Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS ROG STRIX Z590-E GAMING WiFi a Intel Core i7-11700KF

V dnešní recenzi se podíváme na zbrusu nové Raketové Jezero společnosti Intel spolu se dvěma deskami společnosti ASUS, obě samozřejmě s nejnovějším Z590 chipsetem.

Nějakou chvíli před oficiálním vydáním Intel Rocket Lake platformy mi ASUS zaslal rovnou dvě základní desky a jeden inženýrský vzorek procesoru Intel Core i7-11700KF. Během vydání a po oficiálním vydání se objevily ještě nové BIOSy a nějaké další malé změny, ty však v recenzi nereflektuji, jelikož novější mikrokód nebyl v té době k mání.

Pokud Vás zajímají nějaké širší informace ohledně Rocket Lake procesorů, odkáži na několik novinek, které jste si mohli přečíst v minulosti.

 

Nyní k samotnému ES vzorku procesoru, Core i7-11700KF je opět osmijádro s HT, které nabídne frekvenci jednoho jádra až 5GHz, základní frekvence činí 3,6GHz a oficiální TDP je nastaveno na hodnotě 125 Wattů. V AVX2 zátěži všech osm jader tiká na frekvenci 4,6GHz, ale napájecí limit činí kulatých 250 Wattů. Jelikož se jedná o KF model, nemá aktivní iGPU a oficiální cena je relativně přívětivá, procesor by mělo být možné pořídit za nějakých $374, což nezní špatně. Reálná cena v ČR se pohybuje okolo 11 000 Kč s DPH. Procesor je tak o 1000 Kč levnější, než osmijádrový Ryzen 7 5800X, který má však jisté nemalé výhody, primárně lepší platformu, kompletnější podporu PCIe Gen4, možnosti upgrade v rámci platformy, značně nižší spotřebu, atd. Starší AMD osmijádra ála Ryzen 7 3700X lze pořídit okolo 8k Kč s DPH a nebo můžeme vzít i osmijádro ze stáje Intelu, Core i7-10700F za nějakých 7k Kč je lákavější než 11700KF.

Hlavní trolling této generace se jmenuje MCE, víceméně žádný výrobce desek nepoužívá napájecí specifikaci Intelu, hodnota 125 Wattů je tak spíše marketingová hodnota v eshopech. Procesor může krátkodobě vystřelit svým odběrem až na 250 Wattů. Nebo taky dlouhodobě a bez časového omezení. Nebo po nějaké době dojde k poklesu na 210-230 Wattů. Výkon se tak zásadně liší dle použité desky a napájecích limitů, což značně ztěžuje testování. Čeho se chytit? Továrního nastavení desky? Nastavit limity ručně? Použít Intel specifikaci? Zamknout CPU na 250 Wattů? A co na to Jan Tleskač?

Po několika bezesných nocích jsem se nechal inspirovat následující meditací.

Video si doporučuji nechat hrát na pozadí během čtení této recenze pro maximální zlepšení zážitku, nezapomeňte si otevřít třetí oko.

A rozhodl jsem se pro radikální krok a desku s procesorem otestovat v továrním nastavení, tak jak to zamýšlel výrobce pro koncového uživatele, který si produkt šlehač zakoupí v obchodě a bude ho chtít po vybalení používat. Samozřejmě jsem použil i rychlejší paměti, striktně se nedržím Intel specifikace na DDR4-3200.

To znamená, že procesor je ochotný dlouhodobě boostovat s limitem 250 Wattů, přičemž v některých situacích napájecí limit klesá jen na 210 Wattů. Takto se totiž chová defaultní volba Auto na testované desce.

Základní deska ASUS ROG STRIX Z590-E GAMING WiFi se oficiálně prodává za nějakých 9000 Kč s DPH, jedná se tedy o hi-end. Na druhé straně rybníčku máme ASUS ROG STRIX X570-E GAMING za nějakých 7,5k Kč s DPH a kompletní podporou PCIe čtvrté generace díky X570 chipsetu. Dražší Z590 PCIe Gen4 neumí, tuto konektivitu poskytuje pouze procesor a jen pro první x16 slot a x4 slot pro první NVMe disk. Navíc LGA1200 platforma končí na deseti jádrech a to jen ve formě procesoru desáté generace.

Deska má skvělou portovou výbavu zadního panelu. Najdeme zde celkem deset USB portů, dva jsou verze 2.0, dva pak typ A 10Gb/s, dva jsou USB-C, jeden je 10Gb/s a druhý dokonce USB 3.2 Gen 2 2x2, z čehož je jasné, že se jedná o 20Gb/s USB-C port. Zbylé čtyři USB-A porty disponují standardní propustností 5Gb/s.

Najdeme zde i tlačítko na vymazaání CMOS, BIOS Flashback, DisplayPort a HDMI výstup pro ty, kteří použijí třeba Core i9-11900K s integrovanou grafikou. Potěšila mne i přítomnost dvou RJ45 konektorů, každý z nich pověšený na Intel I-225V 2,5GbE. Nechybí novější WiFi 6E karta s dvěma RSMA konektory a výbavu zakončuje pětice 3,5mm audio jacků a jeden optický výstup.

Deska má poměrně masivní chlazení napájecí kaskády, bohužel část je překrytá plastem s logem ASUS ROG, kaskáda je však opět velmi naddimenzovaná a podobně jako na nedávno testované ASUS ROG STRIX B550-XE GAMING WiFi nabídne čtrnáct fází pro VCore a dvě fáze pro SA. ASUS přikládá v příslušenství i malý ventilátor, kterým můžeme přidat nějaký extra ofuk pasivním chladičům VRM. Přídavné napájení zde zajišťují dva konektory, osmipin a čtyřpin. Jelikož je možné Intel procesory celkem masivně taktovat, dva osmipiny by možná byly lepší volbou. Na druhou stranu mnoho procesorů jedenácté generace je frekvenčně vyšponováno na své maximum už z továrny a minimálně testovaná Core i7-11700KF nemá prakticky žádný headroom, už jen 4,8GHz na všech jádrech vyžaduje poměrně extrémní napětí.

K desce dostaneme i relativně bohaté příslušenství, najdeme zde manuál, lepíky, DVD s ovladači, WiFi antény, 40x40mm ASUS ROG ventilátor, čtyři SATA 6Gb/s kabely, ROG klíčenku, stahovací pásky a podpůrný držák grafické karty, kterým můžeme těžké GPU podpořit podpěrou zespodu, což způsobí menší namáhání PCIe slotu a i PCB samotné karty.

Deska nabídnce celkem tři klasické PCIe sloty, první dva jsou připojené do procesoru a můžeme použít buď jeden v režimu x16 Gen4, nebo dva Gen4 x8x8. Třetí slot je pověšený na Intel Z590 chipset a nabídne maximálně čtyři linky třetí generace, nebo dvě linky, pokud využijeme jeden z M.2 slotů, které jsou pověšené na Z590 chipset. Pokud třetí slot použijeme, vypnou se SATA porty 5 a 6, nebo tento slot můžeme přepnout do x2 režimu, což zachová x4 linky pro PCIe slot.

Deska má celkem čtyři M.2 sloty, ale jejich zapojení je lehce komplikované. První slot pod procesorem je připojen čtyřmi linkami Gen4/Gen3 přímo do CPU(POZOR! Tento slot je funkční POUZE s procesory Intel jedenácté generace, procesory desáté generace nemají fyzicky přivedeny linky pro tento slot, takže při osazení třeba i9-10900K nebude možné tento slot využívat), podobně jako u AM4 desek. ASUS zde použil robustnější chladič, podklad je kovový, takže SSD je pasivně chlazeno z obou stran, což se u Gen4 SSD hodí. Já jsem žádné Gen4 SSD po ruce neměl a tak jsem osadil obyčejný Samsung PM981 256GB. Dále jsem chtěl osadit tři 256GB Hynixy a vyrobit RAID0 přes všechny čtyři NVMe disky.

To bohužel není možné, druhý slot je připojen čtyřmi Gen3 linkami přímo do CPU a je kompatibilní i s procesory desáté generace. Zbylé dva sloty jsou pak pověšené na Intel Z590 chipset, každý poskytuje čtyři PCIe Gen3 linky a jen jeden z nich poskytuje i SATA port.

Intel explicitně podporuje RAIDování na všech slotech JEN při použití Intel SSD, pokud použijeme ne-Intel SSD, můžeme konfigurovat RAID pouze na SSD, které jsou připojená na Intel Z590 chipset. Takže jsem nakonec použil jedno 256GB SSD na systém a vyrobil jsem RAID0 přes zbylá dvě SSD. Jak vypadá výkon, můžete vidět na následujících screenshotech.

ASUS musím pochválit novými držáky na NVMe disky, stačí pootočit kus plastu a M.2 disk je na místě zafixovaný a není potřeba nic šroubovat, podobný přístup jsem už viděl na některých serverových Supermicro deskách, takže zde palec nahoru. Všechny M.2 sloty mají navíc svůj vlastní chladič, což je také pozitivní.

Na desce najdeme standardní hromádky pinovišť na USB včetně USB-C pro přední panel skříně, cením si i přítomnosti POST displeje a diagnostických LEDek.

Jelikož je Core i7-11700KF 125W TDP procesor, rozhodl jsem se využít vzduchový chladič Artic Freezer 34 eSports DUO zelená, který jsem v minulosti několikrát použil. Arctic totiž uvádí, že chladič zvládne odvést až 210 Wattů tepla. Jenže Core i7-11700KF rádo boostuje s 250W limitem. Vězte prosím, že výkon může být ještě lepší s masivnějším chladičem, v delší zátěži procesor často dosahoval teplot okolo 94°C v zátěži.

Použil jsem i celkem standardní paměti HyperX 2x8GB DDR4-3600 CL-17-21-21-39 2T, jelikož lepší moduly byly okupovány v jiné sestavě. Jedná se o celkem standardní kit, XMP je samozřejmě zapnuté. S lepšími moduly, by výkon mohl být ještě lepší. Zajímavé je, že ASUS u desky uvádí OC pamětí až do 3533 MT/s, ale 3600 MT/s mi fungovalo bez problémů. Grafická karta byla opět Gigabyte AORUS GeForce RTX 2080 Ti XTREME 11GB, zdroj opět tradiční Corsair HX1200 a na SSD jsem nainstaloval nejnovější Windows 10 Pro 20H2 s aktuálními ovladači.

 

 

Software a BIOS

BIOS je tradičně ASUSí a můžeme ho vidět na screenshotech níže, skvělé je, že je nadále přívětivý uživatelům co používají jen klávesnici, myš zde není potřeba.

 

 

Intel Optane Memory and Storage Management

V tomto nástroji můžeme konfigurovat softwarový RAID, pokud to nechceme dělat ve Windows nebo v Linuxu přes něco jiného. Jedná se o klasický a lehce modernizovaný starý dobrý Intel Rapid Storage Management nástroj, který si nese pořád deset let starý bug, kdy GUI žere jedno jádro CPU a asi 1GB RAM v idle. Můžeme zde sledovat stav našeho pole a konfigurovat další políčka, třeba na SATA SSD.

 

 

ASUS Armoury Crate

Armoury Crate je známý program společnosti ASUS, můžeme zde aktualizovat software a ovladače, konfigurovat některé specialitky desky jako třeba RGB LED a tak podobně.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS ROG STRIX Z590-E GAMING WiFi a Intel Core i7-11700KF

Pátek, 2 Duben 2021 - 13:10 | Karáš Svorka | To bych úplně netvrdil, v dobách Sandy Bridge a...
Pátek, 2 Duben 2021 - 07:59 | uni | Ta doporučení jsou moc hezká, ale v reálu do těch...
Pátek, 2 Duben 2021 - 07:58 | uni | No ono to bylo 8 jader za cenu 2 u konkurence,...
Pátek, 2 Duben 2021 - 07:54 | uni | No, u AMD je lowend prostě 6 jader no:)
Čtvrtek, 1 Duben 2021 - 23:36 | JirkaK | A máš nastavené stejné power limity jako autor...
Čtvrtek, 1 Duben 2021 - 23:34 | JirkaK | 10. generace se bude prodávat dál, pokud bude k...
Čtvrtek, 1 Duben 2021 - 23:30 | JirkaK | Já obhajuju to že u Intel procesorů nehnaných na...
Čtvrtek, 1 Duben 2021 - 23:30 | Karáš Svorka | Co jsem slyšel, tak Rocket Lake osmijádra sežerou...
Čtvrtek, 1 Duben 2021 - 23:25 | Karáš Svorka | A jaká deska, jaké paměti, jaký BIOS, jaký...
Čtvrtek, 1 Duben 2021 - 21:09 | RedMaX | April chlapi, april. Copak ja bych si nekdy neco...

Zobrazit diskusi