Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE – Xiaomi Mi Max 3, velikán mezi obry. Převládnou výhody nad nevýhodami?

Xiaomi chrlí jednu novinku za druhou, jedna větší, jedna menší. Zrovna dnes se podíváme na tu úplně největší. Jde ještě o telefon? Nebo snad velmi kompaktní tablet.

Kapitoly článků

2.  Testy výkonu, baterie a další
4.  Na závěr

K obrovskému (toto slovo se objeví ještě hodněkrát) LCD panelu je záhodno mít i obrovskou baterii. Kapacita 5500 mAh je skutečně úctyhodná a lze jí měřit i s velkými tablety. Pokud velkou baterii doplníme o úsporný procesor, výsledek je skvělý.

Při intenzivním používání jsem se dostal v pohodě na 2-3 dny používání. V případě lehké zátěže při občasném brouzdání na internetu, přečtení zprávy, vyřízení pár emailů, trochu videa skrze YouTube a noční poslechové seance, dostal jsem se na výdrž 8 dní! Max 3 se tímto řadí (a netvrdím to pouze já) mezi zařízení s nejlepší výdrží. Prodleva mezi nabíjením byla tak propastná, že jsem zapomněl, kde jsem nechal nabíječku.

Poslední dva dny jsem hledal způsob, jak baterii vybít rychleji, avšak baterie stále držela - 9 dní!

U testu nepřetržité zátěže telefonu s obrazovkou nastavenou na nízké podsvícení jsem se dostal na 12 hodin, takže i při opravdu intenzivním používání bude obtížné telefon vybít do jednoho dne.

Nabíjení takto velké baterie trvá přibližně 3 hodiny, předpokládaný čas, který byl spočítán telefonem byl lehce přes tři hodiny.

 

Procesor navzdory své úspornosti ale není slabý. Na palubě se nachází starý známý Snapdragon 636, který byl v nedávno testovaném Redmi Note 6 PRO. Hraní her po stránce výkonu byla identická, jako se zástupcem řady Note 6, jen v případě PUBG byl zážitek příjemnější, jelikož zde nebyl žádný Notch

Benchmark jsem pustil i na Mi Max 3, ale výsledek je plus/mínus stejný:

 

AnTuTu ukazuje lehký nárust výkonu, který je patrně lepší díky většímu tělu přístroje a tím pádem lepšímu šíření odpadního tepla z procesoru, avšak 3% rozdílu nebude prakticky vůbec poznat.

Konektivita je bez námitek. Ke hraní her po internetu je k dispozici Wi-Fi s podporou dvou pásem - a to 2.4 GHz, které je už pro běžné používání v paneláku příliš plné a 5 GHz pásmo, které vytváří dnes už prakticky každý router či access point. Přes toto pásmo lze také přenést mnohem více dat a i přes nevýhodu nižšího dosahu je stabilnější. O komunikaci mezi telefony lze použít mimo jiné Bluetooth 5.0, avšak NFC zde nenajdeme. K připojení sluchátek lze využít 3.5mm jack, jak už bylo zmíněno, a pro ovládání televize je zde IR vysílač v horní části rámečku.

3.5 mm jack na sluchátka zůstal / mikrofon sloužící k potlačení šumu je doplněn o IR vysílač

Při kopírování dat z domácího NASu jsem se dostal na rychlost 8 MB/s. Je ale třeba zmínit, že stejné rychlosti jsem dosáhl i při připojení přes USB RJ45 100Mbps síťovou kartu, takže limit nehledejme u bezdrátového připojení, jako spíše u procesoru neschopného zpracovat takovou velkou dávku dat.

 

V horní části je vidět připojení skrze USB síťovou kartu, nikoliv přes Wi-Fi. I tak je rychlost limitována na pouhých 8 MB/s i při kopírování souboru (Soubory už jsou z disku odstraněné, vše nyní streamuji!)

Připojení přes Wi-Fi je v mém případě limitováno nižší rychlostí poskytovaného internetu. 

K připojení nabíječky slouží USB-C konektor, avšak mimo nabíječky lze připojit i jiné příslušenství. Skrze USB-C hub jsem k telefonu připojil USB síťový adaptér, myš, klávesnici a nabíječku. Z telefonu se rázem stal plně funkční tablet, což v případě potřeby ocení jistě každý.

USB-C hub funguje zcela bez problému a to i včetně připojení nabíječky. V pravé části je viditelný kurzor myši - ten se objeví při připojení myši, takže lze telefon "skoro" používat jako PC (ale opravdu jen "jako")

USB klíčenka fungovala rovněž bez větších problémů, je ale třeba si uvědomit limitaci v podobě sběrnice, která zvládá protokol pouze USB 2.0, takže i když samotný USB hub podporuje USB 3.0, telefon nikoliv.

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Testy výkonu, baterie a další
4.  Na závěr

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Xiaomi Mi Max 3, velikán mezi obry. Převládnou výhody nad nevýhodami?

Středa, 29 Květen 2019 - 11:56 | danton | Jelikož karta 256GB mi přišla dost malá, koupil...
Pondělí, 12 Listopad 2018 - 13:32 | rman | Je a neni. Umim si predstavit, ze uprostred zadni...
Středa, 7 Listopad 2018 - 16:41 | Jiří Švarc | Pokud chcete použitelný 10" tablet s LTE, 32...
Středa, 7 Listopad 2018 - 16:37 | Zog Zogothowics | Bohužel, to je úroveň Kjutla. Se slzou v oku...
Středa, 7 Listopad 2018 - 16:00 | David Ježek | Jedna drobná poznámka: je fér vytýkat hliníkovému...
Středa, 7 Listopad 2018 - 13:31 | Zog Zogothowics | Ono Kjutlovi v jeho idiotsii jaksi nedošlo že...
Středa, 7 Listopad 2018 - 13:22 | Zog Zogothowics | Tyto značky jsou zaměřené primárně na asii a...
Středa, 7 Listopad 2018 - 13:20 | Zog Zogothowics | Hmm, kupříkladu pro mě ani náhodou. Nosím sebou...
Středa, 7 Listopad 2018 - 13:16 | Zog Zogothowics | Když čtu Kjutloviny tak mě bolí oči a mozek....
Středa, 7 Listopad 2018 - 09:06 | thr | Já bych se té velikosti trochu zastal - tohle...

Zobrazit diskusi