Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

S Icaros Desktop 2.2.4 si i na vašem PC můžete připadat jako na Amize

Abyste mohli zavzpomínat na Amigu, Amigu k tomu kupodivu vůbec nepotřebujete, vystačíte si i se svým běžným písíčkem. A teď váš zážitek bude ještě věrnější.

Složitou a spletitou historii AmigaOS jsem popisoval při příležitosti vydání aktualizace legendární verze 3.1, nebudu tedy do toho nepřehledného marastu zabředávat znovu, chcete-li, osvěžte si téma sami. Pro dnešek je podstatné, že už po likvidaci Commodore vznikl v (jak historie ukázala relativně oprávněných) obavách o osud operačního systému projekt AROS - Amiga Research Operating System, který si dal za cíl vytvořit otevřený operační systém kompatibilní na úrovni API právě s AmigaOS 3.1. Pokud by takto vytvořený systém byl přeložen a spuštěn na původním 68k hardware, byl by kompatibilní i binárně a stávající software by na něm běžel bez úprav. Případné porty na jiné platformy by pak znamenaly buď nutnost software znovu přeložit pro daný procesor, nebo použít emulaci Amigy jako celku.

S odstupem více než dvaceti let se dá říct, že na svou dobu smělých cílů se AROSu (nyní AROS Research Operating System) podařilo dosáhnout. Distribuce nazvaná AROS for Amiga běží na původním železe, systém je nicméně slušně portovatelný a existuje i ve verzích pro PowerPC, x86, x64 a ARM. Navíc AROS během své existence posloužil jako zdroj kódu a nápadů pro další systémy, jako je MorphOS či údajně i AmigaOS 3.5 a 3.9.

Icaros Desktop je distribuce AROSu určená pro běžné PC a dočkala se po několika měsících nové, byť pouze setinkové verze. Nejedná se (jak už patrno z toho, setinkové updaty byly letos už dva) o žádnou revoluci, spíše o ujištění, že autor (Paolo Besser) je stále naživu a systém je stále vyvíjen.

Jednou z hlavních novinek tak paradoxně je možnost přepnout vzhled systému do podoby AmigaOS 3.1. Nevím, zda se autor snaží pouze naskočit na vlnu způsobenou v úvodu článku zmíněnou aktualizací klasického systému pro Amigu, nebo opravdu existuje nenulová množina lidí volajících po této možnosti, nicméně dělat takové modernosti jako přehrávat ve webkitovém broseru HD video na YouTube a zároveň u toho vidět prostředí jako vystřižené z devadesátek, na tom je něco až perverzně uspokojujícího. Systém se na volbu rozhraní sám aktivně ptá při prvním bootu.

Z dalších novinek jmenujme například nově portovanou utilitu RNO Effects, která umožňuje dávkově aplikovat filtry na obrázky nebo nový nativní NTP klient AmiTimeKeeper přidaný do systémového nastavení. Systém tradičně obsahuje i nějaké hry, nově v této oblasti najdete Super Mario War, Stunt Car Remake a GIJewels. Aktualizací prošel i přibalený software, za všechny například ZunePaint, ZuneView či emulátor počítačů značky Commodore VICE (nyní ve verzi 3.1).

Kompletní seznam novinek najdete na webu projektu, tamtéž lze i stahovat a to ve verzi Live!, Light a jako update z verzí 2.2.2 a 2.2.3.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku S Icaros Desktop 2.2.4 si i na vašem PC můžete připadat jako na Amize

Středa, 14 Listopad 2018 - 05:50 | TyNyT | "Ikarus" mám ve virtuálu, čas od času z...
Úterý, 13 Listopad 2018 - 19:44 | Fotobob | Tak to vypadá dost zajímavě, budu muset zkusit....

Zobrazit diskusi