Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE – Xiaomi Mi Max 3, velikán mezi obry. Převládnou výhody nad nevýhodami?

Xiaomi chrlí jednu novinku za druhou, jedna větší, jedna menší. Zrovna dnes se podíváme na tu úplně největší. Jde ještě o telefon? Nebo snad velmi kompaktní tablet.

Kapitoly článků

Začneme jednoduše. Řada Mi se od Redmi liší lepšími komponenty, se kterými ruku v ruce jde i vyšší výkon a zpracování. Teda takhle to alespoň bylo předtím, než Xiaomi začalo vydávat jeden telefon za druhým. Nemám jim to za zlé, ale malý odstup mezi telefony by si určitě dát mohli - stejný, jaký byl mezi telefonem (tabletem) Max 2 a Max 3.

 

První reakce prakticky každého člověka byla stejná - to je opravdu, ale opravdu velký telefon. Mi Max 3 se řadí mezi jedny z největších zařízení. Aby taky ne, 6.9 palce s poměrem stran 18:9 z něj činí malou oblůdku. Max 3 je tak velký, že jej nelze pohodlně uschovat ani do zadní kapsy od kalhot, které jsou (alespoň u mě) přímo uzpůsobeny k přenášení obludně velkých telefonů.

A je nasnadě otázka. Je Max 3 ještě telefon nebo se už jedná o malý tablet? Na telefonování je to příliš velké, na tablet příliš malé. Pro tuto kategorii mezi tím a tím se vžil název Phablet. Max 3 je ideálním exemplářem toho, jak Phablet má vypadat.

 

Xiaomi Mi Max 3 vedle Xiaomi Redmi Note 3 - dříve obrovský, dnes už vlastně malý telefon 

Po funkční stránce je to ale stále ještě telefon, a tak se k němu jako k telefonu budu chovat. Prvně zmíním parametry, abychom si udělali představu, co je vlastně uvnitř:

Velikost176.2 x 87.4 x 8 mm / Váha 221!! gramů
ObrazovkaIPS LCD, úhlopříčka 6.9 palců s rozlišením 1080 x 2160 pixelů, 18:9 poměr (~350  ppi jemnosti), notch-less
SystémAndroid 8.1 (Oreo) s nástavbou MIUI 10.0 po aktualizaci, která přišla během testování
CPU

Osmijádrový Qualcomm Snapdragon 636 (4x 1.8 GHz + 4x 1.2 GHz) 

GPU: Adreno 509
PaměťRAM 4 GB s úložným prostorem 64 GB nebo 6 GB s úložným prostorem 128  GB + microSD karta (kombinovaná namísto druhé SIM karty)
Fotoaparát

Zadní: 12 MP (f/1.9, 1.4μm, PDAF) + 5 MP, gyro-EIS, LED světlo / Video zvládá nahrát v rozlišení 4k při 30sn./s

Přední: 8 MP s f/2.0 bez automatického ostření s funkcí HDR
Sítě Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5.0, A2DP, LE / GPS s A-GPS, GLONASS, BDS, Galileo
Ostatní 

Čtečka otisku prstů, funkce rozpoznání obličeje, IR vysílač, senzor zrychlení, gyroskop, senzor přiblížení, kompas, FM rádio, 3.5 mm jack a USB-C 1.0 konektor (připojený přes USB 2.0 sběrnici)

Baterie: nevyměnitelná Li-Po 5500 mAh / nabíjení s podporou QuickCharge 3.0 - 18W

Cena7079 Kč ve variantě 4GB/64GB , varianta v kombinaci 6GB/128GB prozatím není k dispozici

Velikostí v současnosti předčí prakticky vše, co je na trhu. Jediným vážným konkurentem v kategorii telefonních tabletů bude předchůdce Mi Max 2, avšak se starším procesorem, a prozatím chystaný Huawei Mate 20 X. Lze očekávat, že Max 2 na tom bude s cenou mnohem lépe, jelikož Huawei cílí na nejvyšší příčky a to jak výkonem, tak cenou. Max získává další plus v podobě baterie s vyšší kapacitou. (5Ah vs. 5,5Ah u Mi Max 2). Je naprosto absurdní, že kapacita baterie v telefonu je skoro tak velká jako baterie u malých motocyklů.

Balení tableto-telefonu je po vzoru všech ostatních telefonů od Xiaomi řady Mi strohá. Bílá krabička s monstrózním číslem 3 označuje ohromnost zařízení uvnitř. V balení je samotný Mi Max 3, strohá dokumentace doplněná o nástroj pro vytažení šuplíčku na SIM, 18W nabíječka a USB-C kabel. Šuplíček je schopen pobrat buďto 2 nano-SIM karty nebo nano-SIM v kombinaci s MicroSD paměťovou kartou. Podle specifikací je maximální podporovaná kapacita 256 GB.

Postrádám ovšem PU obal, který je přikládán u řady Redmi nebo u některých modelů Mi. Dále bych ocenil tvrzené sklo pro ochranu obrovské obrazovky proti poškrábání.

A co telefonování? Dříve bylo úsměvné spatřit člověka, který telefonoval z tabletu, avšak jak postupně telefony narůstaly, zvyšoval se počet lidí s telefonem větším, než je hlava. Max 3 je typický exemplář. Ze zařízení lze telefonovat bez problému. Zvuk je čistý jak ve sluchátku, tak i mikrofon na spodní straně není nijak vybočující. Vrchní mikrofon se rovněž stará o slušnou redukci šumu.

Je to ale pohodlné? Při používání Max 3 jsem SIM kartu rychle přesunul zpět do kompaktního telefonu (5.5 palce), jelikož byla manipulace snazší. Tohle je leda tak ideální jednoúčelové zařízení s podporou internetu skrze LTE konektivitu, avšak doplněný o menší kapesní telefon.

 

Takže ano, Max 3 lze používat jako telefon, ale s mojí drobnou postavou a malou rukou to vypadá spíše jako boj Davida a Goliáše, než telefonát.

Obrazovka a zvuk

Hlavní dominantou zařízení je obrovská obrazovka. LCD IPS panel o rozměrech 6.9 palce s rozlišením 1080x2160 px je skutečně nepřehlédnutelný. Nebál bych se označit telefon za naprosto ideální ke sledování seriálů na cestách. Prakticky sedm palců už nahradí tablet, a to jak praktičností tak skladností. Rozlišení je naprosto adekvátní na tento rozměr. Samotná mřížka není viditelná ani při bližším sledování. Podsvícení je rovnoměrné a IPS panel je viditelný skoro pod všemi úhly. Zde se žádná revoluce, mimo velikosti nekoná.

Obrovskou výhodou obrovského LCD panelu je jistě obrovská plocha. Psaní zpráv, editace tabulek, psaní textu skrze externí klávesnici nikdy nebyla snažší. Text je čitelný i bez nutnosti zvětšovat písmo. Max 3 bych označil jako ultimátní komunikátor. Kdyby zde byl přítomný i stylus po vzoru Samsungu a jeho S-Penu, šlo by o jedno z nejlepších zařízení pro práci.

 

Po stránce zvukové jsem opět zklamán. Xiaomi se stále nesnaží vyrábět zařízení poskytující dvojici reproduktorů, aby byla výsledná reprodukce stereo. Na spodní straně je opět mřížka indikující přítomnost dvou reproduktorů, ale opět jedna je falešná stejně jako příslib zlata ze spamové emailové konverzace. I když je reproduktor mono, projev je dostatečně hlasitý a čistý s opravdu lehkým náznakem basových tónů.

Při sledování videa z YouTube jsem si všimnul, že ze sluchátkového reproduktoru vychází jemný "šepot", který by podle všeho měl simulovat stereo zvuk, nicméně v praxi se jednalo o opravdu nepříjemný zážitek. Při sledování jsem měl tendence sluchátko spíše ucpávat, protože zvuk linoucí se z onoho otvoru byl natolik rušivý. Přirovnal bych to při poslechu hudby přes sluchátka, kdy jedno sluchátko je na uchu a druhé je na oku - druhé sluchátko je sice slyšet, ale lepší by bylo ticho.

Při připojení sluchátek skrze 3.5mm jack žádný problém nebyl. Interní zesilovač byl schopen vybudit velká studiová sluchátka Koss Pro4AAT, které tak rád používám. Ke konzumaci obsahu je Max 3 vyloženě jako dělaný.

Jsou velké, nedává to moc smysl, ale celé to funguje dobře!

Tagy: 
Kapitoly článků

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Xiaomi Mi Max 3, velikán mezi obry. Převládnou výhody nad nevýhodami?

Středa, 29 Květen 2019 - 11:56 | danton | Jelikož karta 256GB mi přišla dost malá, koupil...
Pondělí, 12 Listopad 2018 - 13:32 | rman | Je a neni. Umim si predstavit, ze uprostred zadni...
Středa, 7 Listopad 2018 - 16:41 | Jiří Švarc | Pokud chcete použitelný 10" tablet s LTE, 32...
Středa, 7 Listopad 2018 - 16:37 | Zog Zogothowics | Bohužel, to je úroveň Kjutla. Se slzou v oku...
Středa, 7 Listopad 2018 - 16:00 | David Ježek | Jedna drobná poznámka: je fér vytýkat hliníkovému...
Středa, 7 Listopad 2018 - 13:31 | Zog Zogothowics | Ono Kjutlovi v jeho idiotsii jaksi nedošlo že...
Středa, 7 Listopad 2018 - 13:22 | Zog Zogothowics | Tyto značky jsou zaměřené primárně na asii a...
Středa, 7 Listopad 2018 - 13:20 | Zog Zogothowics | Hmm, kupříkladu pro mě ani náhodou. Nosím sebou...
Středa, 7 Listopad 2018 - 13:16 | Zog Zogothowics | Když čtu Kjutloviny tak mě bolí oči a mozek....
Středa, 7 Listopad 2018 - 09:06 | thr | Já bych se té velikosti trochu zastal - tohle...

Zobrazit diskusi