Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Názor: (ne)spokojenost s Windows 8 Pro na notebooku po 4 měsících

Instalační disk Windows 8
Zhruba před měsícem jsem vás seznámil s mírou spokojenosti se svým notebookem Fujitsu Lifebook N532. Pokud jste článek četli, víte, že tam mám OS Windows 8 Pro. Právě o něm bude dnes řeč. Co myslíte, zůstal tam, nebo jsem jej nahradil něčím jiným?

Začnu tím, co je vidět na první pohled. Windows „před 8“ nabíhají na plochu a k dispozici je nějaká nabídka Start. Ta přišla s Windows 95 a vydržela až do Windows 7, přičemž počátek její nejzásadnější proměny je ve Windows XP a konec její proměny právě ve Windows 7.

Pro ty, co to nepochopili: Ve Windows XP se objevil nový model nabídky start, který upřednostňoval nejčastěji spouštěné aplikace, zatímco „klasická nabídka“ programů byla lehce upozaděna. Pochopitelně zde byla možnost přepnout si nabídku Start do klasického modelu známého z Windows 95, byť do XPček prošel drobnými kosmetickými, často spíše těmi užitečnějšími změnami. Tak tomu bylo i ve Windows Vista, zatímco ve Windows 7 v Microsoftu řekli DOST a staré dobré klasické verzi nabídky Start byl konec. Už to nešlo přepnout, šlo si pouze mírně upravit nový model nabídky Start tak, aby se něco zobrazovalo, něco ne, něco se rozbalovalo, něco bylo jen odkazem, atd… (nepočítám aplikace třetích stran, které klasickou nabídku Start do Windows 7 dostaly a upřímně - ani jsem se po nich nepídil).

Ještě bych dodal, že už pro Windows XP přišel Microsoft s doplňkem vyhledávání, takže programy a dokumenty nemusel uživatel lovit v nabídce Start, ale mohl jen jejich název (nebo část) zadat do vyhledávacího řádku. Tento způsob přístupu k programům a dokumentům byl více či méně funkční a s novými verzemi Windows, dalo by se říci, se zlepšoval (alespoň doufám, jak tomu bylo ve Windows Vista, přesně nevím, protože systému Windows Vista jsem se spíše vyhnul, nikdy jsem jej aktivně nepoužíval, spíše tak jako nahodile – neměli jsme si dohromady moc co říct ;-).

Mnozí tak asi budete hádat, že jsem si do Windows 8 nainstaloval jednu z mnoha nabídek Start, které se vyrojily jako reakce právě na skutečnost, že ve Windows 8 nabídka Start chybí a byla nahrazena obrazovkou Start. Pro mnohé tak asi bude překvapení č. 1: nestalo se tak, zůstal jsem u obrazovky Start.

Windows 8 - obrazovka Start
Windows 8 - „moje“ obrazovka Start

Pokud se ptáte, „proč?“, pak pro vás mám jednoduchou odpověď, která je z velké části ukryta v dosavadním textu na této stránce. Ona byla ta nabídka Start ve Windows 7 už natolik nepoužitelná, že jsem si zvykl na kontroverzní způsob spouštění málo používaných aplikací jejich vyhledáváním, takže mi vlastně nabídka Start zase tolik nechybí.

Windows 8 - hledání
Windows 8 - hledání

Prostě zmáčknu klávesu s logem Windows a začnu psát název programu. Až ho najdu, tak na něj ve výsledcích kliknu. Tak to fungovalo ve Windows 7 a úplně stejně to funguje ve Windows 8. Rozdíl je pouze vizuální a v tom, kam pak kliknu. Jinak v podstatě žádný.

Windows 8 - plocha
Windows 8 - „moje“ plocha

Co se týče častěji používaných programů připnutých k nabídce Start, pak ty jsou teď prostě připnuté na obrazovku Start. Zase je tu jen ten rozdíl kosmetický a v tom, kam vlastně nakonec kliknu. No, a nejčastěji používané programy jsou připnuté rovnou na hlavní panel úloh na ploše (ten jsem si zvykl mít vertikálně vlevo, což má ve Windows 8 tu kosmetickou vadu, že „tlačítko Start“ je i v takovém případě výhradně v levém dolním rohu, nikoli v levém horním rohu, kam se ve Windows 7 při tomto umístění panelu úloh přesune).

Na programy připnuté na panel úloh klikám tak napůl, velmi často je spouštím rovnou pomocí klávesových zkratek Win + číslo programu v pořadí od „začátku panelu úloh“ (např. prohlížeč mám na první pozici, takže jej pouštím Win+1, FAR Manager na druhé pozici, takže Win + 2, a tak dále). Zaplaťpámbu, že tohle ve Windows 8 zůstalo zachované, stejně jako spousta dalších skvělých ovládacích funkcí plochy, které přišly s Windows 7.

Určitě jste si všimli, že na té obrazovce Start vlastně žádné Metro-ikonky nejsou (s výjimkou prohlížeče Chrome, ale ten se stejně moc Metroidně nechová). Všechno jsou to běžné desktopové aplikace. Ano, žádné Metro-aplikace nepoužívám. Ostatně ani moc nemůžu. Záměrně jsem si totiž zcela vypnul UAC. A bez UAC Metro-aplikace nechodí (což je pro mě svým způsobem výhoda ;-).

Regedit - EnableLUA
Regedit - EnableLUA = 0 ⇒ UAC definitivně vypnuto

Ne, že bych průzkumníka s Ribbonem nezvládal ovládat, ale přeci jen rozumný alternativní správce souborů výrazně usnadní spoustu práce. Mimoto si můžete v pravém panelu mého oblíbeného FAR Managera všimnout 4GB RAM disku, který na notebooku používám pro TEMP a jiné dočasné soubory (jak říkají někteří mí staří známí: „to vypadá jak ty starý modrý tabulky, co jsme používali už hodně dávno“ – mají samozřejmě pravdu, protože FAR Manager z tohoto konceptu vyšel také, neboť dobré a osvědčené rozhraní nebylo potřeba nahrazovat WinGUI gulášem, jehož zářným zástupcem je podle mě právě Total Commander, let the flame begin ;-).

Windows 8 - FAR Manager
Windows 8 a FAR Manager s čistým textovým UI (bez G)
Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Názor: (ne)spokojenost s Windows 8 Pro na notebooku po 4 měsících

Pondělí, 10 Červen 2013 - 05:47 | Txy | Průzkumník může někomu vyhovovat, osobně ho...
Pátek, 31 Květen 2013 - 15:29 | Riman | "Samozřejmě, absolutní většina lidí...
Čtvrtek, 30 Květen 2013 - 21:06 | Izak | Jo a kdyby ten debian byl cirou nahodou 64bit a...
Sobota, 25 Květen 2013 - 11:51 | www | UAC naopak zapínám (např. na serveru pod lokálním...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 12:13 | Richmond | Nejsou ty síťovky od Realteku a wifi brandované...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 09:37 | John Nagger | Samozřejmě, absolutní většina lidí nepotřebuje...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 09:26 | Naith | U mě šlo o problém jak s LAN, tak i WIFI. Jenže...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 09:24 | Naith | Já tento problém na Vistách řešil na 4 NTB. Jeden...
Středa, 22 Květen 2013 - 17:46 | Sob | Jestli Pruzkumnik staci 98% lidi, pak 98% lidi ve...
Středa, 22 Květen 2013 - 15:05 | Er Nestor | Ne a ne a ne ... v mem svete nebeha tuna lidi,...

Zobrazit diskusi