Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podpora formátů a schopnosti podrobněji

Asus O!Play Air - pravá strana
V recenzi tohoto týdne jsme se rozhodli proklepnout další produkt určený mimo jiné pro nakládání s FullHD videem. Asus O!Play Air je malá levná krabička, která si umí poradit s širokou škálou video a audio formátů, fotografiemi, to vše při minimální spotřebě a možnosti tahat si tato videa apod. po síti, včetně WiFi. Opravdu dostojí svým slibům a přehraje vše, co jí podstrčíme, nebo se nám ji podařilo nachytat na švestkách? Jde o dobrou volbu do obýváku?

Kapitoly článků

4.  Podpora formátů a schopnosti podrobněji

O pár slovních poznámek a postřehů vás ale neochudíme.

Matroška

MKV je podporováno veskrze dobře. Ať již de o TV ripy vzniklé v Avidemuxu nebo VirtualDub+MKVmerge, či také 720p/1080p ripy s x264 kodekem, Matroška nedělá problém. Přehrávač uměl každé MKV video, které jsme mu podstrčili, přehrál i jak Dolby Digital zvukové stopy, tak DTS (všechny varianty DTS ale nebylo v našich silách prověřit), pochopitelně i Ogg Vorbis či FLAC, MP3 je pak samozřejmostí. Titulky uložené v MKV taktéž korektně umí. Správně detekuje i metadata jako jazykové verze zvukových stop apod. Jediné, co přehrávač neumí, jsou MKV vytvořené ve VirtualDubModu, ale tento letitý program ukládá nekorektní MKV, po přeuložení v MKVMerge bylo vše vždy v naprostém pořádku.

Jinak lze provádět zrychlené přehrávaní až 32×, zoom 0,9 až 8×, skoky po souboru (nastavitelný interval, standardně předvoleno 10 minut). Umí si zapamatovat, kdy jste přehrávání souboru ukončili a poté se na tuto pozici vrátit.

MP4, AVI

Nezaznamenali jsme problém.

FLV, Ogg Theora, WMV, RM, MOV

Navzdory udávané podpoře ve specifikacích se nám FLV podařilo pustit pouze tak, že zvuk jel, ale obraz ne. Ve videu je konkrétní ukázka z videa Isaac Asimov - Threats To Humanity And Solution 1989.flv (pozor! 3/4hodinová přednáška o velikosti 300MB) s VP6F kodekem. Avidemux u tohoto videa říká že "soubor hlásí, že nemá video stopu, ale předpokládám, že jo", po delší detekci nakonec video načte, to možná bude onen zádrhel. Nicméně Media Player Classic, VLC i MPlayer toto video zvládají a není to jediné, se kterým má O!Play Air problém, takže zde bude patrně jistá chybička.

U Ogg Theora videí přehraje pouze zvuk, obraz je černý. WMV je podporováno bez problémů (DRM balastem zatížené soubory jsme nezkoušeli), stejně jako RM a MOV.

FLAC, AAC, MP3, Ogg Vorbis

Vše v pořádku (samozřejmě nebylo v našich silách prověřit všechny nuance AAC). Přístroj umí přehrávat alba, mezi skladbami lze procházet. Pro přehrávání hudby je též na dálkovém ovladači přímé tlačítko přístupu k hudbě.

Blu-ray, DVD, DVB-T

Máte-li na disku uloženo 1:1 Blu-ray nebo DVD-Video médium, budete se muset proklikat k souborům s videem, ať již k VOBům u DVD, nebo streamům u Blu-ray. Funkčnost obojího jsme prověřili, u Blu-ray šlo o M2TS filmu Spaceballs. ISO obraz DVD si umí připojit a přehrát včetně menu, jako byste do přístroje založili vlastní DVD disk.

Ripy z pozemního digitálu lze přehrávat, ať již jsou uloženy v MPEG, nebo TS souboru. O!Play však u nich neumí nastavit korektní poměr stran, zjevně standardně přehrává v poměru pixelu 1:1, jenže DVB-T vysílání probíhá v 720×576 zobrazovaných jako "768×576", tedy v poměru pixelu 1,066×:1,000. Takovéto soubory jsou tedy přehrávány "vertikálně zúžené". U DVD, Blu-ray nebo Matrošky to není problém, u nich je poměr stran obrazu specifikován v metadatech, ale nemožnost nastavit vlastní poměr stran zkrátka chybí (jistě jste též sami narazili na DVD/TV ripy, kde jejich autor blbě provedl změnu velikosti videa a encodoval film se špatným poměrem stran).

Ethernet, WiFi

Přehrávání na síti uložených souborů je triviální. Prostě danou složku nasdílíte a v O!Play vyberete „Network“, kde je vidět přehled skupin a následně pod jednotlivými PC i sdílené složky. V závislosti na nastavení si O!Play (ne)řekne o login a heslo.

Obrázky

Podpora zahrnuje hlavní formáty obrázků, GIFy sice umí, ale z animovaných zobrazí pouze první snímek. K dispozici je i režim s náhledy. RAW formáty nepodporuje, například z DNG (Adobe "Digital Negative") ale umí zobrazit alespoň náhled (uvnitř je totiž na začátku souboru uložen malý JPEG náhled o nízkém rozlišení).

Drobnosti

Sluší se dodat, že O!Play jsme testovali s 8GB SDHC kartou a 1,5TB diskem (Samsung 5400rpm) připojeným v USB šuplíku (levný LC Power). Vše fungovalo zcela v pořádku, zařízení si tyto periferie v rychlosti samo detekuje a krátce poté je s nimi možno pracovat. Také je možno pomocí O!Play kopírovat soubory mezi nimi, tedy například "přelejt" fotky a videa z dovolené z paměťové karty na připojený pevný disk. Volit lze jednotlivé adresáře, nastavit, zdali zkopírovat, nebo rovnou přesunout a po proběhlé operaci se hned můžete přepnout do cílového adresáře.

Kromě testovaného NTFS podporuje O!Play také FAT32 a HFS+ (souborový systém Apple). Škoda, že chybí třeba Ext2.

Kapitoly článků
4.  Podpora formátů a schopnosti podrobněji

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Asus O!Play Air - multimediální krabička nejen pro 1080p/H.264/MKV

Čtvrtek, 1 Červenec 2010 - 07:50 | Štěpán Postránecký | Koupeno a nerozkódovaný to poslat umí vše......
Úterý, 23 Únor 2010 - 09:21 | WIFT | No, to proto, že žádný nemáme :).
Pondělí, 22 Únor 2010 - 23:37 | Tomáš Bučina | Kucí, proč jste to trochu neotestovali s nějakým...
Čtvrtek, 18 Únor 2010 - 14:52 | ondra1 | Jestli mate problem precist pismo tak si zvetste...
Úterý, 16 Únor 2010 - 11:57 | devyx | Menu ma moznost vybrat jen z titulku, ktere si to...
Úterý, 16 Únor 2010 - 11:52 | devyx | minimalne od firmware 1.17(1.06) to ext2/3 umi -...
Pondělí, 15 Únor 2010 - 07:48 | qube | Pekna recenze. Diky. Docela by me zajimalo...
Neděle, 14 Únor 2010 - 21:04 | Jiri Macourek | Jenom drobna poznamka z realneho pouzivani N wifi...
Sobota, 13 Únor 2010 - 23:21 | Eso Rimmer | Chtěl jsem ti doporučit Logitech Z-5500 ale...
Sobota, 13 Únor 2010 - 17:36 | VD | Pritom to je vec, kterou bych u prehravace s...

Zobrazit diskusi