Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 7 7800X3D je v Linuxu rychlejší než ve Windows, až o desítky procent

Že by AMD konečně vzalo rozum do hrsti a podporu Linuxu začalo myslet vážně?
A u Microsoftu tipuji, že jim opět nedodali vzorky, takže Microsoft neměl podle čeho plánovač (či co to způsobuje) tomu procesoru přizpůsobit. Podobně jako u prvních Epyců.

Což znamená, že je to pouze otázka času, než se situace srovná. A protože bude chvíli trvat, než plná podpora těhle procesorů probublá do konzervativních distribucí, tak to pro Microsoft není zase až taková nevýhoda.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je test 8jádra tvořeného jedním čipletem na nejnovějších Windows, takže bych to s prvníma Epycama vůbec nesrovnával. To se MS povedlo něco jiného, ale netuším co.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, vařím z vody. Prostě tipuji, že příčina bude shodná. MS nedostal specifikace a vzorky na to, aby se na situaci mohl připravit. Zatímco do Linuxu AMD mohlo dopsat podporu samo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Podporu 8 jadier architektury Zen 4 obsahuju Windows uz aspon pol roka. Co presne tam podla teba treba este vylepsit zo strany Microsoftu? Rozdiel "noveho" 7800X3D je oproti 7700X jedine v tom, ze ma vacsiu cache, ktora je pre OS transparentna.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nemám sebemenší tušení. Co přesně vám těžko řeknu, což je z toho, co jsem psal, snad pochopitelné.

K tomuto podezření mě, napíšu to ještě jednou, vede předchozí zkušenost s první generací Epyců, kde Microsoft dostal specifikace a vzorky snad necelý měsíc před vydáním, a podporu tak nestihl, a ty Epycy se chovaly příšerně. Podobně to bylo v Linuxu, kam AMD dopsalo podporu snad až po půl roce, což znamená, že v konzervativních distribucích se objevila třeba až rok po vydání.

Bohužel nejsem dostatečným znalcem zdrojových kódů Windows, abych vám dokázal odpovědět. Nic vám ale nebrání takového znalce najít a položit mu tutéž otázku, pokud vás ta odpověď tak zajímá. Já vám ji bohužel nedám, vycházím jen z historické zkušenosti.

Snad vás tato odpověď, která obsahuje jen to, co jsem již napsal, ale v jiné formě, uspokojila, a osvětlila vám, proč si myslím, že má teorie může odpovídat skutečnosti; a to i přes to, že nejsem schopen odpovědět na vaši vysoce odbornou otázku.

Pokud vám tato odpověď nevyhovuje, jsem si jistý, že pro vás ve spolupráci s ChatGPT dokážu vytvořit další různé kompiláty těch samých informací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo, Microsoft je přeci pouze malá bezvýznamná firmička mimo rozlišovací úroveň AMD, tak možná ani nevědí, kam jim poslat vzorky ;-).

Ona asi bude dneska možná přeci jen jiná situace, než když bylo AMD před pár lety na pokraji bankrotu a vývoj i podporu svých nových procesorů dělali s minimem lidí a v podstatě na zelené louce. Ale pro někoho je holt asi každá příležitost si kopnout dobrá.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenom tipuju.

Vím, že Microsoft tu podporu procesorů chce. Pokud může, udělá ji. A posledně, když nastal tenhle problém, mělo to tuhle příčinu.
Číslicová Zhouba Stach tehdy dokonce psal, že je to chyba firmy LINUX, že si nedopsala podporu :-D ale jak se zdá, tentokrát AMD v Linuxu nezaspalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sinuhet -to opravdu jenom tipujete, nebo si jen prostě vymýšlíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teorie:
".. Microsoft tu podporu procesorů chce. Pokud může, udělá ji .."

Praxe:
m$ nějak nedal podporu Ryzen CPU do Win 10. Po velkém křiku se jim to povedlo.
Ve Win 11 podpora Ryzen CPU (už existujících a ve Win 10 podporovaných) opět nějak nebyla.

Otázkou je jestli opravdu nemůže, nechce, nebo je za tím něco ještě horšího.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A nebo... již Phenom vykazoval v Linuxu podstatně vyšší výkon, než ve Windows. Pak přišlo období, kdy tu firmu vedli diletanti (slušně řečeno) a stala se, do jisté míry, okrajovou záležitostí (z mého pohledu oprávněně) a díky tomu spousta lidí zapomněla na období, které zlí jazykové nazývali "Wintel". Pak přišly první Ryzeny a projevila se dlouhodobá ignorace AMD ze strany MS (a zlobte se na mě nebo ne, opět celkem oprávněná), ale zároveň vyšly najevo také problémy samotného AMD a to nejen na poli CPU, ale i GPU (SW stránka problematiky). Zrovna v Linuxu jsme mohli tento jev poměrně dobře vidět a sledovat, jak dlouho trvalo, než AMD dotáhlo léta diletantství předchozího vedení společnosti.

Sám sleduji progres v Linuxu na jedné své sestavě (Ryzen 3600X + Radeon 5700XT) od roku 2018 a ten rozdíl je markantní jak u aplikací, tak u her. Čili pro mně není tento článek překvapením, protože se za pár let naučili vývojáři AMD s OSS pracovat poměrně dobře a využívají potenciál docela slušně, což konkurence (na poli CPU i GPU) úplně nehrotí. Díky tomu všemu je to tak, jak to je a není to jen o jednom CPU. Pokud někdo zaloví v paměti a vybaví si třeba napájecí profily pro rejži po její uvedení napříč systémy, pokud si někdo srovná dobové výsledky všech možných testů a benchmarků s dnešními, toho současné výsledky úplně nepřekvapí.

Kdo chce si vzpomene na to, nač narážíš. Ale uvědomme si také, jak dlouho trvá korporacím změnit názor a přístup při takové změně, kterou prošlo AMD. Fanoušci si všimnou a reagují hned. Konzervy, jako já, počkají dvě-tři generace a korporacím to trvá ještě o něco déle. Za nějaký ten rok se dočkáme i rychlejší aplikace patchů pro AMD i v jádře Windows, pokud AMD udrží "novodobý" progres.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To práve nemusí byť pravda efektívne pravda (fakticky to pravda je) , záleží akú knižnicu používa Windows v akej situácii. Iná implementácia funkcie použitej môže byť efektívnejšia v plánovači a rýchlejšia
v aplikácii ale aj efektívnejšia v plánovači a pomalšia v aplikácii resp. naopak neefiktívnejšia v plánovači ale rýchlejšia v aplikácii, ak máte viac cache. A použitie správnej knižnice a jej verzie sa výrazne častejšie rieši v GNU/Linux ako
v MS Windows.

viď.
MATLAB po 3 letech stížností opravil 10 řádků kódu, které snižovaly výkon Zenů
3. 4. 2020
https://diit.cz/clanek/matlab-po-3-letech-stiznosti-opravil-10-radku-kod...

MATLAB MKL Codepath Tweak Boosts AMD Ryzen MKL Performance Significantly
Nov 18th, 2019
Reddit user Nedflanders1976 devised a way to restore anywhere between 20 to 300 percent performance on Ryzen and Ryzen Threadripper processors,
https://www.techpowerup.com/261241/matlab-mkl-codepath-tweak-boosts-amd-...
https://simon-martin.net/2020/03/01/boosting-intel-mkl-on-amd-ryzen-proc...
https://www.tomshardware.com/news/matlab-update-amd-cpu-performance-fix

Linear Algebra in MATLAB: Trying out AMD’s AOCL
July 13, 2022
Azure D16ads_v5 instance that exposes 8 cores of an AMD EPYC 7763 I found the following timings for 10,000 x 10,000 matrices:
Intel MKL results (best of 3)

Matrix Multiply time is 5.60s
Cholesky time is 1.07s

AMD AOCL results (best of 3)

Matrix Multiply time is 5.31s
Cholesky time is 1.22s

So Matrix-Matrix multiplication is faster on this hardware using AOCL but Cholesky decomposition is slower for this matrix size.
https://blogs.mathworks.com/matlab/2022/07/13/linear-algebra-in-matlab-t...

Čilejší cache, původ vyššího IPC Ryzenu 2000, měl částečně i Threadripper
25. 4. 2018
L1 0,95 ns (-13 %)
L2 3,0 ns (-34 %)
L3 9,2 ns (-16 %)
RAM 66 ns (-11 %)
https://diit.cz/clanek/latence-cache-zen-ryzen-2000

Ak ten algoritmus je na danom CPU výrazne citlivý na latenciu, tak nechanie jeho dát aspoň L3 cache a "nevybuble" do RAM,t ak zásadne zrýchlime. A to, že nevypadnú dáta z L3 vieme dosiahnuť kódom programu a OS.

Aktualizace Windows 11 ještě zhoršila latenci L3 cache Ryzenů
14. 10. 2021
V době vydání Windows 11 byly odhaleny dva bugy. Jednak, že ve Windows 11 správně nefunguje scheduling na procesorech Ryzen (ačkoli ve Windows 10 fungoval) a dále, že ve Windows 11 extrémně stoupla latence L3 cache těchto procesorů, což vede až ~15% zpomalení ve hrách. Microsoft přislíbil vydání aktualizace, která bude problémy řešit.

Mezi tím však připravil aktualizace, které problémy ještě prohloubily. Update Windows 11 pro tento týden přinesl změny, které latenci L3 cache ještě zvýšily. Zatímco u procesoru Ryzen 7 2700X dosahuje v dosavadních verzích Windows latence L3 cache kolem 10 ns a
s původní verzí Windows 11 se pohybovala kolem 17 ns,
Nyní, posílena novou aktualizací, vyrostla do velikosti a krásy 32 ns:
https://diit.cz/clanek/aktualizace-windows-11-jeste-zhorsila-latenci-l3-...

Ide samozrejme o zdanlivú (alebo afektívnu) nie reálnu latenciu L3. A tým vieme manipulovať výkon CPU ako len chceme a to aj neúmyselne. A GNU/Linux sa snaží minimalizovať tieto vplyvy resp.maximalizovať využitie toho, čo máme k dispozícii

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 4 pod MS normálně funguje. A s velkou L3 cache se MS setkala už u 5800 X3D a odpovídajících 7003 X modelů EPYC. To co by měli udělat, je uvolnit jádro server a workstation edic pro alespoň Pro edici Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to by pomohlo? V serverech je MS tak málo úspěšný, že to musí mít svůj důvod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže na těch jádrech chodí všechno líp i škálování nad 64 jader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak na 64 jadru. Ale na běžném 4 jádru ty enterprise edice byli pomalejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsou opravdu optimalizované pro ty vícejádrové CPU i varianty s větším počtem patic, kde spolu ta CPU musí komunikovat přes desku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ZEN 4 pod MS normálně funguje."
No zjevně ne, když je o desítky procent pomalejší než v Linuxu. Právě o tom je článek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žeby reinkarnácia existujúcich problémov? A aj Linux mal problémy s týmto. Ono stačí vyvolať "problém skáčucej kravy" = "bouncing cow problem" s ktorým sa Linux trápil v roku 2013 a možno sa s ním trápi MS Windows v roku 2023. A ten problém bude čím ďalej tým častejšie lebo vzniká " on a system with more processors than running processes, ", kde sa po pojmom procesor a myslia jadrá, či už fyzické, alebo logické

Bug Windows 11 zpomalující Ryzeny vyřešen, záplatu musíte stáhnout ručně
26. 10. 2021

https://diit.cz/clanek/bug-windows-11-zpomalujici-ryzeny-vyresen

AMD: Nejlepší jádra v Ryzen Master nemusejí být nejlepší pro scheduler Windows
22. 11. 2019
https://diit.cz/clanek/nejlepsi-jadra-v-ryzen-master-nemuseji-byt-nejlep...

AMD se vyjádřila k podpoře Ryzen ve Windows 10
15. 3. 2017
https://diit.cz/clanek/vyjadreni-amd-k-ryzen-na-windows-10

AMD's Ryzen CPU Series will Need Modern Linux Kernel for Proper Support
Feb 28th, 2017 02:58
So, it's not just Windows that will be pulling the "you need the latest version" card when it comes to Ryzen CPU support. Apparently, Linux will need kernel version 4.9.10 or better to enable a lot of features, SMT included. If you really want good support, the "newer the better" is generally the way to go.
https://www.techpowerup.com/231073/amds-ryzen-cpu-series-will-need-moder...

3.9 Merge window part 1
By Jonathan Corbet
February 20, 2013

A relatively simple scheduler patch fixes the "bouncing cow problem," wherein, on a system with more processors than running processes, those processes can wander across the processors, yielding poor cache behavior. For a "worst-case" tbench benchmark run, the result is a 15x improvement in performance.
https://lwn.net/Articles/539179/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V Indii je kráva posvátná.
Nemůžete její skákání jen tak omezovat.

;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty dlouhé posty nesnáším.
Ale děkuji za osvěžení paměti.
Úplně jsem na tyto podivnosti zapomněl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD bere podporu Linuxu vážně už mnoho let. Nyní si ale v těch posledních může dovolit rapidně posilovat a lépe financovat linuxový tým, ať už jde o Zeny, nebo o AMDGPU a další související věci. Zde bych zrovna hlavně chválil, chválil, chválil (zejména je to ostřeji vidět v úpadku Intelu, kterému někdo ukradl trh - už dávno třeba ICC není kompilátor vyhazující nejrychlejší binárky pro Core, tuhle pozici prostě přebral LLVM/Clang).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No zjevně jak kde.
Já bych taky chválil. Za grafiky.
Ale kritizoval za podporu procesorů. AMD tu podporu dodělává na poslední chvíli, takže se snadno může stát, že si člověk pořídí notebook, nainstaluje na to aktuální Ubuntu, a výdrž na baterii bude poloviční, protože nefungují úsporné funkce.

Super, že si můžu vzít grafiku od AMD a plnohodnotně ji provozovat na Raspberry Pi, za to AMD děkuji. Ale v procesorech ta situace stejná není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD se daří až neuvěřitelně dobře tajit informace o budoucích CPU.
Linuxové ovladače byli častý zdroj úniku.
Je to smutné, a pro lidi vyznávajíci svobodný SW až nepochopitelné.
Ale nedat informace konkurenci je mnohem důležitější než cela Linuxová komunita.
Vždyť Linux má 1% rozšíření.
A většina z tohoto 1% jede na starem HW.

Linus jede na Threadripperu. A ten je podporovaný dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A firmy a cloud běží asi na čem? Na obláčkách vzduchu? :)
To jen tak k těm nesmyslným procentům.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On patrně myslel pouze desktop a zřejmě bez pracovních stanic, pak to jedno 1% sedí, celkově to je ale daleko víc. A ještě superpočítače, ty jedou téměř výhradně na Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super počítače maj custom Linux a starý HW (dlouho dopředu připravovaný). Podobně cloud je starý HW (např. od HPE/DELL ty servery jsou až o jednu generaci starší EPYC - vždy, až je plně prověřen).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu ani jednu z připomínek. Ani jedná nedává smysl a troufám si tvrdit, že jsou snad i lživá. Jasně, že mají custom Linux, ale pořád v tom potřebují mít podporu toho hw.
Cloud fakt není starý hw, je to kontinuální obnova, nekonečný nákup nového hw a zbavování se starého. Stáří starého je takové, jak si definují (vliv CTO a dalších věcí).
A nakupovat x let starý hw opravdu nedává smysl.
Pokud jde o superpočítače, tak tam může být těžko aktuální hw, když se nějakou dobu staví a konfigurují a nějakou dobu běží realizace. Vždyť se přece běžně objednávají výpočetní clustery i na hw, který ještě ani neexistuje, protože prostě se počítá se všemi průtahy okolo (vyřízení, financování schvalování, modernizace, případně dotace apod.)
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, superpočítače a cloud nejsou kontinuální obnova. Myslíš, že to jako někdo v neděli vypne, vloží tam víc RAM, vetší disk nebo vymění CPU?

> A nakupovat x let starý hw opravdu nedává smysl.

On ten HW je starý z pohledu consumera, co si doma skládá PC. Ale v ceníku HPE/DELL apod. se objevil až teď, po měsících prověřování funkčnosti, kdy už je nová generace za chvíli na pultech.

> Vždyť se přece běžně objednávají výpočetní clustery i na hw, který ještě ani neexistuje

Za to nebude nikdo zodpovídat, když těžko dopředu otestuješ HW, který ani neexistuje ;-) To si můžeš dovolit např. u notebooků Dell, kde je vadný CPU Intel s nepoužitelně velkými lagy pro realtime audio, ale ne v cloudu nebo superpočítači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nevíš, jak clustery / cloud funguje, tak proč se k tomu vyjadřuješ? Odstávky jednotlivých nodů a nepřetržité upgrade (sw i hw) probíhají pořád. Je to naprosto normální věc, kterou ulehčila virtualizace, kontejnerizace apod.

A nejlepší je poznámka, že HPE prodává aktuální CPU, ale jsou zastaralé, protože nové mají teď někdy vyjít :DDD.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plácáš pátý přes devátý. Virtualizace, kontejnerizace je právě od toho, abys nesahal na HW.

> A nejlepší je poznámka, že HPE prodává aktuální CPU, ale jsou zastaralé, protože nové mají teď někdy vyjít :DDD.

Neřekl jsem to přesně. V ceníku jsou nové EPYCy (HPE/DELL/... je nabízí), ale běžně zákazník objednává předchozí generaci (pro kterou nyní dokončil testování pro své zákazníky).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to už záleží snad na zákazníkovi. Velké firmy, co berou velké množství techniky můžou na minulé generaci stavět, ale menší nebo soukromník, co potřebuje stabilní velký výkon, proč by nekoupil aktuální? Ten si víc rozmyslí, za co utratí a pokud se mu to vyplatí, nebo je tam vlastnost, kterou žádá... To by pak na aktuální generaci ani nemuseli prodávat, aspoň by byla dřív v retailu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já menší nebo soukromníky neřeším, o těch nemám znalosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O těch malých vím zase já.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, o těch se nehádám. Explicitně jsem řekl, že ty neznám :-) Asi se dá předpokládat, že menší zákazník je pružnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je logické, velké firmy kupují centrálně kvůli servisu a ceně. V malých je to někdy zajímavé... A to se netýká jen firem i menších obecních úřadů, malých škol a podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Servis, cena ...

A hodně velikou váhu má jednotnost HW a SW.
Manažovat něco, kde každý pes jiná ves, je adminova přšedstava pekla.

PS: Pro rozšíření je často výhodnější pořídít stejný HW, který už tam je, než to celé předělávat na něco novějšího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto se taky pro velké hráče drží na skladě dlouho staré díly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se to týká míst, kde mají tak do tuctu počítačů, počítače ani nebývají značkové ale skládané z komponent běžně z maloobchodu. A uhlídat to jde v klidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na čem to asi budeš provozovat? Virtualizace je právě k tomu, aby tě hw nemusel zajímat. Plynule přidáváš a obměňuješ hw, udržuješ (fw/bios/cpu microcode update) a nafukuješ a udržuješ clustery a SDS storage. Prostě kontinuálně obměňuješ a upgraduješ hw a na provoz služeb to nemá vliv.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak kontinuální to často není. Je dost omezení, abys to mohl udělat bez restartu VM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znám všechny limity a další věci, když to dělám ;-).
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K těm výpočetním clusterům / superpočítačům. Co jsem sledoval několik výstaveb, tak byly objednávány v době, kdy ten hw nebyl. Příkladem např. Argonne, který Intel stavěl na komponentech, které ještě neměl. Nakonec to díky slibům nedal (protože se dostal do problémů, které jsou dnes již všem jasné) a skončilo to u AMD.
AMD stavěla superpočítač Frontier na CPU, které také ještě neměla. Celá dohoda vznikla před uvedením jejich nových CPU. A tak by se dalo pokračovat. A nevidím na tom nic divného. Výstavba superpočítačů není zakázka na půl roku. Všechno se řeší několik let. Bylo by šíleně nerentabilní stavět "teď" na technologiích starých několik let.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako zajímavost si přečtěte historii, původní návrh a výsledné specifikace ..

JWST

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, co myslel, a ještě napůl. Proto jsem naznačil, že si to myslí hodně špatně.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maxi. Díky za rozumné argumenty.
Je fanj přečíst si názory člověka, co jede větší ligu.

Článek je o CPU který je na trhu 21 dní.
Proti němu je vše staré. Ale o stáří tu zřejmě nejde protože stejné rozdíly by se naměřili i na starším HW. A ještě větší.

Zastoupení Linuxu jsou 2%. Mylně jsem uvedl 1%.
Omlouvám se.
https://webtribunal.net/blog/operating-systems-market-share/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Thread je o tom, že AMD bere Linux vážně. Do toho se ale nevztahuje jen pomyslný desktopový segment, kterým jsi se pokusil celou věc bagatelizovat. Tvé ironické posměšky na tom nic nezmění.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se asi něco ztratilo mezi řádky. Hold emoce se textem vyjadřují těžko.
Linux beru vážně. Nikomu se nevysmívám. Jestli to někdo pochopil jinak, tak se omlouvám.
Jen jsem se snažil vysvětlit proč AMD dodělává podporu Linuxu na poslední chvíli.
Věřím že k tomu mají dobrý důvod. A naopak není důvod s tím spěchat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pláčeš hezky, ale na špatném horbečku.

Stížnosti posílej výrobcům ntb, kteří v rámci "katování kostů" opět něco ořezali tak, že to neopdovídá specifikacím. Pokud vůbec nějaké veřejně poskytuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si nainstaluješ na nový HW konzervativní distribuci, jakou Ubuntu beze sporu je, tak si zaděláváš přesně na tento typ problémů a jako celkem ostřílený linuxák ti mohu s čistým svědomím říci, že to tak bude i nadále. V konzervativních distribucích se objeví podpora nového HW za několik měsíců, v horším případě často až v novější verzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Debian, Ubuntu i další mají možnost jet relativně aktuální verzi kernelu, není to tedy takový problém jako dřív.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale pouze o kernelu to přeci není. Pokud zůstaneme jen u AMD a pokud se budeme bavit o celém spektru funkcí, tak samozřejmě začneme kernelem a skončíme až třeba libva. Věřím, že zrovna ty víš, že pro konkrétní fce potřebuješ konkrétní (nebo novější) verzi např. clang a spousty dalšího. Kernel sám to nespasí. Dobře si pamatuji vydání NAVI a postupný progres v různých distrech. Pečlivě jsem sledoval nejen grafiku, ale i procesor (vč. řízení spotřeby) a velmi živě mám před očima (i v záloze výsledky testů, poznámky s postřehy), jak to probíhalo v různých distrech - diametrálně odlišně. Mj. zasekávání se kurzoru v tehdy aktuálním Ubuntu (problém kernelu 5.3). Jinými slovy, zrovna na této sestavě do Ubuntu přišla špatná podpora za tři čtvrtě roku po vydání HW a úplná až v další verzi Ubuntu. Jak s tebou, Maxi, často souhlasím, tentokrát opravdu nemohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows je nejrychlejší hned po instalaci... pak už to jde z kopce s postupem času...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale už od instalace jsou moderní Win horší než zajetý tučňák.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Windows jsou nejrychlejší vypnuté.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem synovi od jedné známé chystal jeden starší PC na Win 10. Poté, co jej dostal si chválil jak je to super. Po měsíci začal brblat a po dvou už se to nedalo vůbec používat. To tam je klasický HDD. Takže v blízké době provedu upgrade na SSD a snad to alespoň rok vydrží.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Instalovat Win10/11 na HDD je ztráta času, kterou vždy odmítám i přesto, že nejsem náročný na výkon - nemám problém ani dneska používat pro nenáročné věci vykopávky, co už jsou i na sběrném dvoře vzácností.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl bych tak strohý. Např na některých strojích používám SSD (NVMe) pro systém a "rychlá data" (např. různé cache atd.), ale pro skladiště dat tam mám menší RAID z HDD. Pod linuxem...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Však píše instalovat na HDD... Ty tři kila aspoň na 128G SSD (stačí SATA )je asi ta nejlepší investice do každého staršího stroje. Trochu problém je ntb jen s jednou šachtou, ale tam se dá vystačit s nějakou 256+ a HDD dát do rámečku a zálohovat na něj...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však taky tam to SSD půjde. Chtěl jsem tím jen říct, že těsně po instalaci je win10 velice svižný i na rotačním disku. Ale velice rychle se zase .re tak, že je nepoužitelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zasírání není záležitost jen W10, to platilo vždy. Kdo z vás pamatuje Millenium? Já v té době raději zkoušel Win 2000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1 Mirdovi.
Není to trol. Má jen někdy vlastní názory.
Ale tu "rychlost čerstvé instalace na HDD " nechápu.
Jednou jsem to zkusil. A po 15 minutách, kdy jen svítila dioda disku, jsem instalaci ukončil. Protože nebyla ani v půlce. No jestli se to časem ještě zhorší...to nechci zjišťovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na začátku je Windows 10 rychlý i na HDD, ale ve Windows se disk postupně více a víc fragmentuje (ta automatická defragmentace je k prdu), což znamená přeskakování hlavičky HDD a výkon jde ke zlomku původního. Seek je na SSD okamžitý, takže tam ten problém Windows nevidíš.

EDIT: Instalace probíhá zkopírováním image, takže je to rychlé i na HDD (jde hlavně o zápis velkých souborů).

EDIT 2: Smrt nastane, až tam nainstalujete Chrome/Chromeium/*-based prohlížeče a Electronové aplikace (i jen ty ikonky v traybaru obchodů s hrami, messenegry apod). Každá ta věc má tisíce malých souborů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win 10/11 nemá cenu na klasický točivý disk vůbec dávat, to je peklo vhodné jen pro ty, co sebe sami rádi mučí. Tam je evidentní, že s použitím SSD se už počítalo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To máte pravdu. Windows jsou nejrychlejší po instalaci.
Nicméně i po instalaci, je mnohé o poznání pomalejší než v případě GNU/Linux.
Na starší instalaci Windows jsou pak ty rozdíly výkonu někdy až do očí bijící!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ono tie Widle este niekto pouziva ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znáte lepší nástroj na přehazování hnoje (ev. kompostu)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a ked sa miestny hurvinek nauci english a zisti ze test ma nulovu hodnotu lebo meria Windows s VBS a inymi default features vs. Linux default co nema nic zapnute tak sa nameria co treba. Samozrejme potom este vybrat testy spravne hlavne tie kde sa da nahrabat dost percent filesystem a ine a je vysledok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak vás vůbec může napadnout kritizovat autora tímhle způsobem? Co jste to za člověka? To, že jste přišel na něco, čeho si autor třeba nevšiml, neznamená, že je autor Hurvínek, co neumí anglicky. Urážky?
Možná by nebylo od věci si autorovu práci na chvíli vyzkoušet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy ma dojma ked sa urazia iny.
Takze autor velmi rad velmi bulvarizuje clanky (konflikt predava), za to mu nie je preco tlieskat pokial nemate z toho zisk :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cece, Vy snad neumite ani slovensky..aspon nejaka carka ve vete by neskodila..
Nicmene k veci..existuje i jiny pohled nez ten 'vas bulvarni'. Treba pro mne je to zajimave info v tom smyslu, ze existuje urcity prostor, kde muze X3D cache prinaset i jiny uzitek, nez jen ve hrach. Jestli to je nebo neni zpusobene VBS, to by to napred nekdo musel s a bez premerit, jinak je ta informace na urovne pouhe spekulace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Default nastavenie používa 99,98% použivateľov

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

VBS mně napadlo hned jak jsem v grafu viděl Win11.
Jak jinak by měli testovat než v defaultu?

DIIT znamená Deep In IT. Čtenáři vědí co je VBS a není třeba o něm psát v článku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne sme tak Deep in IT ze musime pisat bulvarne nadpisy. A "Čtenáři vědí" jasne lebo tak sa skoro nikde nestuje, problem nieje nieco merat problem je kto robi ake zavery z vysledkov a podla diskusie vidno co "Čtenáři vědí"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

VBS = Visual Basic Script? Občas se s takovými soubory na disku setkám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VBS v kontextu s Win11 znamená Virtualization-based Security

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepěí testovací scénáře posuzující vliv toho VBS jsou hry jako Settlers, Hogwarts a pod. s aktivním Denuvo + VM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS nic neriskuje, uživatelé PC jsou slepí, případně to používají v práci, kde to je mimo jejich kontrolu. Obavy nejsou na místě. Podívejte se na HW nároky Windows a (i toho nejnačančanějšího) Linuxu, vždyť to je mnohem extrémnější rozdíl ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Useless clanek to by bylo, ale to ze x3d pali v deskach, to nic, zejo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím řeči tvého kmene.
O čem točíš?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

delas si prdel? by se to stalo intelu tak je tu ditko vytapetovany cely od hora dolu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba.
Aktuální desktop Intel moc lidí nezajímá, a ty co zajímá, nenedchne.

A jen tak mimochodem .. s Intel CPU ty testy dají podobný výsledek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zamyslel se nekdo nad duvodem? Ten 10% propad je typicky overhead virtualizace.. a tu tyhle win uz nejakou dobu zapinaji defaultne ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano a ano.
(Hledej VBS v diskuzi.)

Win11 v defaultu mají kromě VBS ještě defender a onedrive a teams a xbox a cortanu a počasí a novinky na panelu nad kterými když omylem přijedeš myší, tak vytížíš internet, disk, RAM, CPU, GPU.

Pak hromadu služeb na pozadí co dělají telemetrii, aktualizace, ověřují pravost licence,...

A ještě jsem zapomněl na reklamy v panelu start.
To vše brzdí systém. Většinu vyhodim nebo nahradím něčím méně náročným.
Ale v defaultu to tam je. A je správně to tak testovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K té telemetrii, obrovskou zátěží je i telemetrie od Google Chrome (běží, i když je prohlížeč vypnutý).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Dobré vědět.

Jsou to věci na pozadí a věřím že se nezapnou, když jede zátěž.

Zažil jsem kdysi dávno notebook s WinXP a HDD na kterém nikdy neběžela defragmenatace.
Protože uživatel nabíjel jen ve vypnutém stavu. V noci.
A přes den běžel jen na baterku. Mám pocit že novější OS už spoléhají na multiCPU a pouští démony agresivněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.