Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plány Nvidie pro GeForce GTX 750 (Ti) a Linux

První Maxwell samozřejmě pracuje skvěle s ovladačem GeForce řady 334.xx. Ale co ovladač otevřený, tedy nouveau? Nvidia, která před časem změnila přístup, má jisté plány.

Na úvod připomenu, že Nvidia před časem změnila svůj přístup k ovladači nouveau. Ten byl původně založen a dlouho fungoval jen na bázi reverzního inženýrství a tudíž jeho funkcionalita značně zaostávala a dodnes zaostává za binárním ovladačem Nvidie. Podobné platí i pro otevřený pro Radeony oproti Catalystům, ale tam se situace značně v posledních letech zlepšila, jak AMD po převzetí ATI začala uvolňovat dokumentaci ke svým GPU a dokonce zaměstnala několik linuxových vývojářů, kteří pracují na open-source ovladači. Nvidia nyní k něčemu podobnému také směřuje.

Již poskytla první základní části dokumentace ke Keplerům a sama už také do nouveau přispěla. Hlavní bolístkou otevřeného ovladače nouveau aktuálně je jeho slabá až žádná podpora pro změny frekvencí apod. Říká se tomu re-clocking / power management a dokud to nebude implementováno plnohodnotně, budou GeForce ovládané nouveau daleko pomalejší a k tomu energeticky neefektivní, ve srovnání s binárním ovladačem od Nvidie. V tuto chvíli se v rámci nouveau na re-clockingu a dalších souvisejících věcech usilovně pracuje.

Nvidia potřebuje nějaký otevřený ovladač ani ne tak pro své konkrétní grafiky či konkrétní GPU, potřebuje jej pro celé architektury. Proto pro ni jedna německá společnost vyvíjí ovladač pro Tegry a proto také nyní posílá jednomu z hlavních vývojářů nouveau vzorek GeForce GTX 750 (Ti). Kromě toho mu bude odpovídat na určíte dotazy, ale nečekejme, že by se stalo něco podobného jako s Tegrou K1, tedy že by sama Nvidia přispěla zdrojovým kódem. Desktopová GPU jsou pro Nvidii tradiční a ožehavá komodita a u nich k této věci přistupuje s velkou rozvahou a opatrně. Ale uvidíme v budoucnu, třeba se to změní.

Minimálně pro nadcházející měsíce ale lze říci, že pro provoz Maxwella na Linuxu bude lepší držet se uzavřeného binárního ovladače. Maxwell architektura představuje větší změnu než Fermi→Kepler, a tak napsání všech věcí pro nouveau chvíli potrvá. První ovoce budeme sklízet již v kernelem 3.15 či v rámci Mesa 10.2, ale na věci kolem energetické efektivity a správy napájení si počkáme. Od uvolnění prvních částí dokumentace ke GPU ATI/AMD uběhlo již několik let a teprve loni se do otevřeného ovladače pro Radeony dostala podpora Dynamic Power Managementu v plně použitelné podobě, a to v aktuálně posledních kernelech. A Maxwell je hlavně o té energetické efektivitě.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plány Nvidie pro GeForce GTX 750 (Ti) a Linux

Žádné komentáře.