Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test tří klávesnic Cherry, mechanických i membránových

Cherry Mx Board 30 P 1100443 Klavesa
Německá společnost Cherry nově vstupuje na český trh. Zamířily sem tak mnohé typy jejích klávesnic, včetně těch s věhlasnými spínači Cherry MX. My se ale podíváme na tři různé, typově odlišné klávesnice.

Kapitoly článků

2.  Cherry MX Board 3.0

Začneme nejdražším modelem. Cherry MX Board 3.0 vyjde na zhruba 2 000 Kč a dalších zhruba 250 Kč si připravte, pokud budete chtít i odnímatelnou předložku. Je škoda, že tento kus plastu není zahrnut v originálním balení a musí se dokupovat samostatně.

Klávesnice je nabízena ve všech provedeních, tedy jak se spíše psacími cvakajícími spínači s jasnou hmatovou odezvou - MX Blue a MX Brown - tak se spíše herními spínači s lineárním chodem a zanedbatelnou hmatovou odezvou - MX Red a MX Black.

Cherry Mx Board 30 P 1100441 Baleni

Klávesnice má rozměry 446 × 158 × 28 mm, hmotnost 830 g a připojuje se k PC odpojitelným USB-miniUSB kabelem o délce 1,8 metru. Zde je má druhá výtka: koncovka kabelu připojovaná do klávesnice sahá poměrně dost do prostoru a navíc se připojuje přesně ve středu klávesnice. Pokud tedy máte ve zvyku narazit klávesnici k monitoru, stojanu, či nějaké krabici/slovníku, na kterém vám monitor stojí, s touto klávesnicí to nepůjde.

Cherry Mx Board 30 P 1100444 KabelCherry Mx Board 30 P 1100445 Kabel

Rozložení je nabízeno různého typu, my jsme dostali k testu originální německý model. Nechám na vašem osobním zvážení, zdali provedení multimediálním kláves skutečně pomocí MX spínačů považujete za klad, nebo byste naopak na své vysněné klávesnici raději uvítali malá membránová tlačítka. Ale je zde tedy ovládání hlasitosti a domovská klávesa.

Cherry Mx Board 30 P 1100446 NozickaCherry Mx Board 30 P 1100443 Klavesa

Nožičky jsou poměrně malé a řekl bych středně bytelné - tj. je na nich poznat, že se nezlomí pod prvním vzteklým úderem během zanícené pařby, ale vysoce hrubé zacházení nevydrží. Vedle nich je ale možné klávesnici mít volně položenou na stole, pro tento případ Cherry do balení přidala nalepovací protiskluzové bloky, na něž jsou zespodu v těle klávesnice prohlubně.

Cherry Mx Board 30 P 1100442 Profil

Sklon kláves a odskočení jednotlivých řad je poměrně malé. Cherry zde zvolila vhodný kompromis mezi ryze psací klávesnicí, kde je odstupňování řad daleko výraznější a ryze herní/obyčejnou, kde leží spínače na jedné rovině.

Z hlediska bytelnosti konstrukce samotného těla klávesnice bych jej hodnotil jako středně dobré. Klávesnice je slušně bytelná, ale je vidět, že její útroby neskrývají masivní celotělový plech. Nelze tedy pevnost klávesnice zařadit mezi klady, ale konstrukce je dostatečně solidní, aby neputovala mezi zápory.

Cherry Mx Board 30 P 1100447 Spodek

Spotřeba klávesnice dosahuje až 100 mA (to berme jako daň za kvalitnější řadič klávesnice a nadstandardní podsvícení některých tlačítek). Spínače Cherry MX mají udávanou životnost 50 miliónů úhozů. Popisky na klávesách jsou realizovány laserem a měly by být odolné. Klávesnice má indikaci Num Lock / Caps Lock přímo na daných klávesách a trvale svítící indikaci Start kláves. To může být pro mnohé uživatele nepříjemné.

Zkušenosti z používání

Následující text berte jako subjektivní.

Než se pustím do hodnocení klávesnice, mějte prosím na vědomí, že jsem testoval téměř výhradně verzi se spínači MX Blue, a to z toho důvodu, že o spínačích MX Red jsme si pověděli více v recenzi klávesnice func. Na český trh ale nejprve míří MX Board 3.0 se spínači Red, další verze přijdou později. Takže pokud patříte mezi příznivce Red spínačů, je pro vás vše v pořádku, pokud chcete Blue, chvíli to potrvá.

Celkově hodnotím klávesnici velmi kladně. Na spínačích Cherry MX Blue se píše velmi dobře a po troše zvykání (cca 1 až 2 týdny) se s nimi i dobře hrají hry. Jen se musíte připravit na to, že vám klávesnice bude hlasitě cvakat pod rukama. To je vlastnost Blue spínačů. V případě, že o toto nestojíte a chcete spíše lineární a tichý chod vhodný pro hraní her, volte raději jiné spínače, třeba Red.

Vzhledem k tomu, že okraj klávesnice ve spodní části je poměrně vysoko nad stolem, dost mi chyběla předložka. Ta dle mého má být v případě této klávesnice součástí standardního balení, byť chápu, že Cherry ji zase nechce vnucovat každému. Co mi vadilo daleko více, je do prostoru trčící miniUSB konektor/kabel připojující klávesnici. Toto mělo být buď vyvedeno někde po straně (raději po pravé), nebo mělo být zakončení kabelu proveden nějak úsporněji, nebo ještě lépe připojující konektor v klávesnici trochu utopen v její konstrukci anebo vyveden šikmo). Realizované řešení je důvodem, proč MX Board 3.0 nedosáhne na vyšší hodnocení.

Dále jsem si ani za několik týdnů nezvykl na indikaci Caps Locku přímo na klávese a dost mě obtěžovalo podsvícení Start kláves. Ano, toto je subjektivní, ale zkrátka více než 20letý návyk ve mě Cherry nezlomila ani za několik týdnů.

Kapitoly článků
2.  Cherry MX Board 3.0

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test tří klávesnic Cherry, mechanických i membránových

Pátek, 7 Listopad 2014 - 19:44 | davkol | Tak tomu nevěřím už vůbec, protože jsem ji měl...
Pátek, 7 Listopad 2014 - 03:05 | cyberreality | ano, stale frci o sto sest, nikde nic nedrhne, i...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 15:31 | David Ježek | ano, jsou lidi , které to zajímá. proto jsem to...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 12:16 | mikeczcom | Joo, ultraX jsem měl taky. ;-) sloužila dobře,...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 11:01 | madik | JJ videl jsem, ze jsi ji nekde doporucoval a...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:34 | davkol | Jak nová? Ta membrána je docela hnus a mezerník...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:31 | davkol | miniUSB, miniUSB, proč se nepoužívá microUSB se...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:30 | davkol | Však od nich se AFAIK ani nic prakticky koupit...
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:28 | davkol | Ano. Prudit mě.
Čtvrtek, 6 Listopad 2014 - 00:28 | davkol | Kopíruje mi moje komentáře! Skandál! ಠ_ಠ

Zobrazit diskusi