Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalování ve Windows Vista - Mastered ISO

Windows Vista logo
Před měsícem vypustila firma Microsoft pro veřejnost Beta 2 verzi připravovaného operačního systému Windows Vista. Systém od pohledu Windows jako takové už moc nepřipomíná, na grafickém prostředí bylo skutečně mnohé změněno, zejména co se týče novinky v podání Windows Aero. My jsme při prozkoumávání tohoto nového systému narazili mimo jiné na skutečnost, že je v systému integrováno vypalování na o něco pokročilejší úrovni, než jaké bylo ve Windows XP. A to už nejen na CD, ale i na DVD. Zda už Vista pálí také na HD DVD, jsme zatím nemohli ověřit, neboť HD DVD vypalovačku nám do redakce ještě nikdo nepůjčil ;-). Možná později. A tak si dnes, když je ten „dvěma víkendy obklopený pátek“, nedáme recenzi, ale podíváme se na to, jak se bude příští rok vypalovat ve Windows Vista, pokud se něco do finálního vydání nezmění.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Vypalování ve Windows Vista - „Mastered ISO“

Již víme, že Windows XP samy o sobě zvládají pouze DVD-RAM ve formátu FAT32 a zápis na CD je řešen tak, že se nejprve soubory někde připraví a při požadavku na vypálení se z nich vytvoří ISO soubor a ten se následně vypálí na CD metodou Track-At-Once, přičemž CD zůstane otevřené pro další zápis.

Tento způsob vypalování umí i Windows Vista a to nově na všechny typy CD a DVD (o HD DVD hovořit nebudeme vůbec, protože nemáme k ověření potřebné vybavení). V principu se na něm nic nezměnilo, probíhá stále stejným způsobem (soubory se nejprve někde připraví, pak se z nich vytvoří ISO soubor a ten se pak vypálí).

Pro názornost jsem Vistu nastavil do tak trochu přijatelného formátu, který se podobá standardnímu průzkumníku, kdy v levé části je stromová struktura a vpravo pak jednotlivé objekty (disky, složky, soubory apod.).

Průzkumník

Vista proužky rovnou zobrazuje, kolik místa na dané jednotce zbývá. Je-li ho tam málo, je proužek červený. Nás nyní bude zajímat vypalovačka. Ta rovnou při vložení prázdného a třeba i nenaformátovaného média rovnou ukáže jeho kapacitu.

Nastavení vypalovačky

Už v možnostech nastavení vidíme, že Vista zvládá UDF formát. S jeho pomocí se pak s CD/DVD pracuje podobně jako s disketou či jakýmkoli jiným výměnným médiem. Výhoda je v tom, že na médium tak můžete ukládat soubory v jakékoli aplikaci.

Jakmile přetáhneme do mechaniky nějaký soubor třeba myší, zobrazí se okno informující o přípravě disku pro zápis. Po kliknutí na Show formatting options se objeví i možnosti, jakým způsobem chceme na médium zapisovat.

Příprava formátování

Mastered ISO je onen zmíněný starší způsob, který používají i Windows XP. UDF je pak něco, co nejspíše znáte v podobě DirectCD, InCD a dalších aplikací pro paketový zápis. Tyto aplikace vypalování ve Windows Vista nahrazuje a nebudete je tedy potřebovat.

Pokud zvolíte Mastered ISO, po přenosu souborů „jakoby na disk“, kdy jsou připraveny k vypálení, se v systémové liště objeví bublina, která informuje o tom, že jsou nějaké soubory připraveny k zápisu. Jako souborový systém však není zvolen Joliet, jak byste možná čekali, ale ISO/9660 a UDF.

Bublina informující o souborech k vypálení

Pokud na bublinu klikneme, objeví se průvodce vypalováním, který se příliš neliší od toho z Windows XP. Volby pro vypálení připravených souborů jsou dostupné z vícero míst, třeba po kliknutí pravým tlačítkem na mechaniku.

Jedna z možností vypálení připravených souborů

Na 24rychlostní CD-RW nabízely Windows Vista dvě rychlosti, jednu zajímavější než druhou. Rychlost 15× je opravdu netradiční ;-). Ale třeba za to v tomto případě může sama mechanika, ostatně nikdy na ní nevyšel žádný nový firmware a tak je v ní vlastně původní od výroby. A není výjimkou, když původní firmware obsahuje chyby, vlastně je téměř vyloučeno, aby prvotní firmware byl bezchybný.

Volba rychlostí pro vypalování

Na chvíli si od vypalování odskočíme a podívejme se jen tak mimoděk na grafické rozhraní Windows Aero. Určitě jste si všimli stínů a poloprůsvitných rámečků oken, kdy obsah za nimi se rozmazává jako přes matné sklo. Tzv. „progress bary“ jsou také vylepšené, kromě toho, že mají vizuálně „zakončené okraje“ v nich pravidelně přeletuje zleva doprava takové malé nenápadné světýlko. Pokud se obsah za průhlednými rámečky mění (třeba animovaný obrázek ve webovém prohlížeči, přehrávané video nebo cokoliv jiného), je to samozřejmě za rámečky vidět.

Přepínání aplikací pomocí Flip and Flip 3D

Asi největší „machrovinkou“ rozhraní Windows Aero je přepínání mezi aplikacemi pomocí funkce Flip and Flip 3D. Ta se aktivuje stiskem Ctrl+Win+Tab, všechna okna včetně samotné plochy se seřadí za sebe do trojrozměrné formace a stiskem klávesy Tab „rolují“ tak, že je vždy jedna vpředu (Shift+Tab roluje v opačném směru). Rolovat je možné i kolečkem myši, případně lze rovnou vybrat aplikaci z řady kliknutím na ni. Klíčovou perličkou Flip and Flip 3D je skutečnost, že všechny takto zobrazené aplikace nejsou jen statickými obrázky, ale jsou stále „živé“, tedy jejich obsah se neustále překresluje, jakoby byly normálně na popředí (ať už jde o pouhé „progress bary“ nebo přehrávané video v nějakém programu). Pouze interakce s nimi je v takový okamžik nemožná, protože ovládání je soustředěno výhradně na rolování a výběr nějaké aplikace do popředí.

Pozn. David: Samotné rozhraní Aero Glass pak má velmi slušnou konkurenci v podobě Linuxové pomocí OpenGL akcelerované „nástavby nad Xkama“ s názvem XGL. Tu si můžete prohlédnout hned na řadě prezentačních videí. Co se týče samotných linuxových distribucí, tak kromě „demonstračního“ Live CD Kororaa naleznete XGL například v poslední verzi 10.1 distribuce SuSE Linux, plánuje jej také Mandriva pro verzi 2007, Ubuntu a další.

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Vypalování ve Windows Vista - „Mastered ISO“

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování ve Windows Vista Beta 2

Sobota, 12 Duben 2008 - 19:10 | Anonym | Ahoj. Pokud mate Linux a chcete take vypalovat...
Úterý, 11 Červenec 2006 - 19:27 | WIFT | >> sdda: Tak jsem si Vistu 5456...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 19:48 | WIFT | >> Bespi: No, tu zmíněnou stránku...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 17:20 | Anonym | to peca: ach ano, design Norton Commandera vydrzi...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 14:52 | Anonym | WIFT: BSOD ve Viste je stejny jako v XP. Vidim ho...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 12:06 | WIFT | >> Yankee106: Velký je jen oříznutý...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 10:24 | Anonym | Radimek: Jestli si myslis, ze FAR je napodobenina...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 09:33 | Anonym | Pokial viem, tak Apple bol prizvany do Xerox PARC...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 08:31 | Anonym | Uz v roce 1979 Xerox do Apple cosi investoval (...
Neděle, 9 Červenec 2006 - 20:01 | Anonym | re DMK: Tomu cos napsal se dá jen smát. Apple to...

Zobrazit diskusi