Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Procesory Core 13/14 zřejmě ničí oxidace, Intel problémy bagatelizuje

Zdroj: Intel

Nové informace v kauze degradujících procesorů Intelu ukazují pravděpodobnou příčinu problému: oxidaci. Ta, jakožto dlouhodobý proces, vysvětluje, proč se problémy objevují až s odstupem času…

Shrnutí

Zhruba od poloviny letošní zimy se táhne kauza procesorů Intelu, které v době nákupu zpravidla fungovaly správně, ale v horizontu měsíců (někdy i týdnů) o nákupu začaly ztrácet stabilitu, působit pády systému a hlásit chyby související se sběrnicemi a pamětí.

Empiricky vyplynulo, že se problém týká procesorů 13. a 14. generace, tedy architektur Raptor Lake a Raptor Lake-refresh, konkrétně výkonnějších modelů postavených na konfiguraci křemíku, který předchozí generace (12. / Alder Lake) nenabízela, tedy s až 8+16 jádry a až 2MB L2 cache (na jádro). 12. generace stejně jako modely 13. a 14. generace postavené na křemíku 12. generace tímto problémem nejspíš netrpí.

Rozsah problému

Podle vyjádření jednoho z největších zákazníků Intelu, které získal Gamers Nexus, tento odběratel od Intelu nakoupil zhruba 8 milionů procesorů 13. generace, z čehož modelů této řady, které jsou potenciálně problémem zasažené (výčet níže)*, je v této množině 6,1 milionu kusů, tedy přes tři čtvrtiny. Lze tedy říct, že tvrzení, která rozsah problému zlehčují na základě předpokladu, že (objemově největší) OEM segment využívá především nižší modely, kterých se problém netýká, jsou nepodložená a zavádějící.

  • Core i9-13900K
  • Core i9-13900KF
  • Core i9-13900
  • Core i9-13900F
  • Core i9-13900T
  • Core i7-13700K
  • Core i7-13700KF
  • Core i7-13700
  • Core i7-13700T
  • Core i5-13600K
  • Core i5-13600KF

* Výčet pochází od zákazníků Intelu, kterým ho měl předat samotný Intel. Zdá se však být nekompletní, například Core i9-13900KS, které neobsahuje, je podle statistik českého obchodu Alza.cz se reklamovaností 7,24 % nejdefektnějším procesorem této řady a patrně tedy do výčtu zasažených modelů patří.

Problémem nicméně nemusí být zasažen každý vyrobený kus, ale podle informací Gamers Nexus se může týkat zhruba poloviny vyrobených procesorů.

Nová zjištění aneb možné jádro problému

Podle aktuálních zjištění se zdá, že problém spočívá ve výrobní chybě, kdy nedostatečným očištěním výrobních chemikálií nebo nedostatečně kvalitní aplikací antioxidačního činidla dochází k pomalé oxidaci mědi v procesoru. To by vysvětlovalo jak samotnou skutečnost, že uživatelé pozorují problémy až po určité době, tak proč se u různých kusů problémy projevují mírně odlišně a chybové hlášky se jednou týkají PCIe sběrnice, podruhé RAM a podobně. Podle toho, která část čipu je oxidací zasažena nejvíce (a kde se tedy problém jako první projeví), se liší i chyba, kterou systém zaznamená.

 (Intel)

Protože je oxidace chemický proces, jehož rychlost závisí mimo jiné na teplotě, je logické, že u intenzivněji využívaných kusů (vyšší zátěž) se dopady oxidace projeví rychleji než u kusů, které se v důsledku nižší zátěže zahřívají méně. Zátěž (a teplota) samotná ale nejsou samotou příčinou chyby, jen jednou z množiny proměnných, na kterých závisí, jak rychle se problém projeví. Samotná množina bude podstatně širší a zásadní vliv bude mít i skutečnost, jak výrazně je konkrétní kus procesoru problémem zasažen (některé kusy odešly v řádu týdnů i při nízké zátěži).

Zasaženy by měly být procesory (a u tohoto tvrzení není jednoznačné, zda je řeč pouze o 13. generaci nebo i o 14. generaci) vyrobené v rozmezí března 2023 přinejmenším do dubna 2024.

Bagatelizace

Zatímco zmíněný velký zákazník Intelu hlásí, že sám pozoruje defektivitu u 10-25 % zakoupených procesorů Intelu 13. generace (dle Gamers Nexus jsou různé systémy využívány různě) a další dotázaní OEM partneři uvádějí podobná čísla, Intel prohlásil, že u svých procesorů celosvětově pozoruje pouze 0,035% četnost selhání.

Core Truths (Intel)

I kdybychom soudili pouze z veřejných údajů o reklamovanosti koncových zákazníků, jsme o několik řádů jinde. Lze tak jedině spekulovat, jaký soubor procesorů považuje Intel za 100 % (pro dosažení takového čísla snad všechny procesory vyrobené od založení společnosti), případně jak si nastavil hranici pro termín „selhání“.

Intel se vyjádřil také ke zprávě studia Alderon Games, podle kterého k selhání dochází i u mobilních procesorů. Intel nevyvrátil problémy u těchto procesorů, ale konstatoval, že „ mobilní procesory nejsou zasaženy stejným problémem“ jako desktopové. Dále dodal, že se těchto procesorů „potenciálně týkají běžné softwarové a hardwarové problémy“.

Z tohoto vyjádření mimo jiné vyplývá, že si Intel velmi přesně zná příčinu selhávání procesorů 13. a 14. generace, zná i rozsah, ale navzdory tomu dosud nevydal veřejné prohlášení, ve kterém by jednoznačně informoval, jak se k situaci postaví a jak problém hodlá vyřešit. Nahrává tím spekulacím, že celou situaci nechá vyvanout, až se pozornost médií otočí k vydání nové generaci, Arrow Lake. Její procesorovou dlaždici většinově vyrábí TSMC, takže je nepravděpodobné, že by mohla být stižena podobným problémem.

Řešení

Intel má na nejbližší dobu chystat firmware, který sníží taktovací frekvence procesoru. Jeho cílem nemá být vyřešení problému, ale spíše jeho zmírnění. Lze předpokládat, že takové řešení bude určené spíše pro zákazníky, kteří si ho vyžádají, než jako plošná aktualizace BIOSu. Snížením boostové hodnoty by Intel riskoval žaloby za to, že prodávaný produkt nedosahuje oficiálních specifikací. Podle některých partnerů Intelu má snížení maximálního taktu na 5,3 GHz velmi citelný pozitivní dopad na situaci a procesory běžící na nižším taktu mohou běžet stabilně po delší dobu, než se koroze projeví. Existují nicméně kusy, u kterých se již koroze dostala do stavu, ve kterém nejsou schopné ani nabootovat operační systém.

Intel má dále přinejmenším uvažovat o snížení maximálního oficiálního taktu pamětí z DDR5-5600 na DDR5-4800 s ignorováním XMP.

Dopady

Podle různých zpráv se Intelu podařilo svým přístupem k situaci více či méně naštvat různé OEM partnery, velkoodběratele, herní studia (řešící stížnosti uživatelů, za které nemohou), ale i vlivné subjekty jako různé finanční skupiny a bankovní objekty, jejichž systémy či infrastruktura vykazují chyby a výpadky v důsledku vadných procesorů. Zda to však bude mít nějaký citelný dopad na trh jako takový, není jasné. Spíše je to nepravděpodobné. AMD má zajištěné výrobní objemy podle dlouhodobých odhadů, které jen těžko mohly počítat s takovouto kauzou. Množství zákazníků, které by mohlo hypoteticky přejít na konkurenční řešení, je tudíž poměrně omezené.

Diskuse ke článku Procesory Core 13/14 zřejmě ničí oxidace, Intel problémy bagatelizuje

Pondělí, 22 Červenec 2024 - 01:35 | melkor | Psi štěkají, karavana jde dál. PS: Roli...
Pondělí, 22 Červenec 2024 - 00:57 | DDR0 | podle mě zkusili výrobu "nákladově...
Pondělí, 22 Červenec 2024 - 00:48 | lubo76 | Intelu zatápa, ale je mu to jedno? To je si tak...

Zobrazit diskusi