Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Politické spory Korey s Japonskem ohrožují výrobu všech typů pamětí

Politické vztahy mezi Jižní Koreou a Japonskem se blíží bodu mrazu. Japonsko vydalo zákaz exportu do Korey, schvalování výjimek trvá 3 měsíce a výrobcům pamětí dojdou suroviny, než ke schválení dojde…

Z Jižní Korey proudí do světa drtivá většina pamětí. Své továrny mají v této zemi největší výrobci jako Hynix a Samsung. Na jejich linkách závisí výroba většiny hardwaru i mobilních zařízení, protože prakticky vše potřebuje ke svému fungování nějaký typ pamětí (většinou však rovnou více typů zároveň). To by nebyl problém, pokud by se nezhoršovaly politické vztahy mezi Koreou a Japonskem.

Japonsko oznámilo, že s okamžitou platností zakazuje export některých chemikálií do Korey. Export bude možný výhradně na povolení schválené vládními úřady. Vyřízení takové výjimky má trvat tři měsíce. Jenže výrobci pamětí (přinejmenším tedy Hynix) je vybaven zásobami pouze na dva měsíce. Z látek využívaných při výrobě polovodičů jde o kyselinu bromovodíkovou, kyselinu fosforečnou a kyselinu citronovou. Zákaz se ale vztahuje např. na polyimidy, které jsou základem flexibilních displejů. V srpnu plánuje Japonsko ještě přitvrdit, neboť vyřadí Koreu ze seznamu „přátelských zemí“ (pokud k tomu dojde, půjde o první zemi, která byla ze seznamu vyškrtnuta), což znamená mimo jiné schvalování vývozu i pro další komodity.

U Hynixu

Politické spory vyvolaly obavy mezi firmami jako jsou Apple, Huawei, HP, Lenovo, Sony a Panasonic. Reálně se ale situace může dotknout mnohem většího počtu značek, protože na pamětech od Hynixu a/nebo Samsungu jsou závislí prakticky všichni výrobci hardwaru. Pokud už ne přímo (např. odebírají od Micronu), pak se jich dotkne zvýšená poptávka výše jmenovaných značek, která zhorší dostupnost i u pamětí ostatních výrobců.

Provázanost si uvědomují i firmy z Japonska, které dodávají jiné komponenty velkým výrobcům. Je jim totiž jasné, že pokud např. Apple bude nucen omezit výrobu, sníží adekvátně tomu objednávky všech komponent včetně těch, které vyrábějí a dodávají japonské značky.

Je možné, že - podobně jako v případě sporu USA-Čína - nakonec dojde alespoň k dílčímu urovnání situace. Stejně tak je ale možné, že k tomu v dohledné době nedojde, dostupnost pamětí klesne a cena raketově stoupne. Pokud to vezmeme kolem a kolem, ceny pamětí jsou prakticky na dně, neboť již klesají spíše symbolicky a pravděpodobně (i v případě urovnání politické situace) už neklesnou více než o pár procent. Na druhé straně hrozí výrazné zdražení. Pokud v dohledné době plánujete koupit jakékoli typy pamětí nebo zařízení, u kterého paměti tvoří značnou část ceny (DDR4, SSD, ale může se to týkat i smartphonů nebo třeba grafických karet), neuděláte chybu, pokud nakoupíte v nejbližší době.


V některých zahraničních diskuzích jsem se setkal s radami, které diskutující udělovali výrobcům pamětí. Konkrétně poukazovali na to, že jde o umělou záminkou ke zdražení, neboť jmenované chemikálie se vyrábí po celém světě a třeba kyselina citronová je dostupná i v supermarketu.

Než dojde k podobné diskuzi i u nás, dovolím si upozornit na pár drobností. Chemikálie se vyrábí v řadě kvalit. Ty se neliší jen čistotou z hlediska procentuálního obsahu žádané látky (90 %, 96 %, 99 %, 99,98 %…), ale také požadavky na maximální přípustný obsah zcela konkrétních příměsí. Zatímco v drogerii koupíme chemikálie v technické kvalitě, kde do čistoty zbývá až 10 % (pokud jde vůbec o chemikálii koncentrovanou a nikoli ředěnou), pro běžné chemické použití jsou dostupné tzv. čisté chemikálie, kde do 100% čistoty zbývají obvykle jednotky až vyšší desetiny procent (cena bývá i násobná oproti technickým chemikáliím). Pro náročnější použití se používají chemikálie v kvalitě p. a. (pro analytiku, do 100% čistoty zbývají nízké desetiny až vyšší setiny procent), které jsou obvykle o desítky procent dražší než chemikálie čisté a navíc o něco hůře dostupné.

U Samsungu

I ty jsou ale pro použití v polovodičové výrobě svojí čistotou zdaleka nedostačující, a tak se používají chemikálie, které by v rámci norem ČSN spadaly do kategorie „speciální chemikálie“  (stará verze normy) nebo „zvláště čistý“ nová verze normy. Základní čistota chemikálií používaných v polovodičové výrobě se označuje zkratkou p. p. (v zahraničí např. selectipur) a jejich cena je přinejmenším několikanásobně vyšší než je obvyklé pro čistotu p. a.

I tato čistota (p. p.) ale u řady produktů dostačuje jen pro použití u hrubších komponent jako jsou PCB, pouzdra a podobně, zatímco výroba křemíkových částí může vyžadovat ještě vyšší čistotu, často se specifickými požadavky. Takové chemikálie jsou mnohdy vyráběné pouze na zakázku a pouze v objemech objednaných konkrétním zákazníkem. Skutečně tedy nelze čekat, že by se někde na světě našly zásoby chemikálií v čistotě požadované Hynixem, který by si je mohl jen tak ze dne na den koupit a odvézt.

Právě japonské firmy jako JSR, Showa Denko nebo Shin-Etsu Chemical patří ke světově nejvýznamnějším dodavatelům vysoce čistých chemikálií používaných v polovodičové výrobě. Toho si při omezení exportu evidentně byla japonská vláda vědoma.

Diskuse ke článku Politické spory Korey s Japonskem ohrožují výrobu všech typů pamětí

Čtvrtek, 11 Červenec 2019 - 18:08 | frr | Popravdě mě trochu děsí, kolik dílčích fajnových...
Čtvrtek, 11 Červenec 2019 - 07:59 | Jirka1 | Oni se v tom po západu neopičí. Mají to v krvi,...
Čtvrtek, 11 Červenec 2019 - 07:55 | Jirka1 | Nic takového se zde neděje. Nechceš jít lhát mezi...
Středa, 10 Červenec 2019 - 10:07 | Fotobob | Ano ano. Cizinců je v Japonsku skutečně velmi...
Středa, 10 Červenec 2019 - 08:28 | frr | Díky za informované komentáře. Nemuseli by se...
Středa, 10 Červenec 2019 - 08:13 | frr | Tak přece jsem něco našel, k té dávné historii, o...
Úterý, 9 Červenec 2019 - 22:34 | Thadvithey | nerobia
Úterý, 9 Červenec 2019 - 19:30 | Fotobob | Francouzksý rychlovlak z EU, mimochodem.
Úterý, 9 Červenec 2019 - 19:07 | Fotobob | Ano. To je onen vrchol ledovce, který opravdu...
Úterý, 9 Červenec 2019 - 18:44 | Fotobob | https://thediplomat.com/2019/05/the-heisei-...

Zobrazit diskusi