Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Gigabyte TRX40 AORUS EXTREME - ThreadRipper 3960X a PCIe RAID v akci

V dnešní recenzi se podíváme na absolutní hi-end/entry-level workstation/snob-end nové platformy AMD TRX40. A to včetně vtipných PCIe karet s NVMe disky.

Závěr rozdělím tak trochu na tři části, jelikož jsem testoval několik různých produktů v rámci jednoho "balíčku". V kostce ohodnotím obě dvě M.2 PCIe x16 karty. Gigabyte GC-4XM2G4 je skvělým doplňkem k desce, můžeme zde osadit čtyři PCIe Gen4 SSD, každé dostane k dispozici čtyři linky, pokud kartu osadíme do PCIe x16 slotu. Automatická bifurkace zajistí rozdělení x16 na x4x4x4x4, jakékoliv RAIDování je třeba zařídit softwarově za pomoci AMD RAID ovladačů, nebo v přímo ve Windows či Linuxu. Osobně bych tuto kartu používal jako primární zařízení na systémová i nesystémová SSD. Jejich výměna je poměrně snadná, máme zde masivní hliníkový chladič a neohřívají se další komponenty na desce. Ventilátor na kartě lze řídit ve Windows, používal bych tichý profil, protože není třeba točit malým ventilátorem na maximální otáčky pořád, v tichém profilu se SSD chladí většinu času pasivně a ventilátor se roztáčí na nízkých otáčkách.

Druhá testovaná karta, Gigabyte AORUS RAID SSD 2TB je primárně marketována jako 2TB SSD, jelikož od výrobce je zde nakonfigurovaný RAID0. Tato karta na první pohled vypadá stejně jako pasivní Gen4 x4x4x4x4 karta, která je přiložena k desce. Konzumuje však pouze osm PCIe linek třetí generace a hodí se tak i do počítačů, kde je k dispozici méně linek celkově. Karta se chlubí i RAID řadičem od Marvellu, nicméně nemá žádnou DRAM cache a zálohovací baterii, Gigabyte zde osadil čtyři svá 512GB NVMe SSD a je na uživateli, jaký RAID si nakonfiguruje. Karta disponuje skvělým chlazením, nicméně kapacita SSD mi přijde celkem nízká i v RAID0, myslím si, že čtyři 1TB SSD by posloužila lépe. Kartu se mi navíc nedaří najít v žádném českém eshopu, takže nemohu ani hodnotit výhodnost. Pokud chceme, můžeme originální SSD vyndat a použit jiná, ale nejspíše přijdeme o záruku, protože všechny čtyři 512GB SSD mají na sobě plombu.

Nyní něco málo k ThreadRipperu 3960X, zde asi netřeba sáhodlouhého komentáře, jedná se o parádní procesor pro pracovní stanice, nabídne vysoký výkon, podporu většího množství RAM a mnoho PCIe linek. Mezi hlavní nevýhodu bych zařadil navýšené TDP oproti předchozí generaci, 280W je jednoduše hodně. Na druhou stranu dostaneme vysoký výkon a v idle má procesor překvapivě nízkou spotřebu, pokud nevyužijeme všechna jádra, nejedná se o nic hrozného. I tak bych na všechny nové ThreadRippery doporučil spíše vodní chlazení nebo řešení ála IceGiant ProSiphon Elite. Velká Noctua si s 3960X poradí, ale teploty mohou být velmi vysoké, alespoň při testování jen tak na stole.

Hlavní hvězdou večera je pak základní deska Gigabyte TRX40 AORUS XTREME, deska je bohatě vybavená, ale mám trochu problém ji zařadit do nějaké kategorie. Nejsem si jist, zda se snaží být deskou pro pracovní stanice, serverovou deskou svými rozměry, deskou pro hráče nebo pro taktovače. A poslední volba bude nejspíše ta správná, deska má mnoho vychytávek pro taktování, zapínací tlačítka(ano mají to i různé jiné desky, ale většinou se používají při testování na stole), diagnostický POST displej a speciální přepínače BIOSů. V BIOSu samotném pak najdeme hromadu ladících funkcí, nicméně nejsem si zcela jist, zda je TRX40 platforma zrovna nejlepší pro přetaktování, na druhou stranu proč ne?

Pokud nejste nadšenci do PCIe NVMe M.2 disků, můžete přímo na desku osadit i jen SATA M.2 disky, což deska podporuje. Přímo v BIOSu můžeme nakonfigurovat RAID 0, 1 a 10. Pokud nemáte rádi M.2 deska má k dispozici rovnou deset SATA 6Gb/s portů, osm jich poskytuje přímo AMD TRX40 chipset a můžeme přes ně RAIDovat, poslední dva poskytuje přídavný ASMedia řadič a pracují jen v AHCI režimu.

Deska tedy připomíná spíše takový snob-end a potěší hlavně taktovače a ladiče(nejsem si však jist, jak je TRX40 validní a oblíbený na extrémní OC, jelikož Zen2 moc taktovat nejde a příprava desky tohoto typu na tekutý dusík mi zní jako malé peklo), nechybí zde RGB LEDky, ze kterých jsou jistě nadšenci do nesvítivých pracovních stanic nadšení.

 

Deska si tak odnáší mé subjektivní ocenění "I love it!", jelikož se mi ta šílená výbava líbí.

 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Naddimenzovaná napájecí kaskáda
+ Diagnostické LEDky a POST displej
+ Velmi bohatá portová výbava - mnoho 10Gb/s USB + přední USB-C
+ integrovaný IO shield
+ Q Flash Plus funkce
+ Dva 10 GbE ethernety (podporují i 5/2,5/1 GbE)
+ Gigabyte GC-4XM2G4 karta v balení
+ Možnost osazení čtyř NVMe přímo na desku, s PCIe kartou rovnou osm
+ Osm slotů pro RAM a mnoho PCIe linek
+ Deset SATA 6Gb/s portů

zápory

- Vysoká cena
- Atypické rozměry
- Instalace M.2 SSD na desku vyžaduje rozborku chladičů

pohlídejte si

? ATX 24pin, přední USB, pinoviště a SATA porty jsou vyvedeny do strany a vyžadují prostor navíc ve skříni

 

 

 

Poděkování

 

Za zapůjčení produktů Gigabyte TRX40 AORUS XTREME, Gigabyte AORUS RAID SSD 2TB, Gigabyte AORUS Radeon RX 5700 XT 8GB, Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8GB, AMD Ryzen 9 3950X, Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI, Gigabyte AORUS GeForce RTX 2080 Ti XTREME děkuji společnosti Gigabyte.

 

 

Za zapůjčení chladiče Noctua NH-U14S TR4-SP3 děkuji společnosti Noctua.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Gigabyte TRX40 AORUS EXTREME - ThreadRipper 3960X a PCIe RAID v akci

Pondělí, 26 Duben 2021 - 19:36 | Maor | SSD se třeba vůbec nedetekují nebo se odpojují za...
Pondělí, 26 Duben 2021 - 17:19 | Karáš Svorka | Hm, PCIe linek mám využito méně, kromě onboard...
Pondělí, 26 Duben 2021 - 16:20 | Lazar | Stejné kombo, stejné zkušenosti. Snad, jen .že...
Pondělí, 26 Duben 2021 - 14:11 | Karáš Svorka | Další možností je jít do desek ála ASRock Rack...
Pondělí, 26 Duben 2021 - 14:10 | Karáš Svorka | Technicky vzato by to asi šlo, můžu to zkusit u...
Pondělí, 26 Duben 2021 - 14:10 | Karáš Svorka | Hmm, TR1950X mám také a s NVMe trable nemám, na...
Pondělí, 26 Duben 2021 - 14:07 | Karáš Svorka | Já jsem tohle testoval někdy v srpnu 2020 :D
Neděle, 25 Duben 2021 - 00:03 | Maor | Objevilo se celkem dost AM4 desek s podporou DASH...
Sobota, 24 Duben 2021 - 23:43 | Maor | Líbil by se mi nějaký test nvme pod linuxem, na...
Pátek, 23 Duben 2021 - 23:28 | Suchý čert | I když ono na tom OpenBenchmarking.org je spousta...

Zobrazit diskusi