Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony Blu-ray BW-F101-CS - recenze

Sony BluRay BW-F101-CS
Jak už vám několikrát Martin avizoval, podařilo se nám díky firmě AT Computers získat na testy Blu-ray mechaniku od Sony. Velmi rádi jsme se podívali této mechanice na zoubek, i když jsme samozřejmě měli na paměti, že to není běžný prodejní kus, ale spíše testovací vzorek. Navíc podpora Blu-ray v dnes používaných softwarech je vlastně nulová, takže jsme neměli ani mnoho šancí na otestování mechaniky. I přesto se povedlo něco změřit a jak sami uvidíte, není to nezajímavé. Chcete tedy vidět, jak by mohla vypadat budoucnost optických mechanik?

Kapitoly článků

1.  Vzhled a instalace

Ještě než začneme, tak je třeba upozornit, že vzhledem k výše napsaným informacím nepůjde a ani nemůže jít o zcela standardní recenzi, berte to spíše jako první pohled na nultou generaci Blu-ray mechanik. Nebudeme tedy probírat takové ty klasické věci, jako co si přivezete v krabici (nešlo o žádnou prodejní krabici s hezkým obrázkem na obalu) a rovnou se podíváme, jak vlastní mechanika vypadá:

Přední strana

Zepředu je vidět jedna LEDka, která pouze signalizuje práci mechaniky a klasické tlačítko eject pro vysunutí média. Vlevo od něj to vypadá, jako by bylo další tlačítko, ale šlo pouze o kryt, který neměl žádnou přidanou funkci. Zajímavá je však štěrbina pro médium. Ta je poměrně velká a to proto, že médium se do mechaniky vkládá v obalu. Z toho je také zřejmé, že mechanika není určena pro CD a DVD, jelikož ta v takovém obalu nejsou dodávána. Pokud je štěrbina černá, jako na obrázku výše, pak v mechanice je přítomno médium. Není-li v mechanice médium, je štěrbina zevnitř překryta světlým krytem:

Přední strana - bez média

A nyní se podíváme na zadní stranu:

Zadní strana

Jak můžete vidět, mechanika nemá IDE konektor, SerialATA už tuplem ne, jde o UltraWide SCSI konektor. Konkrétně mechanika zvládá rozhraní UltraWide SCSI 160. Napravo od konektorů s rozhraním jsou zde jumpery pro nastavení mechaniky a napájecí konektor.

Jak si můžete všimnout, jumperů je poměrně hodně a mimo běžných věcí jako SCSI ID, nastavení SCSI parity a terminátoru ovládají i takové věci, jako jak se má mechanika hlásit, jestli se má po zápisu verifikovat, má-li se formátovat na pozadí, či jestli má mechanika pracovat v CAV módu. Nyní jednotlivá nastavení probírat nebudu, jejich vliv ukážu až při testech.

Výrobní štítek

Výrobní štítek nám minimálně prozrazuje, že mechanika byla vyrobena v lednu letošního roku a zřejmě jde o 3223 kus v pořadí. Vzhledem k tomu, že se tyto mechaniky začaly prodávat během loňského léta, není jich rozhodně mnoho, i když vzhledem ke svému použití ani málo.

BluRay médium zvrchu

Jak už jsem psal výše, Blu-ray média jsou v pouzdru a toto pouzdro není rozebíratelné, jako například u DVD-RAM (resp. je, ale pouze jednou). Můžete si také povšimnout vyvýšené plochy uprostřed média, díky které se přesně trefí do mechaniky (ve štěrbině jsou patřičné zářezy). Spodní strana média vypadá následovně:

BluRay médium zespodu BluRay médium zespodu s otevřeným krytem

Na levém obrázku je vidět, jak vypadá Blu-ray médium pokud je vyndáno z mechaniky, kdežto na pravém je s otevřeným krytem, tedy tak, jak je v mechanice. Samotné médium je ze spodní strany velmi tmavé, tmavší než CD-RW i DVD±RW média. Mechanismus otvírání krytu je vymyšlen velmi dobře a rozhodně nehrozí, že by se médium samovolně otevřelo.

Instalace

Instalace této mechaniky může být zcela bezproblémová, ale na druhou stranu to může být i tak trochu noční můra. Nejprve mechaniku zkoušel Martin, ale jelikož měl k mechanice zapůjčen řadič s 64bitovou PCI sběrnicí (PCI-X) a bohužel se mu nesnášela se základní deskou s chipsetem nForce2, přenechal ji dál.

Dalším v pořadí, komu se u nás mechanika dostala do rukou, se stal Mikrob. Ten už jí rozchodil prakticky bez problémů a to jak s dodaným, tak s vlastním UltraWide SCSI řadičem. Vše mu fungovalo správně až na takovou malou a nepodstatnou věc: rychlost zápisu. Ta se pohybovala maximálně kolem 700 kB/s, což jistě uznáte, že to není mnoho. Celé médium se totiž touto rychlostí zapisovalo přes 9 hodin, šlo tedy o naprosto nepoužitelnou záležitost. Ať dělal co chtěl, mechaniku nastavoval jakkoliv, nic nepomohlo (mnohdy spíše zhoršilo).

Ve výsledku tedy Blu-ray mechanika doputovala až ke mně, abych ověřil, zda-li je s ní něco špatně, nebo je problém někde jinde. Já jsem do počítače vložil zapůjčený 64bitový UltraWide SCSI řadič, na něj připojil mechaniku. Po nastartování počítače Windows XP bezchybně našly jak řadič, tak mechaniku a vše fungovalo. Sice rychlost zápisu nedosahovala rychlosti, kterou udává specifikace, ale už se posunula do akceptovatelných hodnot, takže otestování a následné sepsání tohoto textu zbylo na mne.

Kapitoly článků
1.  Vzhled a instalace

Diskuse ke článku Sony Blu-ray BW-F101-CS - recenze

Sobota, 22 Říjen 2005 - 12:56 | Anonym | Jednou se zkopiruje vsechno a bude jedno na jekam...
Středa, 7 Září 2005 - 13:18 | Anonym | Hustej článek, díky za něj.
Čtvrtek, 13 Květen 2004 - 21:32 | Petr Murmak | hotentot: A jak už psal Martin, tak jestli jsi...
Čtvrtek, 13 Květen 2004 - 21:25 | Petr Murmak | hotentot: Inu, ber to tak, že to co je na těch...
Čtvrtek, 13 Květen 2004 - 16:20 | Martin Bartoň | XxX: No asi jako DVD for data, video a DVD for...
Čtvrtek, 13 Květen 2004 - 12:37 | Anonym | Q. Is this Blu-ray Disc technology? A. No. It...
Čtvrtek, 13 Květen 2004 - 12:27 | Anonym | Hotentot ty si PAKO.Asi mas problem spravne si...
Čtvrtek, 13 Květen 2004 - 11:18 | Anonym | Petr, Martin: Vy ste divní, stále si myslíte...
Středa, 12 Květen 2004 - 15:33 | Slavomir | Mozno by bolo este lepsie dat slovo recenze v...
Středa, 12 Květen 2004 - 15:32 | Anonym | sorry, ATcompaci...

Zobrazit diskusi