Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podrobnosti o mobilní platformě AMD Puma

AMD Smarter Choice logo
Pokud čekáte, že se nyní budeme bavit o mobilním procesoru založeném na mikroarchitektuře „K10“, pak vás hned na začátek zchladíme. Procesor „Griffin“, o nichž se u nás hovořilo poprvé před měsícem, bude založen na stávající mikroarchitektuře „K8“, ale přinese přeci jen některá vylepšení, o něž bychom mohli v „K10“ také zavadit. Platforma „Puma“ však není jen o procesoru, ale i o čipsetu a na to se nyní společně podíváme trochu blíže…

Stejně jako procesory „K10“ dostane i „Griffin“ do vínku možnost nezávislé správy napájení pro obě jádra (jestli jsme to ještě neřekli, „Griffin“ bude dvoujádrový). Každé jádro bude schopné běžet na osmi úrovních rychlosti podle toho, kolik se od něj bude požadovat výkonu. Podle toho se bude snižovat i napájení jednotlivých jader, jen se tak nebude dít v tolika krocích.

Popis správy napájení jader procesoru AMD Griffin

Zajímavého vylepšení se dočká paměťový řadič, taktéž s vlastní správou napájení nezávisle na obou jádrech. Povězme si nyní, co bude za paměťový řadič v „Barceloně“ (alias „K10“), protože vývojáři hodlají něco podobného strčit i do Griffina. Konkurence „Barcelony“, tedy serverová platforma Intelu používá FB-DIMM moduly, které mají díky přítomnosti AMB čipu schopnost provádět čtení i zápis současně. U DDR2 pamětí to tak snadno nejde, buďto se z nich čte, nebo se do nich zapisuje. Přepínání stavů mezi režimem čtení a zápisu pak samozřejmě zabere něco málo času a pokud jde o úlohu, která potřebuje tyto dva stavy hodně střídat, pak hrají při snižování celkové svižnosti nezanedbatelnou úlohu latence pamětí. Toto hodlá řešit jakýsi přidaný buffer do paměťového řadiče s jistou logikou, která preferuje čtení před zápisem. Namísto okamžitého zápisu do paměti se tyto zápisy „štosují“ v bufferu a jakmile ten dosáhne určité hranice, dostane přednost a vychrlí všechny zápisy naráz do paměti. Tím se efektivně obejdou latence, které by jinak vznikaly při neustálém přepínání čtení a zápisu. A protože v paměťovém řadiči „Griffinu“ má být DRAM pre-fetcher, dá se dost dobře odhadovat, že tato schopnost „K10“ bude v nezanedbatelné míře implementována i do něj.

Popis paměťového řadiče  v procesoru AMD Griffin

Jak jste si jistě všimli, na řadu přijde také HyperTransport 3.0. „Griffin“ bude s okolním světem spojen dvěma ×16 HT 3.0 linkami (jedna vstupní, jedna výstupní) s možností dynamického přepínání na ×8, ×4, ×2, nebo úplného vypnutí, přičemž toto přepínání může být zcela nezávislé (vstupní může jet jako ×16, výstupní třeba ×4). Pochopitelně změna šířky HT linky vyžaduje chvilkové odpojení, takže to nebude možné dělat tak často, jako třeba změnu frekvence procesoru, ale AMD věří, že se tímto dá také ušetřit nemalé množství energie.

Popis HT 3.0 v procesoru AMD Griffin

Když už jsme u té energie, sluší se zmínit vylepšené hlídání teploty v procesoru. Precizní monitoring mají zabezpečit dvě teplotní čidla na každé jádro s možností přidat ještě externí čidlo k pamětem, aby v případě jejich přehřívání mohlo také docházet k jejich „zchlazování“ zpomalením.

Hlídání teploty jader v procesoru AMD Griffin

Nakonec se podíváme i na čipset AMD 780G s integrovanou grafikou, podporou PCI Express 2.0 a HT 3.0. Jižní můstek SB700 stále počítá s PATA rozhraním, avšak už se čtrnácti USB 2.0 porty, šesti SATA a nakonec i podporou „Turbo Memory“, čemuž však u AMD zatím říkají „HyperFlash“.

Popis čipsetu AMD 780G + SB700

Velice zajímavě však vypadá technologie zvaná „PowerXPress“ (i o ní se minulý měsíc hovořilo v souvislosti s „Griffinem“), jejíž modelová situace vypadá asi takto: Máte notebook s čipsetem AMD 780G a ještě přidanou výkonnou grafikou na PCI Express ×16 rozhraní. Výchozí nastavení je takové, že při zapojení notebooku do sítě vám poběží výkonná přídavná grafika. Jakmile notebook od sítě odpojíte, za chodu systému se notebook přepne na používání grafiky integrované v čipsetu a přídavná se vypne.

Popis technologie PowerXPress v mobilní platformě AMD Puma

Podle AMD toto chování nebude napevno dané, bude to možné různě konfigurovat (takže když si třeba budete chtít baterie vybít výkonnou grafikou, žádná překážka vám v tom bránit nebude). Stejně tak nebude problém používat při napájení ze sítě grafiku integrovanou. Asi nejzajímavější na tom je fakt, že se toto přepínání děje bez nutnosti restartovat systém, což už možná znáte v podání jednoho Prestigia Nobile, který na to má mechanický přepínač.

Smutné na tom všem je, že se s touto platformou máme na trhu setkat až někdy v polovině roku příštího a je otázka, zda to bude stačit na chystaného „Penryna“.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podrobnosti o mobilní platformě AMD Puma

Neděle, 20 Květen 2007 - 16:46 | Anonym | Chupas> tohle by si ta karta mela hlidat...
Sobota, 19 Květen 2007 - 21:06 | Anonym | A aby je třeba nezažalovali zoologické...
Sobota, 19 Květen 2007 - 15:16 | DavesMan | Myslíš se značkou oblečení a bot, že? Puma totiž...
Pátek, 18 Květen 2007 - 20:03 | Anonym | nebudou mit problemy se znackou bot? aby pak po...
Pátek, 18 Květen 2007 - 12:41 | Chupas | presne tak, to s tou grafikou by se mohlo...
Pátek, 18 Květen 2007 - 12:28 | Anonym | To s tou grafickou kartou se mi velice líbí,...

Zobrazit diskusi