Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rekapitulace GPU

Loňská rekapitulace dění ve světě grafických karet začala shrnutím, že vše šlo podle očekávání. Letos ne. Naopak prakticky vše bylo mnohem kostrbatější a očekávání zůstala nenaplněna…

Kapitoly článků

4.  Čtvrtý kvartál

Na podzim opět události nabraly na spádu a následovala jedna novinka za druhou. AMD představila APU Raven Ridge v první verzi Ryzen Mobile určené pro 15W segment. Ta dokázala grafickým výkonem generačně překonat 15W nabídku Intelu a procesorovým se konkurenci vyrovnala.

Následoval další produkt z řady Pascal-refresh, GeForce GTX 1070 Ti, která dosáhla svého cíle - výkonnostně překonat Radeon RX Vega 56. Při reálné ceně této novinky se ale vyplácelo namísto ní zauvažovat nad plnohodnotnou původní GeForce GTX 1080. Jen pár dní poté představila Nvidia Titan Xp Collerctor's Edition, což je v podstatě Titan Xp s chladičem ve stylu StarWars doplněném červenými nebo zelenými LEDkami.

Jako blesk z čistého nebe přišlo ohlášení Intel Kaby Lake-G, procesoru společnosti Intel nesoucího grafické jádro od AMD. Spekulacím na téma (ne)možnosti něčeho podobného byl konec a nahradily je spekulace na téma architektonické výbavy použitého grafického čipu.

Prakticky ihned po tomto prohlášení oznámila AMD odchod šéfa grafické divize; z čela Radeon Technology Group odešel (doposud bez náhrady) Raja Koduri. Intel obratem potvrdil nástup Koduriho do svého nového grafického oddělení, které povede vývoj velkého samostatného GPU. Listopad dále přinesl již zmíněné zvěsti o náhradě herního Volty architekturou Ampere a možnosti 10nm výroby.

V důsledku růstu ceny Bitcoinu začala opět gradovat těžební mánie, nejprve šlo o Ethereum jako v létě, postupem času ale řada těžařů přešla na kryptoměny, jejichž těžba se rentovala více. Už počátkem prosince ale bylo zřejmé, že při nákupu grafické karty pod stromeček to na žádný velký výběr nebude.

Posledním hmatatelným produktem letošního roku byl Nvidia Titan V postavený na největším a asi i jediném GPU architektury Volta GV100. Přestože jde o hmatatelný produkt, nebylo zatím příliš mnoho osob, které by na něj - i s ohledem na cenu $2999 mohly hmátnout - a dosavadní recenze poskytují poměrně rozporuplné výsledky. Nevyrovnaný herní výkon dosahující 17 % nad Nvidia Titan Xp není motivací pro hráče, následně zveřejněné výsledky v profesionální grafice staví nový Titan na úroveň starého, ohromující je ovšem výkon výpočetní.

Další zprávy se týkaly už spíš výhledu budoucích událostí a to v souvislosti s vysokou cenou 7nm procesu, na němž má být postaveno GPU architektury Navi od AMD a dále zprávy o APU Fenghuang Raven, APU s největší integrovanou grafikou, které je podobné konceptu Intel Kaby Lake-G. Jejich hodnocení ale už nebude náplní letošního roku.

Kapitoly článků
4.  Čtvrtý kvartál

Diskuse ke článku Rekapitulace grafik 2017: Rozporuplná Vega, zrušený Volta

Středa, 27 Prosinec 2017 - 14:41 | Artael | Já beru veku jako alternativu k 1080 se...
Středa, 27 Prosinec 2017 - 14:34 | armagedon | Ja rozumim, ze se mnohym, vesmes jednoucelovym...
Středa, 27 Prosinec 2017 - 09:07 | Wendak | Hezké shrnutí (už skoro minulého roku), díky za...

Zobrazit diskusi