Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Představení systému - GUI, Hub, multi-touch, web

Windows Phone 7 logo
Společnost Microsoft konečně po letech trápení s Windows Mobile řady 6 přichází s pokusem dohnat Apple, resp. zamezit dalšímu růstu Androidu. Windows Phone 7 je novým systémem pro mobilní telefony, kterým se firma pokusí nastartovat určitou revoluci na Windows platformě v mobilních telefonech. Podaří se mu napravit pošramocenou pověst?

Kapitoly článků

Uživatelské rozhraní

Windows Phone 7 GUI

GUI Windows Phone 7 nese kódové označení "Metro". Startovací obrazovka se jmenuje prostě "Start Screen" a je tvořena dílčími bloky (které na rozdíl od iOS nemají oblé ohraničené rohy :-). Tato jednotlivá "tlačítka" pak spouštějí různé aplikace, odkazují na určitá nastavení, funkce či uživatelské položky - to mohou být přímo webové stránky, aplikace či multimediální soubory (prostě obdoba zástupců na ploše). Kohokoli, kdo seděl u počítače s GUI po roce 1985 asi nepřekvapí, že je to uživatelsky konfigurovatelné, to jen tak konstatujeme.

Samotná tlačítka, tedy lépe řečeno grafické symboly, jsou v reálném čase aktualizované, kupříkladu "čudlík" ke GMailu tak zobrazuje aktuální počet nepřečtených mailů, ikona s počasím se patřičně mění podle toho, co dostává tento daný applet za data ze serveru, opět jde o naprosté samozřejmosti.

Sdružené položky ("Huby")

Některé vlastnosti systému Windows Phone 7 jsou organizovány pod společnou položkou, lze tak například integrovat pod jednu ikonu účty k sociálním službám jako Facebook a Windows Live včetně Messengeru, podporován je i Twitter ("People Hub"). Ikona pro fotografie pak třeba slučuje fotky pořízené kamerou v mobilu a snímky v uživatelově albech na Facebooku, ikona pro "lidi" sdružuje agregované informace skrze Facebook, Windows Live, Gmail atd. (v terminologii například instant messaging aplikací tedy jde o "metakontakty") - Vedle GMailu samozřejmě nechybí ani Windows Live, Yahoo a také je zde Outlook Mobile.

Windows Phone 7, games hub Windows Phone 7, marketplace hub Windows Phone 7, music+video hub

Z těchto sjednocených položek (říká se jim "Hub") pak lze přímo zadávat komentáře nebo klikat na "To se mi líbí" v sociálních sítích. Podobně pak je sdružována hudba a video (Microsoft má svoji službu Zune), hry (integruje Xbox Live), Windows Phone Marketplace či Microsoft Office Mobile.

Multi-touch

Je samozřejmě podporován. Stejně jako Windows 7, i Phone 7 si poradí s více prstíky najednou, kdyby ne, byl by systém zastaralý v momentu uvedení na trh.

Jinak standardní barevné schéma systému je relativně tmavé, důvodem je to, že tmavé scény vyhovují z hlediska spotřeby OLED displejům (například Samsung používá všude kde může své výborné AMOLED displeje, tudíž je má i na Windows Phone 7 mobilech). Volba barevného schématu je ale plně na uživateli, klidně si může "vypalovat sítnice" světlým GUI.

Pro textový vstup je zde virtuální klávesnice, pochopitelně na mobilech s hardwarovou klávesnicí nebude tak potřebná (pár jich je/bude uvedeno, více dále v článku). Virtuální klávesnice má přímo "klávesy" pro různé smajlíky, implementována je oprava chyb a predikce psaných slov. Uživatel může nahradit konkrétní již napsané slovo poklepáním na něj.

Webový prohlížeč

Windows Phone 7: Internet Explorer

Žádné překvapení přátelé: je založen na Internet Exploreru. Jmenuje se Internet Explorer Mobile pro Windows Phone 7 a svojí funkcionalitou ve smyslu vlastního enginu sídlí někde mezi verzí 7 a 8 (ale kdo ví, třeba v budoucnu přejde na 9). Podporovány jsou základní věci jako oblíbené stránky, multi-touch gesta, plynulý zoom animací, ukládání obsahu stránek, sdílení stránek přes email, vyhledávání.

Adobe již ohlásila, že Flash 10.1 bude vypuštěn i pro Windows Phone 7, Microsoft sám dodává, že na tento prohlížeč budou vycházet pravidelné aktualizace nezávisle na aktualizacích pro samotný operační systém Windows Phone (což je nejspíš myšleno tak, že když se objeví nějaká kritická díra, nebude záplata čekat na vydání v nějaký konkrétní aktualizační den, ale objeví se v nejkratším možném termínu).

Windows Phone 7: Zune Hub

Microsoft také předvedl zajímavou funkci, kdy kliknutím na Youtube video na jeho webové stránce budete moci toto video pustit v samostatném přehrávači a také přidat do společné položky multimédií ("Music + Video")

Zune

Dvě sdružené položky pro "Hudbu+Videa" a "Obrázky" mají podobnou funkcionalitu. První přehrává vedle filmů a hudby také podcasty a má napojení na Zune Marketplace, kde lze nakupovat hudbu, pokud jste tam patřičně registrováni, dále zobrazovat informace o umělcích, fotografie atd. Obrázková položka má, jak již zaznělo, napojení na uživatelská alba na Facebooku a Windows Live, nese i fotky pořízené foťákem v mobilu a umožňuje přímý upload na sociální sítě plus komentování online fotek. Multi-touch gesta zde pochopitelně slouží k zoomování fotek.

Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows Phone 7 přichází - parametry, vlastnosti i chystané mobily

Pondělí, 18 Říjen 2010 - 13:36 | Er Nestor | Silverlight: Ad zminka o narocnosti - puvodne sem...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 15:22 | randomofamber | K tomu lze dodat snad jedině: Windows Phone 7...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 13:54 | Mem | Určitě brečet, a i nad tím slovem "...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 13:12 | Martin Bartoň | WAU! Tak to snad stojí i za napsání newsky! To...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 12:50 | Jakub Ševčík | takže víme, který bod bude další novela zákona...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 12:27 | dxh | Ideální konkurence pro Crapple dumbPhone, nicméně...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 10:56 | tomh | "Povinná výbava FM rádiem nám v redakci na...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 10:09 | rpajik | Az na rozliseni displaye to ma vyrazne vyssi hw...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 10:00 | Máček333 | To je sranda. Když vyšel iPhone - to se všichni...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 09:53 | nereus | "Takto na papíře se nám to jeví tak, že se...

Zobrazit diskusi