Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Historický vývoj - současnost

Technologie a budoucnost plasmových TV: Panasonic NeoPDP plasma
V posledních měsících jsme byli svědky hned několika dezinformací o plasmových TV. Stačila chybně interpretovaná zmínka o tom, že EU na svém území plasmy nechce, což není pravda, ale už byl rozdmýchán oheň dalších dohadů na téma, kterak jsou plasmy choulostivé na poškození, energeticky náročné a kdesi cosi. Nápad na tento článek se tak spontánně zrodil ve stejné době, kdy se rozhodl vše uvést na pravou míru i Panasonic, vůdčí společnost na poli plasmových televizorů. Dnes si tedy shrneme společně jak historický vývoj, tak všechny klíčové vlastnosti plasmových televizorů, porovnáme si je s LCD a nakonec se podíváme, co nejnovějšího vyvinuli inženýři Panasonicu a co nás v nadcházejících obdobích čeká na trhu za technologie.

Technologie a budoucnost plasmových TV: IBM 3290

Vraťme se ještě o kousek zpět. V osmdesátých letech se o plasmy zajímala i IBM, tehdejší světový technologický gigant. V roce 1983 představila 19palcový oranžový informační displej, model 3290. Ten dokázal zobrazovat čtyři nezávislá terminálová okna (terminál IBM 3270). Avšak v důsledku tvrdého souboje s monochromatickými LCD se IBM v roce 1987 rozhodla svoji továrnu v New Yorku produkující plasmové displeje uzavřít. Když se to Larry Webber doslechl, nechtěl, aby „jeho sen“ o prakticky použitelných plasmových displejích umřel, vycítil šanci a založil společnost Plasmaco spolu s Stephenem Globusem a Jamesem Kehoem, bývalým IBM manažerem továrny na plasmy, kterou od IBM koupili. Od roku 1990 se Webber plně přesunul do Plasmaco, kterou od té doby vedl.

A jsme v létech devadesátých. Již v roce 1992 představila Fujitsu svůj 21palcový barevný plasmový displej. Jednalo se o hybrid založený na plasmové technologii vyrobené na Illinoiské univerzitě a NHK STRL (technické laboratoře NHK, japonské vysílací společnosti), který dosahoval vynikajícího jasu.

Vývoj LCD ale šel nezadržitelným tempem, plasma spíše zachraňovala situaci. V roce 1994 předvedl svůj barevný displej plně založený na vlastních plasmových technologiích i Webber, na výstavě v San Jose. Panasonic dostal zájem a připojil se k vývojovému projektu v Plasmaco, který v roce 1996 vedl k odkoupení firmy Plasmaco, její barevné technologie i americké továrny. Jinými slovy, trochu marketingově podbarvenými, Panasonic je vlastníkem původní plasmové technologie.

Ani Fujitsu ale neusnulo, v roce 1997 firma představila 42palcový displej o rozlišení 852×480 (jistě si toto rozlišení vybavíte z první generace plasmových TV, které se zde hojně prodávaly) s progresivním scanováním. Displej stejných parametrů představil i Philips, ten se i dostal do běžného prodeje za cenu 14 999 USD. Ve stejném roce prodej nastartoval i Pioneer (ten loni své působení na tomto poli ukončil).

Od tohoto roku lze považovat plasmové televize za běžný komerční produkt, jejich parametry se v uplynulých 11 letech zlepšovaly a nadále zlepšují. Posledním výdobytkem je 150palcová (úhlopříčka 3,81 m!) obrazovka vyrobená Panasonicem, která se objevila na CES 2008.

Technologie a budoucnost plasmových TV: Larry Webber

V roce 2004 odešel Larry Webber na odpočinek, ale loni se opět vrátil s jediným cílem: dále srážet spotřebu plasmových displejů.

V tomto století je ale totiž plasma opět stíhána svým odvěkým soupeřem, LCD displeji, a to na svém vlastním bitevním poli (displeje velkých úhlopříček). Ty se za poslední desetiletí značně zlepšily a dokáží soupeřit s plasmovými jak z hlediska úhlopříčky, tak z hlediska reakční doby. Zorné úhly či věrnost zobrazení černé a dosažitelný kontrast, to je otázka jiná, odvislá od konkrétního modelu, ale zase to zpravidla LCD dohánějí nižší spotřebou. Nebo snad ne? Poměrně nedávno se vyrojily špatně interpretované informace o tom, že evropští úředníci v rámci „zeleného honu na čarodějnice“ chtějí ukončit prodej plasmových TV na území EU. To je samozřejmě nesmysl a ve zbytku článku si jak tento aspekt, tak další srovnání LCD a plasmové technologie trochu podrobněji rozebereme.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Technologie a budoucnost plasmových TV

Úterý, 13 Září 2011 - 13:17 | petm | Díval jsem se po nové televizi, chtěl bych lcd,...
Pátek, 24 Duben 2009 - 18:31 | Anonym | Neslyseli jste nekdo o Panasonicu a 5 lete zaruce...
Úterý, 24 Únor 2009 - 19:17 | Anonym | To: SPAWN lukas.holub(at)eu.panasonic.com
Úterý, 24 Únor 2009 - 16:17 | Martin Bartoň | SPAWN: O něco níž na něj najdeš mail ;-)
Úterý, 24 Únor 2009 - 16:06 | Anonym | Lukáš-Panasonic: dekuji za odpoved. Byla by...
Úterý, 24 Únor 2009 - 10:17 | Anonym | To SPAWN :   Lukas PANASONIC: tim bych...
Úterý, 24 Únor 2009 - 10:05 | Anonym | TO: Pedroso2 kdy se začnou do TV montovat tunery...
Pondělí, 23 Únor 2009 - 22:04 | Anonym | SPAWN:německý trh zásobuje Plzeň, a tady se ještě...
Pondělí, 23 Únor 2009 - 19:38 | Anonym | PaJaSof: kolego mas pravdu, CR je porad vychodni...
Pondělí, 23 Únor 2009 - 17:19 | Anonym | SPAWN: No dneska tam pribyly tri HD Ready modely...

Zobrazit diskusi