Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC prý zvažuje snížení cen 20nm a 16nm výroby

Mediatek Chip
Nejen výrobní technologie budoucí musí Taiwan Semiconductor Manufacturing Company připravovat co nejrychleji, konkurence jí dělá vrásky na čele i z hlediska cen, které si může diktovat za výrobní procesy stávající.

Jak dobře víme, tak mnozí ARM výrobci se přesunuli od TSMC k Samsungu (případně GlobalFoundries). Ano, mnozí zase využili díry a alokovali si díky tomu vyšší výrobní kapacity u TSMC, nicméně už jen ze samotného případu AMD, která tradičně vyráběla velká GPU hlavně u TSMC (doby, kdy UMC držela krok, pomiňme), aby nyní vyráběla nadcházející generaci grafik u své bývalé výrobní divize (GlobalFoundries), jasně ukazují, že firmě TSMC vyrostla ze Samsungu a jeho partnera větší konkurence.

TSMC tak údajně s nejvyšší pravděpodobností zlevní jak poslední planární výrobu, tedy 20nm proces(y), tak aktuální 16nm FinFET. Má se jednat o politiku směřující vůči výrobcům ARMů jako MediaTek, kupříkladu Nvidia tahá za kratší část provazu, protože je prostě nemožné, aby si dupla a jen tak přenesla výrobu svých obrovských komplexních GPU ke konkurenci (byť samozřejmě nelze vyloučit, že i ona má podmínky takové, že se jí vyplatí u TSMC nadále setrvat).

Pokud TSMC zlevní výrobu malých ARMů, dá tak svým partnerům šanci vydělat si rozumnější peníze, jelikož tlak na trhu ARM SoC je obrovský, průměrné prodejní ceny čipů klesají, padá tak i hrubá marže a s ní i zisky výrobců. Informace vyplývá právě z posledního setkání MediaTeku s investory, kde se MediaTek nechal slyšet, že za druhé čtvrtletí 2016 mu dále klesala hrubá marže, přestože dodal na trh více čipů a měl i vyšší příjmy. Odhady tak firma musela snížit a je jasné, že hledá cestu, jak z tohoto postupného poklesu ven a TSMC si rozhodně nechce nechat uniknout tak velkého zákazníka.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku TSMC prý zvažuje snížení cen 20nm a 16nm výroby

Žádné komentáře.