Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Poslední generace plasmových TV Panasonic - spotřeba

Technologie a budoucnost plasmových TV: Panasonic NeoPDP plasma
V posledních měsících jsme byli svědky hned několika dezinformací o plasmových TV. Stačila chybně interpretovaná zmínka o tom, že EU na svém území plasmy nechce, což není pravda, ale už byl rozdmýchán oheň dalších dohadů na téma, kterak jsou plasmy choulostivé na poškození, energeticky náročné a kdesi cosi. Nápad na tento článek se tak spontánně zrodil ve stejné době, kdy se rozhodl vše uvést na pravou míru i Panasonic, vůdčí společnost na poli plasmových televizorů. Dnes si tedy shrneme společně jak historický vývoj, tak všechny klíčové vlastnosti plasmových televizorů, porovnáme si je s LCD a nakonec se podíváme, co nejnovějšího vyvinuli inženýři Panasonicu a co nás v nadcházejících obdobích čeká na trhu za technologie.

Kapitoly článků

Spotřeba

Protože je to právě Panasonic, který před lety koupil původní technologii i továrnu Larryho Webbera a jeho týmu a protože současně firma sama provedla vlastní měření a shrnula údaje do dokumentu, bereme jím za vděk a můžeme si tak představit, co poslední generace plasmových technologií umí a jaké mýty o této technologii bourá.

„Minimální standardy efektivnosti budou muset splnit všichni výrobci všech zobrazovacích technologií, pokud budou chtít své televizory vyrábět, dovážet a prodávat na evropském trhu. Tato regulace by měla být vydána v druhé polovině roku 2009,“ říká oficiální prohlášení Evropské asociace ICT průmyslu. Základem pro tehdejší mylně interpretované informace byla právě chybná představa o spotřebě plasmových TV pocházející někdy z konce minulého století. Panasonic jasně říká, že jejich plasmy z trhu nezmizí, protože nové směrnice ohledně spotřeby TV se svými plasmami splňují.

Problémem z hlediska legislativního, je pro plasmu její již zmíněná výhoda, a sice, že se spotřeba výrazně mění s jasem obrazu. Na obalech výrobků se však povinně uvádí pomocná informace, tzv. „ukazatel energetické spotřeby“. Ten je odvozen od maximální spotřeby produktu, což je pro plasmu ve srovnání s LCD velice znevýhodňující. LCD mají spotřebu ve srovnání s plasmami výrazně bližší pojmu “ téměř konstantní“, ovlivňovat ji lze prakticky jen regulací jasu, ale i to téměř můžeme zanedbat u nových LCD s LED podsvícením.

Jistě se z logiky věci shodnou odpůrci i příznivci plasmy, že daleko férovější a z hlediska souboje technologií prospěšného konkurenci na trhu a tudíž i naší peněžence, by bylo udávat jakou průměrnou hodnotu (samozřejmě zjišťovanou přesně definovanou měřící metodikou, něco ve stylu, že „Hvězdné války při daném nastavení jasu měřeném sondami zbaštily za těch 130 minut tolik a tolik wattů“).

Panasonic nechal vypracovat nezávislý test u organizace IZM Fraunhofer (Institut Zuverlassigkeit und Mikrointegration). V testu se objevily televizory VIERA, srovnávala se spotřeba nejprodávanějšího plasmového televizoru TH-42PX80 spolu s jinými podobnými. Test spotřeby probíhal na televizorech s úhlopříčkou 100 až 110 cm dle normy IEC 62087. Testovala se spotřeba s přednastavenými hodnotami výrobce a tzv. ideálním nastavením.

Technologie a budoucnost plasmových TV: srovnání spotřeby

Jak již bylo řečeno, plasma svou spotřebu dynamicky mění s obrazem. Pokud jste tedy příznivci zimních sportů, bude se váš elektroměr točit rychleji, než u příznivců horrorů či temných sci-fi. Spotřeba se také logicky mění dle intenzity osvětlení v místnosti. Sledujete-li film v temném obýváku, je to o něčem jiném než odpolední zprávy za letního dne v jasné místnosti. V reálu se tak dle Panasonicu plasmy pohybují pod polovinou maximální udávané spotřeby. Ale jak moc velký je tento rozdíl?

To si ukážeme na modelu Panasonic VIERA TH-42PX80EA, tedy, ať se bavíme konkrétně, HD ready (1024×768) plasmové TV 11. generace s úhlopříčkou 106 cm a podporou 1080/24p zobrazení a udávanou životností 100 000 hodin (11 let 5 měsíců nepřetržitého provozu). V e-shopech ji najdete kolem 16 500 Kč, ale to nás tolik nezajímá (jen abyste měli představu o ceně), zajímá nás udávaná spotřeba 255 W.

Technologie a budoucnost plasmových TV: eko režim

Srovnání referenčního testovacího klipu a filmu s Harrym Potterem ukazuje, co umí eko režim v závislosti na intenzitě okolního osvětlení. Osvětlený versus zhasnutý obývák generuje obrovský rozdíl 242 versus 97 W spotřeby v testovacím klipu, ve filmu pak 141 versus 68 W. Je zjevné, že eko režim je dobré zapnout, za denního světla si sice televize vezme víc, ale poskytne jasnější obraz (nebudete si tak namáhat oči) a večer umí doslova radikálně šetřit. Eko režim samozřejmě můžete nechat vypnutý, pak bude průměrná spotřeba ovlivněna jen jasností dané scény, ne regulací jasu v rámci této úsporné technologie. I tak ale spotřeba během testovacího klipu/filmu dosáhne 214/120 W.

Možná budete namítat, že tato TV má rozlišení pouze 1024×768. Ano, to je pravda, nejde o Full HD televizor, ale než se rozhodnete plasmy s těmito rozlišeními (nebo i s 1366×768) zcela zavrhnout, velmi doporučuji zajít do nějakého obchodu, kde vedle sebe stojí 42palcová plasma s 1024×768 a 42palcové LCD s 1366×768.

Jinak tedy sledování dvouhodinového Harryho Pottera v potemnělém obýváku se zapnutým eko režimem vyjde na elektřině (při modelové ceně 5 Kč/kWh, kterou v našich testech pro výpočty používáme) na 68 haléřů. Ale budiž, budeme na plasmu od Panasonicu zlí a řekněme, že průměrně poběží 6 hodin denně částečně za světla, částečně za tmy, tedy například s průměrnou spotřebou 100 W. Za den to tedy bude činit 3 Kč, za rok zhruba tisícovku.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Technologie a budoucnost plasmových TV

Úterý, 13 Září 2011 - 13:17 | petm | Díval jsem se po nové televizi, chtěl bych lcd,...
Pátek, 24 Duben 2009 - 18:31 | Anonym | Neslyseli jste nekdo o Panasonicu a 5 lete zaruce...
Úterý, 24 Únor 2009 - 19:17 | Anonym | To: SPAWN lukas.holub(at)eu.panasonic.com
Úterý, 24 Únor 2009 - 16:17 | Martin Bartoň | SPAWN: O něco níž na něj najdeš mail ;-)
Úterý, 24 Únor 2009 - 16:06 | Anonym | Lukáš-Panasonic: dekuji za odpoved. Byla by...
Úterý, 24 Únor 2009 - 10:17 | Anonym | To SPAWN :   Lukas PANASONIC: tim bych...
Úterý, 24 Únor 2009 - 10:05 | Anonym | TO: Pedroso2 kdy se začnou do TV montovat tunery...
Pondělí, 23 Únor 2009 - 22:04 | Anonym | SPAWN:německý trh zásobuje Plzeň, a tady se ještě...
Pondělí, 23 Únor 2009 - 19:38 | Anonym | PaJaSof: kolego mas pravdu, CR je porad vychodni...
Pondělí, 23 Únor 2009 - 17:19 | Anonym | SPAWN: No dneska tam pribyly tri HD Ready modely...

Zobrazit diskusi