Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Radeon Software Adrenalin 2019 Edition: Po roce opět řada vylepšení [video]

AMD, jak už se stalo tradicí, přináší po roce novou generaci ovladačů, která je vybavena řadou novinek. Od vylepšeného streamování až po pohodlnější undervolting…

V roce 2014 zahájila AMD tuto tradici s Catalysty Omega, jejichž označením dala nenápadně najevo, že další velká verze Catalystů už nebude. Nahradil je Radeon Software, konkrétně v roce 2015 verze Crimson. Pět let je ve světě IT dlouhá doba a za těchto pět let se změnilo mnohé. Jsou ale i věci, které zůstávají. Třeba hromadná amnézie, která se již roky opakuje s železnou pravidelností.

Když totiž Terry Makedon z AMD uváděl vydání první generace Radeon Software, vzal si čas na to, aby zdůraznil a vysvětlil, že žádná z klíčových generací ovladačů nebude orientovaná na zvýšení výkon. Důvod byl prostý: Nemá smysl celý rok křečkovat výkonnostní optimalizace, aby byly uživatelům zpřístupněny najednou, když už mohou mít hry, pro které jsou určeny, dávno dohrané. Výkonnostní optimalizace se distribuují průběžně. Makedon tehdy nastavil jako těžiště klíčových verzí funkční novinky, optimalizace, změny. Přesto se rok co rok před vydáním nové generace objevují diskuse (a to v nejednom případě iniciované redaktory webů, kteří tehdy Makedona poslouchali) o tom, jestli nové ovladače zvýší výkon.

Samotné změny by se daly rozdělit do pěti celků: vylepšený WattMan, vylepšený streaming, Radeon Advisor a vylepšená rozhraní pro ovládání různých funkcí ze hry (Overlay, Link), FreeSync. Došlo ale i na různé další, které nejsou snadno zařaditelné. Ve všech případech jde o doplnění již existujícího, různá specifická až velmi specifická vylepšení, které se mohou jednomu uživateli hodit, ale druhý je zkrátka k životu nepotřebuje. Nemá proto smysl popisovat samotné funkce, které již existují, zastavíme se u bodů, které se změnily. Navíc v těchto případech pár kliknutí a vyzkoušení řekne víc než tisíc slov.

WattMan a řízení spotřeby

Funkce one click / jedním kliknutím nyní zpřístupňuje jednoduché automatické přetaktování nebo jednoduchý automatický undervolting. AMD pochopila, že strategií, kdy většině čipů nastaví přílišně vysoké napětí, aby mohla prodat i pár kusů, které ho skutečně potřebují, přiměla řadu uživatelů k manuální regulaci napětí jádra. Touto funkcí to alespoň usnadní těm, kteří se netroufají na ruční nastavení. Taktování je podporováno na Polaris a novějších produktech, undervolting podporuje Vega a novější.

Vylepšené ovládání ventilátoru znamená možnost ručního nastavení křivek (otáčky podle teplot) a stejně tak i možnost ventilátor vypnout (nulové otáčky).

Overlay, Link

Rozhraní ve hře (Overlay) i aplikace, která umožňuje využívat telefon jako ovládací panel (Link) nově podporují přístup k rozhraní WattMan, takže některé charakteristiky lze měnit přímo ze hry.

Přes Overlay lze nově nastavovat parametry pro Enhanced Sync a to i pro každou hru odlišně. Rozšířily se možnosti sledování výkonu. Lze je logovat, lze upravit interval, ve kterém je měřeno, lze upravit vizuální podobu (velikost, pozice, barvy, průhlednost…).

FreeSync

FreeSync 2 v rámci snížení latencí při HDR umožňuje převést tone-mapping z čipu v monitoru na Radeon. To vyžadovalo, aby hra využívala tzv. FreeSync 2 API, které tento krok umožní.

S novými ovladači je ale podpora širší: Pokud ovladač zadetekuje jemu známou HDR10 hru, která není vybavena podporou pro FreeSync 2, provede automaticky tone-mapping na míru připojenému FreeSync 2 displeji.

V souvislosti se zobrazováním (byť nezávisle na FreeSync) lze zmínit podporu pro VSR na displejích formátu 21:9. VSR = Virtual Super Resolution je rendering v (např.) 2× vyšším rozlišení, než které podporuje displej a zmenšení obrazu před odesláním. Jde o formu anti-aliasingu, která sice nepatří k nejefektivnějším co se týče požadavků na výkon, ale je široce kompatibilní a vhodná pro starší či méně náročné hry, které jinou formu anti-aliasingu nepodporují nebo nevypadá dobře. Podpor ultra-širokúhlých displejů patřila k nejžádanějším změnám, o něž byla AMD ze strany uživatelů žádána.

Advisor

Ovladače nově obsahují tři typy rádců, které ocení hlavně méně zkušený uživatel. První je Game Advisor.

Na základě krátké (1,5min) analýzy výkonu ve hře poradí uživateli, jak upravit nastavení pro zvýšení výkonu (je-li naměřen nízký), pro zvýšení kvality (jsou-li naměřené vyšší než potřebné FPS) a vysvětlí, co které nastavení přináší.

Settings Advisor funguje podobně, ale necílí na hru, ale proskenuje, na jaké sestavě běží a na základě toho uživateli doporučí upravit nastavení pro lepší výsledky.

Upgrade Advisor není úplnou novinkou, ale byl přepracován, rozšířen a jeho cílem je upozornit uživatele, pokud nainstalovaná hra (či hry) žádá vyšší hardwarovou konfiguraci než nabízí sestava uživatele.

Streaming

ReLive rozšiřuje možnosti přehrání záznamu ve hře. Je možné přehrát 5-30sekundový úsek v okně, které má uživatelsky nastavitelnou velikost i pozici.

Nově je možné uložit krátký záznam také do Gifu a nahrát pomocí služby Gfycat. Z nově podporovaných služeb přibyly Streamable, Restream a QuanminTV.

K dispozici je editor scény, kde si uživatel může nadefinovat dynamická overlay. Doplněna je podpora pro vícekanálové audio, další poměry stran a nová rozlišení (např. 900p 16:9). Zajímavou novinkou je podpora hlasového ovládání.

Jiné

AMD se mimo jiné podařilo vylepšit efektivitu funkce Chill, což znamená dosažení o něco lepšího poměru výkon / watt.

Prezentace AMD sice zahrnuje nějaké výkonnostní údaje, ale ty se netýkají změny implementované konkrétně v těchto ovladačích, netýkají se dokonce ani změn oproti loňské klíčové verzi, ale týkají se tzv. projektu ReSX (Radeon eSports Experience), jehož cílem jsou specifické optimalizace pro hry kategorie eSports. V podstatě nejde ani tak pouze o výkon, jako hledání rezerv, které snižují latence, zkracují odezvy a často vedou i k nějakému zvýšení výkonu. Projekt ReSX byl představen letos v březnu, takže jde o shrnutí toho, co se zlepšilo za poslední tři kvartály.

Ovladače pro svůj systém stáhnete na webu AMD.

Diskuse ke článku Radeon Software Adrenalin 2019 Edition: Po roce opět řada vylepšení [video]

Středa, 19 Prosinec 2018 - 18:56 | Libor Míšek | Asi z křížkem po funuse, ale ve Wattmanu už to...
Úterý, 18 Prosinec 2018 - 11:24 | skaven | wattman mi v kuse resetoval nastavenia z custom...
Úterý, 18 Prosinec 2018 - 09:24 | Libor Míšek | Proč tohle nenastavíte ve Wattman? Jde to tam...
Pondělí, 17 Prosinec 2018 - 17:26 | SudetChobot | Úplně stejně jde nastavit vše v Radeon Adrenaline...
Pondělí, 17 Prosinec 2018 - 16:59 | skaven | praveze polarisy a vegy musis prevadzkovat takto...
Pondělí, 17 Prosinec 2018 - 14:46 | SudetChobot | Tak v zasade tohle nejde pouzit ani u CPU. Bud mu...
Pondělí, 17 Prosinec 2018 - 11:34 | skaven | aj tak je ten UV a OC + OC mem naprd, nevies to...
Pondělí, 17 Prosinec 2018 - 11:18 | SudetChobot | na druhou stranu někdo ze sebe blbečka udělat...
Pondělí, 17 Prosinec 2018 - 09:34 | tombomino | Presne tak, nova rada ovladacu = pockat ;)
Pondělí, 17 Prosinec 2018 - 09:23 | SudetChobot | koukam s tim Zero RPM nejsem sam. Na druhou...

Zobrazit diskusi