Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spouštěcí (bootable) CD/DVD

UltraISO logo
Už dlouho jsme se nepodívali na nějaký software, který se točí kolem záležitostí souvisejících s vypalováním. Jedním takovým softwarem je UltraISO od EZB Systems, relativně nenáročný program, který umípracovat s ISO soubory představujícími obrazy CD a DVD, editovat, vytvářet je (včetně bootovacích) a mnoho dalšího. Program není zadarmo, ale při dnešním kurzu dolaru ani ne moc drahý, stojí v přepočtu necelých 500 Kč ($ 29,95). Pojďme se podívat, zda se to vyplatí…

Další užitečnou volbou je možnost vytvoření spustitelného („bootovacího“) CD/DVD, tedy pochopitelně image. První, co na vás při výběru této volby vybafne, je výzva k určení „botovacího“ souboru (urazte autorům češtiny pazoury!), prostě soubor s image již vytvořené spouštěcí diskety nebo pevného disku, případně jen patřičný boot sektor (typické pro vytváření CD/DVD s instalací Windows NT od verze 4.0 a výše).

Načtení Bootable souboru

Program sám odhadne, jaký typ spouštěcího souboru byl vybrán a podle toho nastaví způsob emulace pro bootování. Trošku nemilé je, že to nelze změnit, ale ono to většinou není potřeba, vlastně se mi nepovedlo program zmást tak, aby to neudělal správně. Zdá se, že autor myslel v první řadě na pohodlí a jednoduché ovládání uživatelem a v druhé řadě vytvořil program poměrně hodně blbuvzdorným, což nemusí některým šťouralům vyhovovat, ale i ti po čase zjistí, že vlastně všechno funguje tak, jak má (což je třeba z mého pohledu s odkazem na dřívější zkušenosti s jiným softwarem poměrně milý šok :-). Lze tedy vytvořit spouštěcí CD s emulací diskety (i 2,88 MB), pevného disku (max. 2 GB, používá se systém souborů FAT16) nebo bez emulace, kdy už potřebujete jen patřičný boot sektor.

Boot - Emulace 1,44MB diskety
Boot - Emulace 2,88MB diskety

Boot - Emulace 2GB HDD
Boot - Bez emulace, 2kB sektor

(U těchto obrázků je záměrně přepnuto na angličtinu, nemusím, doufám, vysvětlovat důvod ;-)

Spouštěcí CD lze vytvořit ještě několika dalšími způsoby. Pokud máme rozdělané nějaké CD/DVD, v průzkumníku disků ve spodní části aplikace stačí vybrat image soubor pro bootování a kliknout na ikonku modrého zubatého kolečka. V ten moment se tento soubor použije pro bootovací část vytvářeného disku. Rovněž lze takovýto soubor přetáhnout rovnou do projektu a udělat tam s ním totéž. To má však nevýhodu – v tomto programu snad první nalezená (pominu-li češtinu), že se obsah takového souboru pak vyskytuje na disku dvakrát, jednou v části souborového systému a podruhé v část pro bootování (přitom by stačilo, aby byla v části souborového systému jen tomuto souboru přiřazena patřičná adresa LBA podle jeho reálného umístění v bootovací části). Puntičkářům, jako jsem já, v takovém případě doporučuji po tomto způsobu nastavení bootovacího souboru tento jednoduše z projektu smazat. Nebojte, v bootovací části každopádně zůstane.

UltraISO - Nastavení spustitelnosti CD, DVD

V Menu můžete ještě také nalézt položku „Vytvořit vícenásobné botovací CD“ („Make Multi-Boot CD/DVD“ s ikonkou zeleného puntíku s jakousi hvězdičkou). Tato volba je určena ke komunikaci s programem EasyBoot ze stejné dílny jako UltraISO, ten se musí koupit zvlášť (EZB Systems nabízí balíček „EasyBoot+UltraISO Bundle“, v němž je zahrnuta sleva v podobě $9,95 oproti pouhému součtu cen obou produktů). EasyBoot umí vytvořit spouštěcí CD/DVD s grafickým menu, v němž si můžete vybrat, kterou část CD/DVD chcete spustit. O tom ale možná někdy jindy.

Ještě krátce k manipulaci s bootovacími soubory. Vše je opět tak automatické, až z toho šťouraly mého typu trochu mrazí v zádech. Třeba když chcete z již hotového CD/DVD vyextrahovat právě tu bootovací část, stačí prostě najet do menu a vybrat „Extrahovat botovací soubor z CD/DVD“ („Extract Boot File from CD/DVD“). Podle toho, jaký typ bootování dané médium podporuje, je vyextrahován a na disk uložen patřičný soubor. U CD s bootováním „bez emulace“ se vyextrahuje správně 2kB boot sektor, v případě emulace diskety pak image diskety, atd.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku UltraISO 9.12

Neděle, 27 Duben 2008 - 21:12 | Evzen Polenka | Uz to konecne umi korektne pracovat s Unicode v...
Neděle, 27 Duben 2008 - 10:03 | Anonym | Jak se UltraISO chova k nastavenemu Layer Break (...
Neděle, 27 Duben 2008 - 08:57 | pepst | Fitchtle: žartuješ, alebo to myslíš vážne?!
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 20:13 | Martin Bartoň | Vraana1: Ano, je to už stará záležitost, která...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 20:07 | Anonym | do rejstříku nejde přidávat překlady pojmů, píše...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 19:57 | Anonym | Nemůžu sehnat funkční key na poslední verzi.!!!!
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 15:22 | Anonym | Díky těm kteří poradí Pustím se do toho znova a...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 13:10 | Anonym | Damel: Diky, zkusim...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 12:47 | Anonym | -> WIFT: Skvěle napsaná recenze, díky!...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 11:48 | Damel | maddancer: zkus napriklad jednoduchy ORCA MSI...

Zobrazit diskusi