Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (1. část)

Gigabyte GA-E350N-USB3 (bez chlazení)
Nějaký čas máme v redakci zatím nejvýkonnější verzi procesorů AMD „Fusion“ APU s označením E-350 na mini-ITX desce Gigabyte GA-E350N-USB3, první, která byla s tímto procesorem uvedena. Nyní tedy i vám můžeme říci, jaký vlastně ten „Fusion“ je, ale protože se nám nějak testy nechtěly chýlit do konce a protože už nás uháníte, kde s tou recenzí jsme, rozhodli jsme se, že nebudeme čekat na dokončení a naservírujeme vám ji po částech. V té dnešní první se podíváme na hardware, podíváme se na hrubý orientační výkon CPU a částečně nakousneme i GPU část „Fusion“, o které si budeme více povídat příště, především co se týče přehrávání a akcelerace kódování videa. Třetí část pak věnujeme grafice z pohledu her a uděláme tomu nějaký závěr.

Když jsme k testování platformy s AMD „Fusion“ APU přistupovali, měli jsme na paměti dvě věci. Za prvé máme v rukou konkurenci k deskám s procesory Intel Atom a nějakou tou grafikou s označením ION (že bude integrovaná grafika v AMD E-350 neporovnatelná s integrovanou grafikou v Intel Atomech, bylo jasné od začátku, grafiky v Atomech jsou integrované jen proto, aby se dalo říci, že má Intel v Atomech integrovanou grafiku, jinak se to prakticky neliší od řešení, kdy byla ještě grafika integrována v čipsetu, zkrátka jde jen o zobrazování, akcelerovat jaksi není co, v Nvidii kdysi interně nazývali Intel grafiky „dekcelerátory“).

Za druhé jsme od „Fusion“ neočekávali zázraky a faktem je, že jsme se ani žádného zázraku nedočkali. Po celou dobu práce s deskou s AMD „Fusion“ APU se nešlo zbavit pocitu „atomové lenosti“, a to jsme místo pevného disku použili Kingston SSDNow V+100, s nímž byla na platformě Intel „Sandy Bridge“ z opačného konce výkonnostního segmentu vyloženě radost pracovat. Jestliže jsme na „Sandy Bridge“ platformě s tímto SSD běžně vídávali rychlosti při kopírování ve Windows kolem 200 MB/s, na platformě „Fusion“ APU to bylo kolem 150 až 160 MB/s. A tak jsme se rychle zaměřili na dvě věci: Dá se to použít jako deska pro HTPC? Má to rozumnou spotřebu?

Gigabyte GA-E350N-USB3 - obsah balení

Nejprve se pojďme desce podívat pod krovky, začneme krovkami poměrně malé krabice (celou dobu se nám dral na jazyk termín „mateří destička“, mini-ITX desky jsou prostě obecně „roztomilé“ ;-). Uvnitř nacházíme kromě samotné desky také manuál a instalační příručku, I/O shield, samolepku Dolby Home Theater, dvě SATA kšandy a Gigabyte AMD Fusion Utility DVD s ovladači a dalším softwarem.

Gigabyte GA-E350N-USB3 (bez chlazení) Gigabyte GA-E350N-USB3 - spodní strana

Pro účely předvádění jsme desku rovnou obnažili, abyste hezky viděli veškeré hlavní části, mezi něž patří pochopitelně na prvním místě samotný procesor a na místě druhém čipset (detailní fotografie nabízí další strana). Jinak chlazení je vytvarované tak, aby sedělo na obou čipech a přitom nepřekáželo dalším součástkám. Co se „rozfuku“ týče, určitě by to šlo vyřešit mnohokrát lépe. Chlazení upřímně řečeno působí laciným dojmem, větrák samotný pak dojmem „komářím“. Druhý dojem bohužel potvrzuje realita, i když je větráček relativně tichý a jeho otáčky jsou regulovány, přeci jen točí něco kolem 3 tisíc, což už je prostě „komár“.

Gigabyte GA-E350N-USB3 - chladič Gigabyte GA-E350N-USB3 - sundané chlazení

Rovnou vám ukážeme první náhled na výkon, kterým je Windows Experience Index z Windows 7 x64 SP1:

Gigabyte GA-E350N-USB3 - Windows Experience Index (Windows 7 x64 SP1)

Procesor zde hraje roli nejpomalejší komponenty. Grafika ujde, paměť na to, že šlo jen o DDR3-1066 v jednokanálovém režimu také ujde a pochopitelně vyčnívá disk, v tomto případě Kingston SSDNow V+100 128GB.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (1. část)

Středa, 23 Únor 2011 - 08:46 | viperman | hluposti pises
Pondělí, 21 Únor 2011 - 21:12 | WIFT | Další část bude mít oproti mým dřívějším...
Pondělí, 21 Únor 2011 - 13:50 | Jaroslav Brümmer | Velmi dobrý začátek recenze, už aby byly další...
Pondělí, 21 Únor 2011 - 13:00 | Jaroslav Brümmer | Core i5 na miniITX dsesku problém není, ale asi...
Pondělí, 21 Únor 2011 - 12:59 | NRX | V podstate poviem to isté, ale kedysi som tiež...
Pondělí, 21 Únor 2011 - 12:33 | WIFT | Tady nejde o to, že by ten zvuk byl stejný....
Pondělí, 21 Únor 2011 - 11:34 | rman | "3,6KRPM je nějakých 60 otáček za sekundu,...
Pondělí, 21 Únor 2011 - 09:47 | tv | Můžu poprosit i o testy rychlosti práce s diskem...
Pondělí, 21 Únor 2011 - 08:09 | Kert | Ano, v podstatě to tak říkám. Dořešíme to až Wift...
Neděle, 20 Únor 2011 - 17:45 | Jan | "rozdíl ceny deska+procesor 3k vs. 6k ani...

Zobrazit diskusi