Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vánoční novinky na alternativních platformách

Letos se během vánočních prázdnin urodilo několik relativně drobných, ale zajímavých novinek na platformách, které nejsou zrovna mainstreamové.

Icaros Desktop 2.3

Dva dny před Štědrým večerem vyšel Icaros Desktop 2.3. Jak jsem psal před dvěma roky, když vyšla verze 2.2.4, Icaros Desktop je distribuce AROSu, open-source reimplementace legendárního AmigaOS, která je schopna běhu i na obyčejném PC. Moderní aplikace se pro ni dají přeložit, ty staré běží v emulaci. 

Systém jako takový až tak zásadních změn nedostal, většinou se jedná hlavně o novější verze programů v distribuci obsažených či drobná vylepšení tu a támhle. Zásadní práce ale byla dle autorů odvedena na technologii Host Bridge, která Icaros Desktopu umožňuje běžet nad Windows či Linuxem a spouštět i jejich nativní aplikace. Nově například automaticky při prvním spuštění systém vyhledá všechny instalované aplikace v hostovském systému a přidá jejich zástupce do vlastní programové nabídky. Nově takto jdou spuštět i windowsové .exe soubory, Icaros byl otestován jako GUI v core-only verzi Windows Server 2019, která vlastní grafické rozhraní nemá.

Kompletní výčet novinek a oprav chyb najdete na blogu projektu.

AmigaOS 4.1 Final Edition Update 2

O den později byla ohlášena aktualizace pravého a nefalšovaného AmigaOS, určeného pro moderní stroje založené na procesorech PowerPC. Verze 4.1 s přívlastkem Final je tu s námi už takřka sedm let a její dosud jediná aktualizace shodou okolností dnes slaví čtyřleté narozeniny, takže změn není zrovna málo - údajně přes 200. Hyperion Entertainment se chlubí tím, že jde o dosud největší aktualizaci AmigaOS vůbec, jmenujme jen pár nejdůležitějších:

  • Nová verze kernelu (exec) 54.28
  • Nové a opravené verze základních systémových knihoven graphics.library, workbench.library, dos.library, application.library, elf.library a dalších
  • Opravy a vylepšení USB stacku a ovladačů vůbec
  • Nová verze aplikace DiskDoctor

Jelikož AmigaOS není oficiálně možné provozovat jinde než na k tomu určeném hardware (na rozdíl od třeba MorphOS, který podporuje i pěknou řádku starých počítačů Apple Mac procesory PowerPC G3/G4/G5) a tento hardware nepatří mezi nejlevnější či nejdostupnější, je dobrou zprávou i to, že partnerská společnost ACube Systems při příležitosti vydání aktualizace ohlásila na počátek nového roku novou várku desek Sam460cr s cenovkou 489€. Za hardware s výkonem nižším než loňské low-end smartphony to věru není žádná láce, ale i tak se dá očekávat, že bude brzy vyprodáno.

Haiku port pro ARM

Na chvilku se odpoutejme od Amigy a přejděme k modernímu pohrobku jiného operačního systému, k Haiku, který je open-source následovníkem BEOSu.

V pravidelném reportu o pracech na projektu bylo zmíněno, že došlo k pokroku v portování systému na ARM. Na platformách, které mají UEFI, je již funkční bootloader, jisté nekompatibility mezi softfloat a hardfloat verzemi ABI ale způsobují, že bude třeba přepracovat nastavování MMU při předání řízení přímo kernelu. I tak se jedná o první významnější pokrok při přenosu Haiku na novou architekturu a jelikož AArch64 těmito problémy netrpí a je zároveň i perspektivnější, než 32bitový ARM, je možné že port se vydá spíše tímto směrem.

MorphOS 3.15 a MorphOS Software Development Kit 3.16

Pár minut po odeslání článku do redakčního systému mi do RSS čtečky dorazila informace, že vyšla nová verze i třetího aktivně vyvíjeného operačního systému odvozeného od Amigy, článek tak proto na závěr opět zamíří zpět k této platformě.

Předchozí verze 3.14 vyšla relativně nedávno - v říjnu letošního (a již velmi brzy minulého) roku. Verze nová, silvestrovská, tak proto není ničím jiným, než bugfixem a aktualizací verzí obsažených komponent a portovaného open-source software:

  • Oprava práce s velkými hodnotami čísel v jádře
  • V browseru Odyssey zrychlena práce s certifikáty a aktualizováno OpenSSL
  • Na některých PowerPC Macintoshích opraveno chování interního zvukového výstupu v případě, že je zapojen sluchátkový či line-out jack.
  • Zrychlení odezvy GUI

Kompletní výčet najdete v release notes.


Zdá se, že ani rok 2020 nebyl natolik podivný, aby zabil aktivitu na okrajových operačních systémech, které reálně používá jen pár nadšenců. Pro nás, kteří mezi tyto nadšence patříme, jistě velmi dobrá zpráva.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vánoční novinky na alternativních platformách

Pátek, 1 Leden 2021 - 19:22 | Grovik | Jinak ta 4.1 vyšla hlavně kvůli novým deskám (...
Pátek, 1 Leden 2021 - 12:24 | Grovik | https://www.youtube.com/watch?v=_Kx02u746ik https...
Pátek, 1 Leden 2021 - 11:18 | TyNyT | https://www.youtube.com/watch?v=9mg6wrYCT9Q :-)
Pátek, 1 Leden 2021 - 01:29 | Grovik | One time Amiga, forever Amiga. Still alive. ;)
Čtvrtek, 31 Prosinec 2020 - 23:01 | Czenda | Já už blbnu... myslel jsem, že to je článek o...

Zobrazit diskusi