Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Intel® Server System M50CYP2UR208 - dva 10nm Intel Xeony Ice Lake

V dnešní recenzi se podíváme na zbrusu nový server společnosti Intel s procesory Intel a síťovými prvky společnosti Intel.

Závěr je tradičně komplikovaný konfigurací serveru. Testovaná konfigurace je lehce zvláštní, ale je to dané tím, že se jedná o demo kus, který putuje různě po firmách. Zároveň by se dalo říct, že je optimalizovaný licenčně pro Windows Server 2019 Standard bez nutnosti dokupovat licence na jádra a díky vysokým frekvencím by měl server podávat vcelku slušný výkon. Troufám si tvrdit, že v některých aspektech je pořád Intel v serverech pozadu za AMD. Pro AMD hrají značně efektivnější procesory z hlediska provozních vlastností a počtu jader, AMD nabízí celkově více PCIe linek, každý EPYC nabídne až 128 PCIe linek, zatímco Xeony Ice Lake umí maximálně 64 PCIe linek na procesor, přičemž je třeba nějaké odečíst kvůli čipsetu. Jeden Xeon Ice Lake tak sám o sobě poskytuje značně méně konektivity, ale jedná se i tak upgrade oproti předchozím Cascade Lake-X Xeonům, které uměly maximálně 48 PCIe linek třetí generace.

Další upgrade se týká pamětí RAM, procesory nově umí adresovat až 6TB paměti a nejsou tolik omezené jako to bylo u Cascade Lake-X. Zde má Intel teoretickou výhodu, jelikož uvádí až 6TB RAM na jeden procesor, ale aktuálně mě nenapadá konfigurace s jakou by to bylo možné připojit, jedině asi v případě, že někdo vyrobí desku, která bude podporovat 3DPC zapojení a osadíme celkem dvacet čtyři 256GB paměťových modulů(to je samo o sobě velmi drahé, jeden 256GB DDR4 Registered ECC DIMM stojí asi 80-100k Kč bez DPH). AMD podporuje v dvousocketovém provedení maximálně 8TB RAM, čistě teoreticky by tak dva Xeony Gold 5315Y mohly poskytovat až 12TB RAM dohromady, ale jen za předpokladu, že někdo vyrobí dvousocketovou základní desku s 48 paměťovými sloty, nebo se objeví 512GB DDR4 Registered paměti.

Ice Lake platforma má i další specifické výhody oproti AMD, patří mezi ně například podpora AVX-512 instrukcí, podpora Intel Optane pamětí a Intel Deep Learning Boost. Další zajímavostí je to, že Xeony Platinum je možné osadit do čtyř a osmisocketových serverů a získat tak mnohem více CPU jader pro daný server. Takové řešení však bude velmi drahé a energeticky náročné. Testované Xeony Gold 5315Y umí pracovat jen v páru, na čtyři kousky v jednom serveru tak můžeme zapomenout.

Jsou zde samozřejmě i nějaká negativa, patří mezi ně například cena, server samotný by měl stát cca 130 000 Kč bez DPH(bez SSD), přičemž jeden Xeon Gold 5315Y má ceníkovou cenu $900, nicméně v českých eshopech ho můžeme vidět za nějakých téměř 35 000 Kč s DPH. Za tuto cenu můžeme pořídit jeden šestnáctijádrový EPYC 7302 nebo 24 jádrový EPYC 7352. A pokud řešíte hustotu výpočetního výkonu na 1U, spotřebu v rámci datacentra a chcete i hodně PCIe linek, jsou EPYCy dle mého názoru zajímavější.

Z hlediska výkonu nejsou Xeony Gold 5315Y špatné, ale nijak zvlášť neoslní, v podstatě máme situaci, kdy dvě osmijádra s TDP 140W překonají společně jeden 16C EPYC 7282, který má odběr značně nižší. Ano jsou situace, kdy jsou tyto Intely lepší, obzvlášť pokud provozujete nějaké jednovláknové aplikace, které mohou benefitovat z vyšších taktovacích frekvencí, jinak je to spíše taková plichta. Intel samotný řadí testované Xeony Gold 5315Y do škatulky "Optimized for Highest Per-core Scalable Performance", co to přesně znamená nechám koňovi, ten má větší hlavu.

Na serveru mne iritovaly spíše drobnosti, například chybně popsaný VGA konektor jako RJ45, absence nějakých RJ45 portů přímo na základní desce, téměř nesvítící LEDky signalizující stav a aktivitu předních 2,5" U.2 disků a podivnosti v IPMI. Nicméně jsou to věci, přes které se dá přenést.

Celkově na mně celá Ice Lake platoforma působí jako více úzce specializovaná na specifické věci jako AVX-512, Optane, DL Boost, kde vlastně AMD není konkurencí. Pokud ale chcete nějaké "generické" servery na nějaké virtuální mašiny a vlastně jakékoliv jiné účely, které nezahrnují Intel specifické technologie, řekl bych, že platforma AMD je nadále zajímavější a díky Zen3 EPYCům Milan i výkonnější.



 

 

Hodnocení vidím následovně:

klady

+ Konečně podpora PCIe čtvrté generace
+ Podpora Intel Optane a AVX-512
+ Podpora až 6TB RAM
+ Platforma podporuje 4-8 socketové systémy
+ Intel Deep Learning Boost

zápory

- Vysoká spotřeba
- Nutnost připlácet za VROC modul - pokud chcete Intelí SW RAID
- Horší portová výbava v zadní části serveru
- Vyšší cena

pohlídejte si

? Stavové LEDky předních 2,5" disků téměř nesvítí
? Drobné nedodělky - podivnosti v IPMI, špatně označené VGA, atd.
? Méně PCIe linek, RAM, jader a vyšší TDP oproti AMD EPYC platformě

 

 

 

Poděkování

 

Za zapůjčení serveru Intel® Server System M50CYP2UR208 děkuji společnosti Asbis CZ, spol. s r.o.

 

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Intel® Server System M50CYP2UR208 - dva 10nm Intel Xeony Ice Lake

Pondělí, 15 Listopad 2021 - 14:59 | Karáš Svorka | Typicky se Optane DIMM neosazuje jeden, ale hned...
Pondělí, 15 Listopad 2021 - 14:50 | Kutil | Do hi-end desktopu měly smysl i uživatelské...
Pondělí, 15 Listopad 2021 - 13:29 | danieel | Se ke me dostal jeden Optane DIMM ... ale po...
Pondělí, 15 Listopad 2021 - 01:45 | Kutil | Kdo ví, jak to s Optane bude, tato divize Intelu...
Neděle, 14 Listopad 2021 - 22:45 | kvolaa | Přesně tak, ovšem je spousta nasazení, kde není...
Neděle, 14 Listopad 2021 - 22:10 | Karáš Svorka | Servery jdou pořád sehnat za celkem normální ceny...
Neděle, 14 Listopad 2021 - 22:08 | Karáš Svorka | Jenže 5900X neumí Registered ECC paměti s vysokou...
Neděle, 14 Listopad 2021 - 20:03 | Libor Bauer | Tady ji tady nikdo neresi, je to jen nadsazka...
Neděle, 14 Listopad 2021 - 14:57 | kvolaa | Při tom, kam výrobci vyhnali ceny serverů, se...
Neděle, 14 Listopad 2021 - 14:22 | pete-x | SHINTEL MEGA FAILURE AMD 4EVER

Zobrazit diskusi