Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Phison Electronics nabídne 28nm SSD řadiče na konci roku

Dalším z výrobců, který přechází na 28nm čipy, je Phison. Navazuje tak mimo jiné na Marvell, který už u TSMC vyrábí.

Samozřejmě osmadvacetinanometrově (:-). Nicméně k věci, Phison Electronics i s ohledem na rostoucí objemy dodávek a objednávek svých partnerů chystá přechod na 28nm výrobu SSD řadičů, která umožní na křemíkový wafer vmestnat těchto čipů více. Nemluvě o dalších výhodách plynoucích z nižšího napětí, které si tyto čipy žádají, a tudíž nižší zahřívání a spotřeby.

Výrobu si objednal u tchajwanské TSMC, tak jako před ním kupříkladu Marvell Technology, který je též jedním z předních dodavatelů SSD řadičů. Mimochodem právě Marvell jakožto výrobce lepších řadičů očekává, po pohlcení LSI firmou Seagate a Fusion-io firmou SanDisk,, viditelně větší objednávky. Podobně se na novou generaci a zájem výrobců SSD připravují i společnosti jako Silicon Motion Technology a JMicron Technology. Marvell ale má své jisté, je dodavatelem Kingstonu, jehož prodeje SSD stále rostou. V tuto chvíli Kingston dodává na trh půl miliónu SSD měsíčně.

Celkově dle Gartneru povýšil trh SSD v roce 2013 na objem 10,9 miliardy dolarů, z čehož 28,5 % připadá na Samsung, 13,1 % na Intel, 11,7 % SanDisku, 6,9 % Micronu a 5,6 % japonské Toshibě. Letos by měl dle odhadů iSuppli trh SSD růst až k hranici 11,29 miliardy dolarů, a to z loňských 8,82 miliardy (trochu nám iSuppli s Gartnerem nesedí, ale což).

Faktem je, že SSD jsou s každým dalším rokem výhodnější. Tam, kde před dvěma až třemi lety ještě mnozí přemýšleli mezi 30 a 60GB SSD, loni jasně brali 120/128GB. Letos už má smysl pokukovat rovnou po 240/256GB modelech, jejichž ceny jsou nasazeny velmi slušně, ať již v absolutních číslech, či v poměru ceny za jednotku kapacity. Zajímavě se začínají jevit i 480/512GB SSD a zejména po mSATA kartách také M.2 kartičky. Očekávám, že příští rok se ke 120/128GB SSD připojí a též stane mainstreamem 240/256GB kapacita. Uvidíme, jak zahýbe se současnou generací produktů také příchod SATA Express rozhraní. Ten ale rozhodně nespustí vlnu upgradů, vždyť i SSD druhé generace (3,0Gbit/s SATA) jsou dodnes plnohodnotně dostačující. Upgradovat tak budou jen smolaři, kterým jejich SSD odejde do křemíkového nebe.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Phison Electronics nabídne 28nm SSD řadiče na konci roku

Žádné komentáře.