Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uřízli jsme z Pentia 4 připájený heatspreader a změřili rozdíl

10 Tloušťka pájky procesoru Intel Pentium 4 560 mezi jádrem a heatspreaderem
Odstranění heatspreaderu z procesoru, kde je jen pasta šedivka, je srandazápas. Naproti tomu k jádru připájený heatspreader – to je výzva. Pokořili jsme jednoho staršího topiče: „Prescott“ na 3,6 GHz…

Sundávání heatspreaderu z procesoru, kde je heatspreader k jádru přivařen pájkou, je skoro stejné jako v případě, kdy je mezi jádrem a heatspreaderem pasta šedivka. Tedy alespoň ze začátku :). Základem je samozřejmě odříznutí heatspreaderu.

(Poznámka: Heatspreader je na obrázcích tmavý nikoli proto, že už bych to zkoušel, ale po letmém očištění před tím nanesené CoolLaborky. Fotky byly pořizovány během skutečné akce.)

00 Odřezávání heatspreaderu procesoru Intel Pentium 4 560 žiletkou
Odřezávání heatspreaderu procesoru Intel Pentium 4 560 žiletkou

V případě Pentia 4 je to jednoduché a jediné, na co si musíte dát pozor, je, abyste neprořízli spoje na procesorové destičce. Pod heatspreaderem Pentia 4 nic jiného než jádro není, žádné součástky tam nejsou připájeny. U novějších procesorů na nějakou můžete narazit, speciálně pak procesorů AMD, které pro ně nemají žádné místo na spodku (na rozdíl od Intelu, který tam pro ně nějaké místo vždycky má, ale to neznamená, že nějaké nedal i pod heatspreader). Mně se samozřejmě povedlo do substrátu hned ze začátku zakrojit, ale naštěstí v místě, kde žádné spoje nejsou (na obrázku je to ten spodní roh). Pak už jsem si na to dával bacha ;).

01 Intel Pentium 4 560 s žiletkami zaříznutými pod heatspreaderem
Intel Pentium 4 560 s žiletkami zaříznutými pod heatspreaderem

Po kompletním odkrojení heatspreaderu je potřeba tento odpájet. Asi nejsnazší metodou je použití nějakého plamenometu, já použil celkem šikovný ruční plynový hořáček Dremel Versaflame 2200-4. Samozřejmě je dobré se na tuto akci nějak připravit. Ani já neponechal nic náhodě a nechal si poradit od strýčka Googla, který si nechal poradit od lidí, co už něco takového prováděli. Podebrat heatspreader několika žiletkami tedy vůbec není špatný nápad. V podstatě tím vytvoříte tlak na heatspreader směrem od jádra, a to nikoli tak významně velký, abyste jádro hned utrhli. Žiletky jsou celkem tenké a gumová vrstva, kterou je byl heatspreader přilepen, je docela pružná.

02 Intel Pentium 4 560 s žiletkami na svěráku
Intel Pentium 4 560 s žiletkami na svěráku

Pak je dobré si procesor otočit tak, aby až heatspreader odskočí, měl kam a nepoškodil přitom jádro. Čili heatspreaderem dolů. Využil jsem vyčuhujících žiletek a posadil procesor jimi na otevřený svěrák.

03 Intel Pentium 4 560 s žiletkami na svěráku - zespodu
Intel Pentium 4 560 s žiletkami na svěráku - zespodu

Jelikož jsem nevěděl, jak velké teplo se mi podaří propašovat až na druhou stranu, pro jistotu jsem aplikoval z druhé strany chlad. Celou akci jsem prováděl venku, když bylo kolem 10 ℃, a abych dostal tento relativní chlad lépe k procesoru, nasadil jsem na jeho nyní vrchní stranu chladič. Jak jinak než CoolerMaster Vortex 752, tentokrát ovšem bez větráku.

03.5 Teplovodivé polštářky na straně kontaktů procesoru Intel Pentium 4 560
Teplovodivé polštářky na straně kontaktů procesoru Intel Pentium 4 560

Využil jsem staré nefunkční grafiky a použil z jejího chladiče termopolštářky původně určené pro chlazení paměťových čipů. Naskládal jsem je navrch procesoru tak, aby to při pořádném zamhouření obou očí vytvořilo jakous takous rovinu a chladič měl na čem držet. Měkkost polštářků se dobře hodila právě proto, aby se vměstnaly mezi ty součástky mezi kontakty procesoru. Pak jsem na to připlácl chladič.

04 Chladič na procesoru Intel Pentium 4 560 s žiletkami na svěráku
Chladič na procesoru Intel Pentium 4 560 s žiletkami na svěráku

Uvědomil jsem si, že až heatspreader odskočí, nejspíše se celá tahle stavbička zboří jak domeček z karet, ale pro tu švandu jsem to tak nechal :). Ve finále jsem přeci jen pro ochranu jádra obalil střed větráku ubrouskem (kdyby na něj jádro padlo, aby hned nekřuplo).

05 Chladič na procesoru Intel Pentium 4 560 s žiletkami na svěráku - detail
Chladič na procesoru Intel Pentium 4 560 s žiletkami na svěráku - detail

Tím, že chladič seděl na žiletkách, které držely procesor za heatspreader, v podstatě docházel k dalšímu pomocnému tlaku na heatspreader (pružením žiletek), takže jsem si touto konstrukcí mimo jiné zajistil, že heatspreader skutečně aktivně odskočí, až se pájka roztaví.

Zbývá zažehnout plamenomet a pošimrat plamínkem heatspreader v místě, kde očekáváme jádro (tedy někde uprostřed).

04.5 Zahřívání procesoru Intel Pentium 4 560 plynovým hořákem
Zahřívání procesoru Intel Pentium 4 560 plynovým hořákem

„Žhavíme…“ (plamínek bohužel není vidět)

04.7 Odpadnutí heatspreaderu z procesoru Intel Pentium 4 560
Odpadnutí heatspreaderu z procesoru Intel Pentium 4 560

Plum! A je to pryč. Obrázek pochází z videa a ukazuje stav necelou půlsekundu po odlepení. Pájka na heatspreaderu je ještě tekutá, heatspreader pak upadl a pájka se po něm trošku rozlila.

07 Heatspreader procesoru Intel Pentium 4 560 upadl do trávy
Heatspreader procesoru Intel Pentium 4 560 upadl do trávy

Výsledek dopadl nad očekávání dobře, heatspreader upadl relativně rychle, takže ani na videu na další stránce na něj nebudete čekat moc dlouho.

06 Intel Pentium 4 560 ve svěráku bez heatspreaderu
Intel Pentium 4 560 ve svěráku bez heatspreaderu

Překvapivě se celá stavbička nezbortila, žiletky sice odstřelily heatspreader, ale nadále držely procesor i s chladičem na svěráku. Už na tomto obrázku si můžete všimnout, že vrstva pájky mezi jádrem a heatspreaderem rozhodně není nijak tenká. Na další stránce se podívejte na detaily a především na video zachycující vše podstatné. V jedné diskuzi jsem slíbil, že bude ve FullHD, tak tedy bude ve FullHD ;).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uřízli jsme z Pentia 4 připájený heatspreader a změřili rozdíl

Úterý, 22 Říjen 2013 - 16:35 | WIFT | Upřímně: nevím, o čem hovoříš. Nic mě v tom...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 08:42 | ivdo | Tak ona reklama je potřeba, z něčeho web a...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 08:34 | ivdo | Souhlas, já se svým EIZO S2100 1600x1200 trpím už...
Pátek, 18 Říjen 2013 - 17:55 | spc | A co hovoris na `inspiraciu`?
Pátek, 18 Říjen 2013 - 09:18 | WIFT | Já myslím, že jiná možnost není, i s ohledem na...
Čtvrtek, 17 Říjen 2013 - 19:53 | Behemot | Člověče, neblábolte nesmysly. Celosvětově už za...
Čtvrtek, 17 Říjen 2013 - 18:00 | spc | pre inspiraciu prvy obrazok... ;o) http://www....
Čtvrtek, 17 Říjen 2013 - 17:56 | spc | chapem ako to myslis, ale skutocne ti pride...
Čtvrtek, 17 Říjen 2013 - 14:31 | WIFT | Ten procesor jsem už s CoolLaborkou místo pájky a...
Čtvrtek, 17 Říjen 2013 - 13:31 | Nick | Ještě, že to prasklo, protože nevím, jak byste...

Zobrazit diskusi