Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC pokračuje v přebírání výroby Apple A9 Samsungu

ARM procesor Apple A9 měl být podle původních zpráv vyráběný primárně u Samsungu, přičemž výkyvy měla pokrýt GlobalFoundries. Realita bude jiná, do hry se vrátila TSMC…

Podle předešlých zákulisních informací nebyla výtěžnost 14nm procesu GlobalFoundries na počátku jara tak vysoká, jak si Apple představoval, takže namísto kombinace Samsung + GlobalFoundries zvolil Samsung + TSMC v poměru 70 % + 30 %. Aktuální informace hovoří o rozjetí výroby Apple A9 během tohoto měsíce, přičemž není jisté, zda rozložení 70 a 30 % ve prospěch Samsungu Apple opravdu dodrží.

Podle teoretických parametrů by 14nm proces Samsungu měl dosahovat mírně lepší spotřeby a výkonu než 16nm proces TSMC; podle interního srovnání čipů od obou výrobců, které provedl Apple, nejsou rozdíly mezi oběma procesy příliš významné. TSMC nakonec Applu nabídla nižší cenu (podle starších zpráv měla být cena 16nm procesu TSMC vůbec nejvyšší v historii polovodičového průmyslu), a tak je pravděpodobné, že se Apple bude snažit přednostně využít výhodnější nabídky TSMC.

Samsung samozřejmě může zareagovat protinabídkou nebo Applu nabídnout zpětnou slevu - současná situace je ale jasná, Apple má důvod preferovat Tchajwan. TSMC i Samsung mají řadu dalších zákazníků. Prozatím víme, že na 16nm TSMC vznikne generace Nvidia Pascal, 14nm u Samsungu Nvidia přenechá spíše mobilním čipům Tegra. Qualcomm právě z důvodu (původně) vyšších cen TSMC přesunul výrobu mnohých produktů do jiných továren - starší 28nm například k UMC, nadcházející Snapdragon 820 na 14nm proces Samsungu. Protože podobné přesuny reportovalo vícero ARM výrobců, je dost dobře možné, že TSMC přehodnotila cenotvorbu a alespoň klíčovým zákazníkům jako Apple ve snaze využít přichystané výrobní kapacita připravila výhodnější nabídku.

Diskuse ke článku TSMC pokračuje v přebírání výroby Apple A9 Samsungu

Čtvrtek, 27 Srpen 2015 - 00:43 | trodas | No, TSMC začala s agresivní reklamou, když...

Zobrazit diskusi