Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Navždy je na 10 let. Podpora Windows 10 skončí rokem 2025

Budou Windows 10 konečnou verzí? Patrně ne, Microsoft totiž zveřejnil konkrétní datum ukončení jejich podpory…

O Windows 10 se několik měsíců mluvilo jako o „poslední verzi Windows“ a v podstatě oficiálního potvrzení se tato informace dočkala začátkem května, kdy Jerry Nixon z Microsoftu prohlásil: „Nyní vydáváme Windows 10 a protože jsou Windows 10 vůbec poslední verzí Windows, stále [nadále] pracujeme na Windows 10“.

Windows 10 Media Center

Tvrzení připadalo leckomu jen těžko uvěřitelné, respektive těžko uchopitelné, a tak byl Microsoft dotazován, zda skutečně budou desítky posledními Windows. Oficiální odpověď Nixonova slova potvrdila. Došlo pouze k upřesnění - Windows 10 budou dále rozvíjeny a průběžně upgradovány a povyšovány, postupně dojde ke sjednocení, takže všichni uživatelé budou používat Windows. Prostě Windows bez verze. Toto vysvětlení se zdálo být vcelku uspokojivé až na to, že Microsoft nikde nespecifikoval, kdy nebo jak (či zda vůbec) Windows 10 ztratí onu desítku, označení verze.

Jak se zdá, skutečně o ni přijdou. Microsoft v přehledu podpory jednotlivých verzí Windows doplnil datum ukončení podpory Windows 10. K ukončení mainstreamové podpory dojde 13. listopadu 2020, k ukončení rozšířené podpory 14. října 2025. Podmínkou podpory je dále instalace všech předešlých aktualizací, neboť aktualizace jsou v případě desítek kumulativní (=oficiální stanovisko Microsoftu).

Co se stane mezi rokem 2015 a 2020 (či 2025) ale z vysvětlení Microsoftu není jasné. Stanou se desítky pouze jakýmsi přerodem z číslovaných verzí Windows na nečíslované? Bude si muset uživatel po roce 2020 nebo 2025 zaplatit za nečíslované Windows? Nebo postupem času dojde k upuštění od stávajícího obchodního modelu a přechodu na čistě předplatitelský? Bude upgrade z Windows 10 na „Windows“ podmíněn přechodem uživatele na předplatitelský model? Jisté v tuto chvíli je, že desítky nejsou konečnou verzí Windows v tom smyslu, že kdo si je jednou koupí, tomu vydrží upgradované a aktualizované navždy. Určitý zlom nastane, bude to nejpozději mezi lety 2020 a 2025, ale kdy a jaké podmínky se změní, zatím asi ví jen Microsoft.


Pokud o tom tak přemýšlím, ztrátou kontroly nad aktualizacemi, které budou permanentně povyšovat a sjednocovat verzi operačního systému, vzniká pro určitou skupinu uživatelů potenciál jednoho problému. Možná se vám z minulosti vybaví situace, kdy jste si oblíbili nějakou hru, po léta se k ní vraceli, až jste po delší době zjistili, že po instalaci např. nové verze DirectX přestala (už oficiálně nepodporovaná hra) fungovat. Sestava už byla také starší, nové Directy jí byly více-méně na nic, tak jste se vrátili ke starší verzi, na které titul chodil bez problému.

Tohle - alespoň ze základní verzí Windows 10 - nebude možné, případně to bude velmi komplikované. Jednoho dne si zkrátka můžete pustit počítač a zjistíte, že starší software přestal fungovat. Nabízí se i jiný scénář. V sestavě provozujete grafickou kartu, jejíž podpora bude po pár letech výrobcem GPU ukončena. Microsoft poté vydá aktualizaci DirectX, jenže s novou verzí Directů nebudou poslední dostupné ovladače GPU fungovat. Zkrátka, jednou si pustíte počítač, systém vám najede v omezeném rozlišení a oznámí, že akcelerace 3D, videa a všeho možného není funkční, protože je k dispozici jen obecný ovladač GPU.

Jsem zvědavý, zda má Microsoft nějaký plán, jak tyto situace řešit, nebo jim předcházet. Zda si například před aktualizací ověří, zda jsou pro veškerý hardware v sestavě k dispozici ovladače kompatibilní s aktualizovanou částí operačního systému. Byť by to bylo možné, asi to nebude reálné, protože se tento model zdá být v rozporu s oficiálními podmínkami:

„Aktualizace jsou kumulativní, každá další aktualizace staví na aktualizacích, které jí předcházely. Zařízení musí mít nainstalovány poslední aktualizace, aby zůstalo podporované.“ 

Systém patrně bude mít tendenci instalovat všechny aktualizace, protože vynecháním jedné by došlo k přerušení řetězu a ukončení podpory. Dá se tudíž připustit, že se systém jednou „proaktualizuje“ až do konfigurace, která nebude plně kompatibilní s hardwarem sestavy (např. s grafickou kartou).

Zdroje: 

Diskuse ke článku Navždy je na 10 let. Podpora Windows 10 skončí rokem 2025

Sobota, 12 Září 2015 - 08:01 | TyNyT | jj, to ale domácí "admini" nikdy...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 10:43 | Mintaka | "Bránění se pokroku nás dovedlo na okraji...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 10:35 | Mintaka | Co přinesly Win7 tak úžasného? Na několika...
Úterý, 28 Červenec 2015 - 21:59 | Pjetro de | Kuratenko, asi ti to este nikto nevysvetlil, ALE...
Neděle, 26 Červenec 2015 - 19:36 | Tomáš Bohuněk | Očividně jsi správně nepochopil. Win7 přinesly...
Neděle, 26 Červenec 2015 - 18:58 | Pety | To se kdysi dalo říci třeba i o telefonní síti -...
Pátek, 24 Červenec 2015 - 22:07 | eddward | robi sa veda z nicoho... navzdy je samozrejme...
Čtvrtek, 23 Červenec 2015 - 22:19 | Jirka1 | V XP to šlo aspoň udělat přes Nview, podobně i...
Čtvrtek, 23 Červenec 2015 - 19:12 | Nest | Aha, cili v XP to neslo taky (mne bylo divne, ze...
Čtvrtek, 23 Červenec 2015 - 17:25 | Jirka1 | Přesunutí na druhý monitor. Nemyslím tím myší, to...

Zobrazit diskusi