Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen6 - nejlepší ultrabook na trhu?

ThinkPady X1 Carbon patří mezi nejlehčí a nejvybavenější ultrabooky na trhu. Po vydání mobilních Intel Coffee Lake procesorů, které navyšují počet jader na dvojnáobek vyšla i šestá generace ThinkPadu X1 Carbon.

Pokud jste někdy měli v rukou ThinkPad X1 Carbon víceméně jakékoliv generace, jistě víte, že se jedná o vlajkovou loď Lenova a také je to jedno z nejdražších zařízení, které Lenovo nabízí. Tedy alespoň v této kategorii.

ThinkPad X1 Carbon má tak trochu vlastní kategorii, je velmi lehký, tenký, ale zároveň má skvělou klávesnici s TrackPointem, velmi slušnou výdrž na baterii, bohatou portovou výbavu a tak podobně. Konkurence vlastně podobný stroj nemá, například Dell XPS 13 je sice levnější, ale je menší, těžší, má horší klávesnici a mnohem horší portovou výbavu. Samozřejmě existuje celá plejáda tenkých 14“ notebooků, ale řekl bych, že žádný z nich nemá 1,13kg při podobné výbavě. A protože se jedná o business class notebook, není problém přikoupit Next Business Day záruku na maximálních pět let.

Nejprve se podíváme na samotné balení notebooku a také co vše najdeme uvnitř. Tento testovací kus je běžný prodejní model, který lze zakoupit například v Softcomu za cca 58 000Kč včetně DPH, existuje ještě dražší konfigurace, která má  LCD s 2560x1440 rozlišením a 1TB SSD, ta vyjde na 69 000 Kč s DPH. ThinkPad X1 Carbon Gen6 dorazil v klasické kartonové krabici, z této krabice pak vytáhneme další krabici, ve které bydlí samotný notebook. Stačí sundat víko a rozevřít dva kusy červeného kartonu jako vrata, vnitřek krabice se pak zvedne směrem nahoru a odhalí se nám pohled na samotný ThinkPad v látkovém obalu.

V balení mimo samotný ThinkPad X1 Carbon Gen6 nalezneme manuály, USB-C 65W napájecí adaptér a také proprietární redukci, která nám umožní použít gigabitovou síťovou kartu v notebooku. Ano, Carbon X1 je tak tenký, že se do něj RJ45 konektor nevejde a tak má pouze proprietární konektor. Výhoda je, že takto získáme poměrně  slušný gigabit ethernet od Intelu a navíc nepřijdeme o USB port. Na redukci také najdeme klasické Link a Act LEDky.

 

Samotný ThinkPad X1 Carbon Gen6 mě velmi příjemně překvapil, kvalita zpracování je výborná, vše skvěle lícuje, nikde nic nevrže a notebook samotný je opravdu lehký, je to úplně něco jiného oproti ThinkPadu T480 či Latitudům 5490/7490.

ThinkPad X1 Carbon Gen6 je také velmi bohatý na porty, na levé straně nalezneme rovnou dva USB-C konektory, které v sobě mají ThunderBolt 3, přičemž jeden je zapuštěný vedle proprietárního ethernetu a používá se v kombinaci s Lenovo BASIC dokovací stanicí. Dále na levé straně najdeme USB3.0 port typu A a také HDMI 1.4b. Na pravé straně pak najdeme výduch chlazení, 3,5mm audio jack, další USB3.0 port typu A s funkcí napájení i při vypnutém notebooku a neposledně zámek Kensington. Na zadní straně notebooku pak nalezneme záslepku, která skrývá čtečku microSD karet a slot pro SIM kartu. Zde bych ocenil spíše plnohodnotný SD slot někde na boku, ale lepší čtečka microSD karet než žádná.

Klávesnice a TrackPoint jsou standardní ThinkPadí a víceméně stejné od roku 2012. Jedinou větší změnou jsou LEDky Caps Locku a audia přímo v samotných klávesách. Jedná se tedy o známou chiclet klávesnici. Opět musím zdůraznit, že jedni tuto klávesnicí nenávidí a druzí s ní nemají problém. Já patřím spíše do druhé skupiny, na klávesnici se mi velmi dobře píše, TrackPoint je úžasný a touchpad mi nevadí, pokud je vypnutý. Touchpad podporuje samozřejmě různá gesta a je to spíše celoklikací ClickPad. Tradičně mi vadí absence klávesy Context menu a tak musím PrintScr klávesu přemapovat na context menu, zkratka Alt+PrintScr přitom funguje nadále. Podsvícení klávesnice má dvě úrovně, pokusil jsem se je vyfotit ve tmě, ale úplně se to nepovedlo. Nižší úroveň podsvícení má trošku horší rozložení světla, vyšší úroveň je na tom lépe, ale nejedná se o nějaký zásadní problém, vždy je vidět dobře.

Displej ThinkPadu X1 Carbon Gen6 je k mému překvapení dotykový, na trhu není mnoho notebooků s matným a dotykovým panelem. Tuto funkci jsem vlastně vůbec nepoužíval, X1 Carbon nejde překlopit jako Yoga, ale pro někoho to může být zajímavá vlastnost. Displej vyrábí AU Optronics a jedná se o panel AUO B140HAK02.3. Bohužel nemám žádnou kalibrační sondu a tak zde žádný detailní test LCD nenajdete. Nad LCD panelem sídlí 720p webkamera s ThinkShutter, jedná se o krytku webkamery, která je zabudovaná rovnou v notebooku a nemusíme ji tak přelepovat páskou. (:

Také jsem se podíval dovnitř notebooku, servisovatelnost je opět na výborné úrovni . Notebook stačí otočit na záda, odšroubovat pět šroubků a kryt můžeme odklopit. Naskytne se nám pohled na vnitřnosti, některé komponenty bydlí velmi blízko u sebe. PCI-E NVMe SSD najdeme hned vedle wifi chipsetu a 4G modemu. SSD je od Samsungu, je připojeno přes čtyři Gen3 linky a má dokonce jistou formu chlazení a to sice teplovodivý polštářek, který odvádí část tepla z SSD na základní desku. Nejsem si jist, zda se jedná o nejlepší řešení, ale lepší než nic. Chladič procesoru má pak dvě heatpipe a i v zátěži na maximální otáčky je notebook velmi tichý. Vedle procesoru jsou pak pod krycí páskou schované paměti, tentokrát se jedná o 16GB RAM LPDDR3 na frekvenci 2133MHz. Baterie zabírá velkou část prostoru a její kapacita je 57Wh.

Neposledně je vhodné u business class notebooku zmínit možnosti dokování, u Carbonu X1 je jich hned několik. Můžeme dokovat přes Thunderbolt 3 za pomoci Lenovo TB3 doku, který má velmi slušnou portovou výbavu a díky vyššímu propustnosti TB3 není problém připojit třeba dva 4K monitory a jeden FullHD. Přes Thunderbolt můžeme také připojit různé dokovací stanice jiných výrobců, nebo třeba externí eGPU boxy s přídavnou grafickou kartou. A protože má Carbon rovnou dva TB3 porty skrze USB-C, můžeme tak připojit dok a eGPU zároveň, což mi samozřejmě vnuklo jistou myšlenku a budu to chtít v budoucnu nějakým způsobem vyzkoušet.

Další možnost dokování je použít USB-C s nějakým USB-C dokem, buďto přímo Lenovo ThinkPad USB-C dok, který je velmi podobný svou výbavou Dell WD15 USB-C doku, nebo nějaký úplně jiný produkt. Dvě věci se mi ale na Lenovo USB-C doku líbí více, než u řešení Dellu. Tou první jsou výstupy na monitor, Dell WD15 má miniDisplayPort, HDMI a VGA. Lenovácký dok má dva velké konektory DisplayPort a VGA. Dalším aspektem je USB-C kabel, Dellovský je velmi tlustý a tuhý včetně koncovky, takže je poměrně snadné si dok z notebooku omylem odpojit. Lenovo používá oboustraný USB-C kabel, který můžeme snadno vyměnit a je výrazně lehčí a ohebnější, díky tomu se při bouchnutí do stolu nestane, že se dok náhodně odpojí.

Poslední možností je pak Lenovo BASIC dock, který využívá oba USB-C porty a proprietární ethernet na levé straně. Tento dok na první pohled připomíná staré port replikátory a používá se velmi podobně. Notebook zacvakneme do doku a zasuneme všechny porty do notebooku, notebook je pak víceméně zamknutý fixně, ethernet se tuneluje nativně přímo z notebooku včetně DisplayPortu. Portová výbava je ale chudší oproti TB3 nebo USB-C řešení, z hlediska obrazových výstupů zde nalezneme pouze velký DisplayPort a VGA, můžeme tak připojit pouze dva monitory, zatímco u USB-C či TB3 doku můžeme připojit až tři.

Konfigurace tedy vypadá následovně:

  • Intel Core i7-8550U 1,8GHz, Turbo až 4GHz, 8MB L3 cache, 4C/8T, 25W TDP
  • Intel Graphics UHD 620
  • 16GB RAM LPDDR3-2133
  • Samsung  PM981 512GB PCI-E NVMe M.2 x4
  • Intel AC 8265 Wi-FI + Bluetooth 4.2
  • Intel I219-LM Gigabit ethernet
  • 14“ 1920x1080 dotykové IPS LCD
  • 720p webkamera s ThinkShutter
  • Thunderbolt 3 skrze USB-C
  • Podsvícená klávesnice s trackpointem
  • 57Wh baterie
  • Windows 10 Pro v1803

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen6 - nejlepší ultrabook na trhu?

Pondělí, 8 Říjen 2018 - 15:51 | Bonfire | jojo, trvalo mi, než jsem dostal ten správný grif...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 15:46 | Karáš Svorka | Ty výklopky, tam je někdy trolling, když je moc...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 15:40 | Bonfire | Já mám na Elitebooku takovou plastovou výklopku,...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 15:40 | Karáš Svorka | Tak když už nic, je tam pořád opravdová PCI-E...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 15:39 | Karáš Svorka | Bohužel ten rozkládací konektor není mechanicky...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 15:28 | xvasek | No, viděl jsem to v praxi a dávám tomu životnost...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 13:24 | Bonfire | Ale zase je pravda že tady jsou i další Thinkpady...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 13:21 | xvasek | Já jsem tam přeinstalovával kde co a nic...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 13:12 | xvasek | Nemá. Kdyby to mělo být profi zařízení, tak to má...
Pondělí, 8 Říjen 2018 - 10:16 | Bonfire | Ethernet přes redukci? A to má být profi zařízení...

Zobrazit diskusi