Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASUS TUF Gaming FX705DU – AMD a NVIDIA pod jednou střechou

V dnešní recenzi se podíváme na herní ASUS notebook, kde došlo ke zformování bezbožné aliance AMD CPU a NVIDIA GPU. Aneb jak tento notebook nemá ve své cenové kategorii konkurenci.

Z testu automaticky vypadává MSI GT60 2QD Dominator, protože má velmi opotřebovanou baterii, z původních 87Wh se dokáže nabít maximálně na 35Wh. Navíc občas dochází k poklesům napětí, díky kterým se notebook okamžitě vypne a poté se nechce bez adaptéru zapnout.

Testoval jsem tedy tak, že jsem notebooky používal na běžnou MS Office práci, přičemž mi na pozadí hrály YouTube podcasty ve Firefoxu, měl jsem spuštěný Telegram a semtam jsem prováděl rychlé úpravy fotek a obrázků v IrfanView.

Výdrž na baterii je slabou stránkou první generace mobilních Ryzenů, druhá generace tento neduh napravuje. Procesor akčněji vypíná jádra, efektivněji uspává iGPU a také může podtaktovat jádra až na 400 MHz. To vše může přinést až několik hodin extra výdrže na baterii. ASUS FX705DU je hlavně herní notebook, proto jsem při kancelářské práci mnoho nečekal. Notebook ale i s relativně malou baterií, která má kapacitu 64Wh vydržel lehce přes sedm hodin! To je skvělé znamení pro nadcházející notebooky s těmito novými Ryzeny.

Při práci na baterii se odběr z baterie pohyboval okolo šesti až dvanácti Wattů, po nějaké chvíli došlo k ustálení, kdy byl odběr okolo 7,8 Wattu, velmi často i méně, nicméně se zde vyskytují špičky 10+. Testování baterie jsem prováděl se zapnutým Silent profilem.

ZBook 17 G5 má poměrně velkou baterii s kapacitou 95 Wh, což umožňuje velmi dobrou výdrž při provozu na baterii. Při office zátěži si notebook odebírá typicky něco jako 12 až 16 Wattů, což je více než jiné stroje, nicméně jedná se o mobilní WS, nízkou spotřebu bych tedy spíše nečekal. Občas došlo na menší špičky přesahující i dvacet Wattů, ale jednalo se spíše o chvilkové záležitosti. Notebook mi vydržel téměř šest hodin, určitě by to šlo prodloužit, ale testoval jsem víceméně v defaultním nastavení.

Acer Predator Helios 500 není zrovna notebook, který by byl stavěný na bateriový provoz, baterie je celkem malá a její maximální kapacita je 74Wh, slouží zde spíše jako taková UPS pro případ, že vypadne adaptér, nebo se někam přesouváme. Protože se jedná o 74Wh baterii, pokud zatížíme Vegu 56 Mobile, notebook se okamžitě vypne, odběr je nejspíš příliš vysoký. Zátěž procesoru baterie přežije. Jelikož zde máme hlavně desktopové komponenty, spotřeba je poměrně vysoká, v idle si notebook řekne o nějakých padesát Wattů a výdrž je tak něco málo přes hodinu a půl. Vzhledem k zaměření notebooku to nevnímám jako problém.

Také jsem zběžně změřil odběr notebooku zásuvkovým wattmetrem, v idle si řekne o celých 50 Wattů, v maximální CPU a GPU zátěži vytáhne nějakých 248 Wattů, takže 330W adaptér je dostatečně naddimenzovaný a je nejspíš přikládaný, protože Acer nejspíše nevyrábí třeba 260-280 W adaptéry.

Acer Nitro 5 si nevedl vůbec špatně, v idle spotřeba klesala někam k pěti Wattům a při office použití se pohybovala v rozpětí cca 5-8 Wattů, přičemž občas spotřeba poskočila někam k deseti Wattům. To není vůbec špatné na mobilní Ryzen a notebook mi takto vydržel velmi pěkných pět a půl hodin, s vyšší kapacitou baterie by šlo nejspíše vymáčknout ještě více.

HP Spectre si i přes velkou 80Wh baterii vedl hůře, než MSI GS65 Stealth, osobně to přikládám faktu, že je vybaven 4K displejem, který bude nejspíše žravější a také náročnější na samotné GPU. Navíc se většinu času nezastavily ventilátory, což má také lehce negativní dopad. Bohužel se mi nedařilo přečíst odběr z baterie a to za pomoci žádného software, průměrný odběr ale odhaduji cca na 12 Wattů.

Baterie pro let

XPS 15 (9575) při takovém použití mnoho energie nepotřebuje, odběr v idle se pohyboval okolo neuvěřitelných 2,5 Wattů, během práce se pak spotřeba měnila skokově v rozpětí 5,7-8,5 W. XPS 15 (9575) vydrželo při tomto použití skvělých devět a půl hodiny a poráží tak XPS 15 (9560), které i přes větší baterii vydrží kratší dobu, wow!  

MSI GS65 při takovém použití mnoho energie nepotřebuje, odběr v idle se pohyboval okolo šesti Wattů, během práce se pak spotřeba měnila skokově v rozpětí 7-14-18 W. Notebook tak vydržel velmi pěkných sedm hodin a deset minut na baterii.

Legion Y530 si bohužel při provozu na baterii moc dobře nevedl, vydržel při office práci čtyři hodiny a dvacet minut, na druhou stranu se nejedná o notebook určený na co nejvyšší výdrž na baterii. Baterie má navíc oproti ostatním strojům nižší kapacitu, pouze 51 Wh. Spotřeba také nebyla úplně malá, v idle se notebook se zapnutou WiFi nedostal pod 5 Wattů a při zmíněné office práci spotřeba velmi často skákala v rozpětí 12 až 16 Wattů.

Samozřejmě by bylo možné vytáhnout nějakou tu hodinu navíc, pokud bych nepoužíval YouTube v prohlížeči, nicméně jsem se snažil simulovat něco co by mohl dělat na notebooku běžný uživatel.

graph-58

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASUS TUF Gaming FX705DU – AMD a NVIDIA pod jednou střechou

Neděle, 28 Červenec 2019 - 22:18 | Karáš Svorka | V tom případě bych možná koukal na ASUS ROG...
Neděle, 28 Červenec 2019 - 16:29 | DRK | poslední verzi biosu si to stáhlo samo přes...
Neděle, 28 Červenec 2019 - 16:14 | Karáš Svorka | Co se týče RAM, možná by pomohl upgrade BIOSu na...
Sobota, 27 Červenec 2019 - 21:31 | DRK | Poridil jsem tu 15" verzi a působí to docela...
Sobota, 27 Červenec 2019 - 19:03 | Karáš Svorka | To netuším, AMD myslím ohledně nových mobilních...
Úterý, 23 Červenec 2019 - 11:01 | Ondar | Koukal jsem dneska na CZC na herní NB, něco pro...
Pondělí, 22 Červenec 2019 - 13:24 | Ondar | Jojo, osobně mi chybějící USB-C vadí daleko víc,...
Pondělí, 22 Červenec 2019 - 00:58 | Karáš Svorka | Zkusil bych spíše supportní stránku: https://...
Neděle, 21 Červenec 2019 - 17:49 | franzzz | Driv to nebyl problem, protoze driv nebyla...
Neděle, 21 Červenec 2019 - 14:52 | ldx | Už jsem chtěl jásat ale jsem z toho zase...

Zobrazit diskusi