Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

UltraISO 9.12

UltraISO logo
Už dlouho jsme se nepodívali na nějaký software, který se točí kolem záležitostí souvisejících s vypalováním. Jedním takovým softwarem je UltraISO od EZB Systems, relativně nenáročný program, který umípracovat s ISO soubory představujícími obrazy CD a DVD, editovat, vytvářet je (včetně bootovacích) a mnoho dalšího. Program není zadarmo, ale při dnešním kurzu dolaru ani ne moc drahý, stojí v přepočtu necelých 500 Kč ($ 29,95). Pojďme se podívat, zda se to vyplatí…

Instalace

Instalace je záležitostí několika kliků na tlačítko „Další“, odsouhlasení licence a tak dále, nic, co by cvičená opička nezvládla. Navíc je v češtině (vyjma licenčního ujednání, ale žádné nepřístojnosti v něm nejsou, navíc je docela krátká), což dělá z instalace záležitost, kterou zvládne prostě každý, kdo umí s myší.

Průběh instalace

Hned po instalaci máte možnost spustit nainstalovaný program a případně si k němu něco přečíst. První spuštění se nese v duchu případného vložení registračního klíče a zprovoznění plné funkčnosti programu.

Registrace

Registrační kód přijde e-mailem, registrace odstraní omezení na používání nejvýše 300MB dokumentů, získáte také podporu skrze e-mail a doživotní aktualizace programu. Registrace a platba je tedy jednorázová, lze ji provést třeba i pomocí populární služby PayPal, případně je možné zaplatit přímo platební kartou. Program lze také koupit v některých českých e-shopech, ale vyjde to trochu dráž, v nejlepším případě lehce přes stovku, v tom nejhorším i o tisíc korun, což je vzhledem k jeho malé ceně megabrutální přirážka.

Během našeho povídání budeme předpokládat použití registrované verze (my máme registrováno už více než pět let, registrační údaje mají doživotní platnost, takže není problém je aplikovat i po takové době na novou verzi, v našem případě poslední aktuálně dostupnou 9.12).

První spuštění

Položky UltraISO v nabídce Start

Možná si při pohledu na aplikaci vybavíte některé jiné s podobným designem (třeba starý dobrý Easy CD Pro? ;-), faktem je, že na zaběhlém rozhraní není nutné něco měnit. V tomto povídání budeme procházet českou verzí, za překladem stojí pánové „Milan Hrubý“ a „Čárls“. Jak sami postupně zjistíte, není přeloženo úplně všechno, spíše se dá říci, že přeložena je „jen“ většina.

UltraISO po prvním spuštění

Menu

Pojďme se podívat, jaké možnosti nabízí menu aplikace (s dovolením jsem vypnul skin, na ty se podíváme později).

UltraISO - Menu

Asi vůbec nejzajímavější je hned první položka Soubor – Nový v menu. UltraISO dovolí vytvářet klasické datové image soubory formátu ISO9660, „Botovací“ (prostě spouštěcí – tento překlep je tam snad všude, čeština zrovna neoplývá „Hi-Fi“ kvalitou), poradí si i s UDF, DVD-Video, dokonce Xbox DVD, PS2 CD i DVD, hybridní pro Macy a další, dokonce zvládne pracovat i s image soubory disket a pevných disků. Ptáte se, na co je dobré umět pracovat s image pevného disku? Ono se to moc nepoužívá (vlastně skoro vůbec, já to viděl v životě jen jednou), ale občas se to hodit může: spouštěcí CD nemusí emulovat jen disketu, ale klidně celý pevný disk (při spuštění takového CD samozřejmě jen v režimu pouze pro čtení). Takto lze udělat spouštěcí CD s mnoha nástroji v DOSovém prostředí a prakticky se nemusíte zatěžovat záležitostmi kolem ovladačů CD/DVD mechanik (které jsou pro DOS prostě potřeba), protože vám BIOS z CD emuluje pevný disk a vidíte tedy vše, co potřebujete, ovšem samozřejmě nevidíte tato data na CD po vložení do již nastartovaného systému, protože jsou všechna v té spouštěcí části (ono to ve skutečnosti jde udělat, aby i tato data byla vidět, ale to teď nebudeme řešit).

Ještě než se na jednotlivé možnosti podíváme podrobněji, mrkněte se, jaké typy image souborů umí UltraISO otevřít (je jich vskutku „mufnáct“):

Seznam podporovaných formátů UltraISO

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku UltraISO 9.12

Neděle, 27 Duben 2008 - 21:12 | Evzen Polenka | Uz to konecne umi korektne pracovat s Unicode v...
Neděle, 27 Duben 2008 - 10:03 | Anonym | Jak se UltraISO chova k nastavenemu Layer Break (...
Neděle, 27 Duben 2008 - 08:57 | pepst | Fitchtle: žartuješ, alebo to myslíš vážne?!
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 20:13 | Martin Bartoň | Vraana1: Ano, je to už stará záležitost, která...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 20:07 | Anonym | do rejstříku nejde přidávat překlady pojmů, píše...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 19:57 | Anonym | Nemůžu sehnat funkční key na poslední verzi.!!!!
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 15:22 | Anonym | Díky těm kteří poradí Pustím se do toho znova a...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 13:10 | Anonym | Damel: Diky, zkusim...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 12:47 | Anonym | -> WIFT: Skvěle napsaná recenze, díky!...
Čtvrtek, 24 Duben 2008 - 11:48 | Damel | maddancer: zkus napriklad jednoduchy ORCA MSI...

Zobrazit diskusi