Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen 9 5980HS drží vyšší takty než Core i7-10870H ve >100W PL2 boostu

Přečtěte si prosím článek, je tam spousta překlepů ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem na to upozornoval jiz pred mesici, ale byl sem odkazan na "svou gramatiku"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak překlepy se opraví. Co už se neopraví, je současné chování Intelu a jeho super produktů. V desktopu jsem ochotný to přehlížet, ale v tomto segmentu ne. Tahle vlastnost je všem ne-BFU userům dobře známá. Sám vlastním pracovní model s Intel CPU. Pokud na tom dělám delší zátěž, tak to začne topit jako prase a větráky hučí jako když startuje stíhačka. Pak jde výkon znatelně do zádele. Často jde o >15min workload. Netrpělivě čekám na nové modely s AMD a pak podám reference.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Len vďaka tomu správaniu sa Intelu má AMD problém napriek snahe

Jan 13, 2021
AMD controlled 39.8% of the x86 CPU market in the first quarter of 2021,
according to PassMark, up from 33.2% a year ago. Intel's share tumbled from 66.7% to 60.2%.
https://www.fool.com/investing/2021/01/13/better-buy-amd-vs-tsmc/

Intel plánuje rozšířit výrobu u TSMC, AMD u Samsungu
před 3 dny

AMD by údajně chtěla rozšíři výrobní kapacity zhruba o 50 %,
což však není možné při výhradním využití linek TSMC. Společnost má zkoumat, zda by se jí vyplatilo připravit návrhy pro procesy společnosti Samsung, která zatím ještě nějaké využitelné kapacity má. Taková spolupráce by byla vcelku logická,

https://diit.cz/clanek/intel-planuje-rozsirit-vyrobu-u-tsmc-amd-u-samsungu

Oct 16, 2020
AMD held just under 18% of the CPU market at the end of 2016 before Ryzen arrived. The latest third-party estimates suggest that the chipmaker [b]now controls close to 37% of the market

https://www.fool.com/investing/2020/10/16/amd-is-leaving-intel-in-the-du...

Rozšíriť kapacity o 50%, ak mám 40% trhu s CPU to je na 60% trhu s CPU ale zlepšiť dostupnosť GPU a splniť očakávania Wall street na CPU trhu

Jan 31, 2021 at 12:00PM
Wall Street analysts expect AMD to boost its CPU market share to 50% in 2021 as compared to 22.4% in the third quarter of 2020[/quote]
https://www.fool.com/investing/2021/01/31/amd-time-to-buy-this-hot-growt...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pracovní T495s s Ryzen 7 PRO 3700U. Bral jsem zcela úmyslně tenhle kvůli AMD, přestože ten výkon nepotřebuju (kódování na cloudu). Co mě dost zklamalo je hlučnost. Přesto že se ten procák většinu času fláká, tak je větrák slyšet prakticky pořád (písklavý zvuk) a když se rozvrtí trochu víc, tak bych to nejradši vyhodil oknem. Pořád uvažuju jestli je to vlastnost, chyba, nebo úmyslné kryplení verze s AMD procákem (podobně jako se k AMD častokrát "bundlují" horší displeje než k Intelům).
Jen pro zajímavost - předevčírem jsme to v práci porovnávali s kolegovým stejně starým carbon X1 a bylo to nebe a dudy v jeho prospěch. On v tom má samozřejmě Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam T495 bez S, a jak pises, huci jak vysavac i v klidu. stacilo prepnout napajeci profil z balanced na Lenovo intelligent power (ktery byl defaultne skryty) a je to podstatne lepsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten tam, bohužel, nemám. Jen firemní Ultimate power, který jsem radši ani nezkoušel. Ale zkusil jsem upravit aktuální power plan, tak uvidím jestli se to zlepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude bordel udelany Lenovem. Jestli "zamerne" netusim. Okoli preze mne kupovalo dve 3500U.. Jeden Acer Swift 14'' a jeden Honor 15'', oba dva v principu neslysne v beznem pouziti.
Nemas tam zvoleny nejaky "agresivni" napajeci profil?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Nemas tam zvoleny nejaky "agresivni" napajeci profil?

Hadam ze ma... ja mam doma E495 s 3500U a v klidu se ventilator netoci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi by to chcelo radu US od AMD lebo je to kriplenie vidď rady H a HS

TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
27. 11. 2020

35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-ne...

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020

Řada HS má nastaveno 35W TDP, ale nejde o jediný rozdíl, kterým se oproti 45W H liší. AMD se pro zvýšení kvality notebooků s jejím hardwarem rozhodla, že modely HS nebudou distribuovány každému výrobci, který si je objedná. Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).

Pro tyto účely společnost zřídila laboratoř v Austinu (Texas) a Šanghaji (Čína)
https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvě (téměř) identické modré křivky. Geniální grafy, jen co je pravda :rolleyes:.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No ... na to jsem taky hledel jako puk.

Jediny horsi graf by uz bylo mit bile cary na bilem pozadi :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty křivky nejsou „téměř“ identické, ale prostě identické. Liší se jen tvarem, barvou ani o bit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Křivky nejsou „téměř“ identické, ani prostě identické. Křivky jsou podstatně rozdílné.Co není „téměř“ identické, ale prostě identické, je barva křivek.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

OK, vyhráváš. Já původně reagoval na zmínku o barvách v článku (faktem je, že jsou prakticky nerozlišitelné, neb určitá modrá a ta samá modrá se prakticky rozlišit nedají ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy nepoznáte marinově modrou od mořské modře ?
(parafrázuji svou ženu, osobně rozeznávám asi 10 barev). :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně by se to ale řešit dalo
https://1iq.cz/img/Wdn7m/Kb8H6.png

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ty křivky zdaleka nejsou identické. Jedna je AMD a druhá Intel. Pokud to nevidíte, tak hybaj na oční (ironie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocekavam, ze behem par hodin se tu objevi novy "clanek" od Davida jak je tohle desive nefer, ze procesory a jejich parametry jsou hroooozitansky variabilni, ze zalezi na paste, ze nejde z papirovych informaci delat zavery a ze vlastne obecne nemame delat zadne zavery :D

Tohle neni nic jineho nez logicky dusledek toho, jak Intel navrhuje CPU, znacna cast inovaci pada proste na PR veci. Inzenyri dostali ukol, aby to v testech dopadlo skvele.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není problém návrhu CPU ale výrobního procesu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Obojího. Narážíme na limity křemíku a snahou výrobců je vyždímat z toho, co se dá. Bývaly časy a není to zas tak dávno, kdy u vícejádrových procesorů byl takt všech jader vždy stejný, byl jasně dané, kolik mají v idle a kolik v zátěži, nic mezi. Takto to bylo navrženo.

Dnes je to navrženo tak, aby to bylo hodně variabilní v závislosti na možnostech chlazení toho, z čeho a jak je to vyrobeno. Což nejvíc dopadá na notebooky, kde se to nejenže nemůže tak utrhnout ze řetězu jako v desktopu, ale kolikrát to nedosáhne ani konzervativních hodnot, protože to tam těch pár měděných zpocených tyčinek a ubzíkaných větrnířů není schopné uchladit. Obzvlášť když tomu ještě na té samé chladící kaskádě pod kotlem přitápí grafika. Výkon v noteboocích je tak hodně nepředvídatelný a to, jaký je osazený procesor, samo o sobě znamená velmi málo. I mezi identickými modely notebooků lze najít znatelné výkonnostní rozdíly, třeba i podle toho, jak se povedlo výrobci nanést pastu mezi procesorem a chladičem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. Vyrobni proces je v pohode, relativne.

TSCM nema co se tyce frekvenci nic zazracneho, je s 7nm tak o 300/400MHz zpatky za 14nm Intel a Intel stejne zvazuje presun. Neni absolutne zadna garance, ze to co si Intel naplanoval pro svuj 10nm je skutecne proveditelne. Intel by rad mel spotrebu i frekvence i hustotu vse na absolutni spicce. Ale TSCM nezamestnava idioty a ma kvalitni proces a neni tedy vubec jiste, ze by se Intelu podarilo mit kdy 10nm ve vsech ohledech lepsi. Kdyz se Intel presune na TSCM, bude mit stejne problemy jako ma tedka na svem 10nm. Pujde z 5.0-5.3 na cca 4.7-4.9, nebo to dale bude srotovat pres pana Tau a boost prvnich nekolik sekund. To neni problem, ale realita proste.

Intel na vyladenem 14nm by MOHL drzet frekvence stabilneji vyrazne delsi dobu, ale pro Intel a jeho PR je lepsi byt prvni minutu o 5% nad AMD a pak po zbytek zateze 20% pozadu, nez byt na 98% celou dobu. Takovy vysledek muze PR oddeleni dobre zpracovavat.

Totiz pokud dokaze mit tu minutu lepsi vysledek, neni problem si rict o vyrazne vyssi castky za ten CPU, oteze nastavovani cen ma v ruce Intel, nemusi se ridit tim, jake ceny nastavuje AMD (i kdyz ta taky zacina tvrdit muziku). Intel je mnohem vetsi spolecnost a snizit si marzi by pro ne bylo mnohem horsi, musi krmit vyrazne vice lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CO v textu No-X z puvodni clanku neni a podle mne stoji za zminku jsou 2 veci. Cezanne ma taky moznost ruznych napajecich profilu s ruznym "PL2" a zakladnim TDP Takze i 35W 5980HS se muze chovat jako "80W" kousek, pokud mu to chlazeni povoli. Rozdil vykonu mezi 35W a 80W verzi byl v dlouhodobejsim MT cca 20%.
Druha vec je pak vykon ve srovnani s desktopem, kde v jejich MT je srovnatelny s 3800x/9900k a ST je samozrejme jeste vyssi.. cili masakr :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vida.. uz se nam rysuje dobra budouci metrika pro notebooky: graf CB vykonu v prvni hodine na AC adapteru, resp. "do doby nez baterka vydrzi" :) A pak by vyber pouzitelneho notebooku nemuselo byt takove peklo a dal se vysledovat charakter chlazeni napr. (treba prolnuto druhou carkou - zvukovym projevem v dB)

Plus zaruka by se mela vztahovat na to, ze tam nebude vetsi nez X% odchylka od grafu v dobe koupe / grafu ktery dodava vyrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně to, co jsem zmínil výše - že je to dost nepředvídatelné. Bylo by hezké, kdyby dával výrobce záruku na výkon, ale je to bohužel navrženo přesně opačně, tedy aby ji nedával. Výrobce tak de facto jen garantuje, jaký tam je procesor, ale negarantuje jeho výkon.

Když to přirovnám k minulé době: Když začal procesor z důvodu přehřívání throttlovat, tak se to bralo za problém chlazení. Dneska se to otočilo: když dá procesor vyšší výkon, protože se náhodou lépe podařilo chlazení vč. napastování a tak, je to bráno za bonus :).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On ten bordel tam začal být někdy od roku 2012-2014. A to jak na poli CPU, tak GPU. Jednak výrobci v notesích občas osadili obyčejné DDR paměti místo GDDR, občas okleštili i sběrnici (když se jim to zrovna hodilo do krámu) a u CPU je to obdobné (tam je to limitované tepelnou kapacitou chladiče a power planem).

Pak se běžně tedy děje to, že dva podobné stroje se stejným GPU čipem mají velmi rozdílný výkon. Nejmodernější mobilní stroj v mé domácnosti je Zbook 17 G2 ve skoro top konfigu a 4910MQ jsem neviděl nikdy na maximálním turbu, takže mi uniká smysl do takového stroje cpát ještě výkonější variantu s o 10W vyšším TDP. Divná doba :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse a jasne receno, jak desktopove tak mobilni Core i desítky sou proste šmejd omezeny svym maximalnim vykonem na 56sekund nebo 2 minuty(jestli to chlazeni, specialne vyberovy kousek CPU, tekutovy kov a firmware na miru dovoli...), dale zerou 2-3x vic nez konkurencni Ryzen od AMD a jeste stoji stejne nebo vic, kompatibilita v pripade intelu je tez u prdele nakolik nam prisel v desktopu novy socket LGA 1200 ktery bude za pul roku nahrazen LGA 1700 kuli vetsim amperovym odberum(i tak neverim ze ta mala kokotava atom jadra prekonaji plnohodnotne jadra generace Zen 3), co se tyce BGA nasazi v mobilnim svete, ani tu neni intel kompatibilni zatim co Renoir, Lucienne a Cezanne vyuziva jednotne rozhrani FP6:

https://diit.cz/clanek/amd-cezanne-je-kompatibilni-s-mobilnimi-deskami-p...

->cili se soucasne zakladni desky flashnou nejnovejsim A.G.E.S.A kodem a jede se, zadne reseni noveho navrhu chlazeni, fw a dalsich píčovin, u AMD jednoduse zastrc a jed.

Tez bych se rad docetl neco o bezpecnosti techto Comet zmetku, podle mne sou totiz stejne chybama/pruniky zasrane jako Skylake z cehoz primo vychazi.

Mne jiz intel nezajima, firma kokotu a ojebu, zakaznik dostane na talir porci jidla ktere se sice pari jako kravská píča ale chutná dobre jenom omezenou dobu, za to AMD chutna stejne lip neomezene, proste smotana na jazyku jak ma byt, ja dnes pri volbe procesoru(Desktop, Mobile, HEDT, Server a HTPC) volim rozum a tim je AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U ROG Flow X13 bych byl opatrný, zatím jsou venku jen engineering samply, na ty finální kusy se teprve čeká a prý budou lehce konstrukčně jiné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.