Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přichází FFmpeg VP8: výrazně rychlejší než originální Google VP8

WebM logo
Pouhé dva měsíce po uvolnění kodeku Google VP8 včetně (dost nekvalitní) dokumentace přichází jeden ze strůjců kritiky (ne)kvalit VP8 oproti x264, Jason Garrett-Glassner (alias Dark Shikari), se zprávou o dokončení další open-source implementace. V rámci Projektu FFmpeg je zde ffvp8, které je z hlediska formátu 100% shodné s VP8 od Google (převzatým z On2 Technologies), ale výrazně rychlejší…

Dark Shikari sice na VP8 nenechal nit suchou, ale poslední dva měsíce s kolegy (Ronald Bultje a David Conrad) pracovali na implementaci, která tu od Googlu předčí. Však pohlédněte na grafy prezentující rychlost dekódování (time ffmpeg -vcodec {libvpx or vp8} -i input -vsync 0 -an -f null), tedy přehrávání dvou testovacích klipů na různých počítačích. Kód ffvp8 vznikl na zelené louce, není založen na tom od Googlu (zvaném libvpx), ale pouze na specifikaci. Již před pár týdny byl kód 100% kompatibilní s Google, pak už se jen ladil výkon. Aktuálně jsme teprve po prvním kole optimalizací, je tedy jasné, že ffvp8 čeká do budoucna další zrychlování. Nemohu nedodat: toto je zářná ukázka toho, kde otevření kódu/specifikace věci neskutečně prospěje.

Google VP8 versus FFmpeg VP8
 
Google VP8 versus FFmpeg VP8

Benchmarky také ukazují, že ffvp8 se daří náramně zejména na 64bitových systémech, velmi pozitivně dopadlo i zrychlení na Atomech. Ve velmi blízké budoucnosti lze očekávat, že řada přehrávačů založená na FFmpeg přinese tento kód a tím i zrychlení přehrávání VP8 videí na CPU (o GPU se dnes bavit nebudeme). Z nich lze jmenovat třeba VLC, otázka implementace ve webových prohlížečích visí na jejich tvůrcích, ale pokud bude ffvp8 i nadále rychlejší než VP8 od Google, byla by hloupost používat pomalejší kód. Uvidíme, co na to Mozilla a Opera, Microsoft je v tomto irelevantní, neboť bude spoléhat na kodek v systému, ale hlavně jsme zvědavi, jak se k tomu postaví Google - dá se očekávat, že s ffvp8 přijde Chrome/Chromium jako jeden z prvních prohlížečů, ostatně Chrome již dnes používá libavcodec pro většinu věcí.

Jak již zaznělo, tvůrci budou nadále pokračovat v optimalizacích, i v těchto dnech se ve zdrojácích objevuje řada vylepšení, která teprve budou zahrnuta.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přichází FFmpeg VP8: výrazně rychlejší než originální Google VP8

Úterý, 3 Srpen 2010 - 08:20 | xvasek | Windows mají problémy spíš s vnitřními principy,...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 23:48 | JoHnY3 | Fanousci uz davno jen za povest nepracujou....
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 18:17 | ZdenekJi | Mně to vtipné nepřijde, kdyby se to skutečně...
Pondělí, 2 Srpen 2010 - 16:41 | Lukas Zapletal | A teď si představte, kdyby otevřeli kódy Windows...

Zobrazit diskusi