Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung zahájil sériovou výrobu 2. generací 10nm FinFET procesu

Jihokorejský gigant plní plány a spouští výrobu vylepšenou variantou své nejlepší technologie nasazené v ostré výrobě.

Připomeňme, že je tomu právě 13 měsíců, co Samsung rozběhl sériovou výrobu první generací 10nm FinFET procesů. Tou dobou již dřívě běžela malosériová výroba pro vybrané partnery, ale bylo jasné, že tempo vývoje nepoleví. Firma tak představila pokrok v podobě vylepšené technologie, budoucí druhou generaci 10nm FinFET již v dubnu tohoto roku, půl roku po rozjezdu první generace. A nyní, opět po několika měsících, přicházejí tato vylepšení do praxe.

Divize Foundry Business spustila sériovou výrobu vylepšeným procesem 10LPP (Low Power Plus) a lze tedy předpokládat, že kdo může a má na to peníze, skočí po novince velmi rychle. Samsung totiž slibuje o 15 % nižší spotřebu oproti první generaci zvané 10LPE (Low Power Early), resp. o 10 % výkonnější čipy při stejné spotřebě.

A zrovna ultramobilní segment potřebuje nové výrobní procesy jako sůl. Špičkou trhu je ARM SoC Qualcomm Snapdragon 835, které už je na trhu nějaký ten pátek a které do svých telfonů osazují téměř všichni výrobci hi-endu. Víme o nástupci, nicméně pro lepší konkurenci na trhu je potřeba, aby výrobní kapacity rostly a výrobní procesy se zlepšovaly všude. Vedle Samsungu to v tomto kontextu znamená zejména TSMC.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung zahájil sériovou výrobu 2. generací 10nm FinFET procesu

Žádné komentáře.