Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalování ve Windows Vista - paketový zápis

Windows Vista logo
Před měsícem vypustila firma Microsoft pro veřejnost Beta 2 verzi připravovaného operačního systému Windows Vista. Systém od pohledu Windows jako takové už moc nepřipomíná, na grafickém prostředí bylo skutečně mnohé změněno, zejména co se týče novinky v podání Windows Aero. My jsme při prozkoumávání tohoto nového systému narazili mimo jiné na skutečnost, že je v systému integrováno vypalování na o něco pokročilejší úrovni, než jaké bylo ve Windows XP. A to už nejen na CD, ale i na DVD. Zda už Vista pálí také na HD DVD, jsme zatím nemohli ověřit, neboť HD DVD vypalovačku nám do redakce ještě nikdo nepůjčil ;-). Možná později. A tak si dnes, když je ten „dvěma víkendy obklopený pátek“, nedáme recenzi, ale podíváme se na to, jak se bude příští rok vypalovat ve Windows Vista, pokud se něco do finálního vydání nezmění.

Kapitoly článků

1.  Úvod
3.  Vypalování ve Windows Vista - paketový zápis

Rovnou se pojďme podívat, jaké formáty UDF při paketovém zápisu vlastně Vista zvládá. Na výběr je poměrně hodně typů:

Volba verze UDF pro paketový zápis

Sympatické je, že vám Vista zhruba vysvětlí, na co je který UDF formát dobrý a hlavně v jakém starším systému Windows jaký UDF formát přečtete.

Popis jednotlivých verzí UDF podle Windows Vista

Přepisovatelné CD-RW samozřejmě musí být naformátováno, pokud chceme používat UDF paketový zápis. CD-RW se vždy formátuje celé.

Dokončené formátování média

Zápis na CD-R nebyl raději vyzkoušen, na to bychom vám v každém případě doporučovali raději klasický způsob, ať už „Mastered ISO“ z Windows Vista nebo nějakou jinou aplikaci. Paketový zápis zbytečně ukrajuje z kapacity CD nějakou tu stovku megabajtů. A navíc, jak si za chvilku ukážeme, je děsně líný, což ovšem může být i vlastnost mechaniky. Konečně je-li CD zapsáno „jednou provždy“, je vhodné jej zapsat tak, aby bylo kompatibilní s co největším množstvím systémů.

FAR Manager kopíruje soubory na 24× CD-RW

Takto např. vypadá ve Windows Vista paketový zápis na 24rychlostní CD-RW médium ve FAR Manageru s nainstalovaným pluginem Extended File Copy (ten používá paměť jako vlastní buffer přičemž současně čte i zapisuje a výrazně tak urychluje práci - na obrázku se kopíruje z pravého okna do levého, proto ty obrácené ukazatele, což je jedna z kosmetických vlastností zmíněného pluginu). Sami vidíte, že reálná rychlost zápisu je jen několik stovek kilobajtů za sekundu, přičemž 24×, kterou už by se v tomto momentě mělo zapisovat, činí 3 600 kB/s. Reálná rychlost zápisu je však v tomto okamžiku asi 1,6×, což je na 24rychlostní CD-RW bída s nouzí.

Podobně bídné rychlosti jsou používány i při zápisu na DVD±RW. Jenom DVD-RAM zapisuje tak, jak má, tedy svou skutečnou rychlostí. Systém totiž v případě DVD-RAM vše nechává na mechanice a ta si sama zapsaná data ihned kontroluje a v případě vady média zapisuje na náhradní místo (zápis samozřejmě kvůli verifikaci probíhá bezmála poloviční rychlostí oproti rychlosti nominální, což znáte z našich recenzí).

Testy rychlosti zápisu

Zkusil jsem udělat pár testů rychlosti zápisu. Byly vybrány dva vzorky dat k vypálení:

  • dva asi 34MB soubory
  • 146 souborů v 9 složkách o celkové velikosti přibližně 100 MB

Zapisovalo se na celkem čtyři druhy médií, z toho na DVD-RAM ve dvou formátech: UDF a FAT32. Celkem tedy:

  • DVD-RAM 5× (FAT32)
  • DVD-RAM 5× (UDF)
  • DVD+RW 8× (UDF)
  • DVD-RW 6× (UDF)
  • CD-RW 24× (UDF)

Zapisovacím programem byl vždy FAR Manager se zmíněným pluginem Extended File Copy. Měření každého zápisu začalo úderem Enteru, který odstartoval kopírování a skončilo jakmile zmizelo okno s průběhem akce. V některých případech ještě několik sekund poté probíhalo dokončení zápisu na pozadí, to už ale vypalovačka jen vysypala svůj buffer na médium. Tento čas do celkového výsledku započítán není.

Formátování

Srovnání rychlostí formátování různých typů médií

Zápis 2×34 MB

Srovnání rychlostí zápisu na různá média - 2×34 MB

Zápis 146 souborů, celkem cca 100 MB

Srovnání rychlostí zápisu na různá média - 146 souborů, 100 MB

Možná se ptáte, proč formátování DVD-RW trvá tak dlouho. Je to proto, že DVD-RW se (stejně jako CD-RW) formátuje celé (tedy probíhá zápis přes celé médium). DVD+RW se umí rovnou zformátovat rychle, byť ne zase tak rychle, jako DVD-RAM. Formát DVD-RAM na systém FAT32 jsem si, bohužel, nezapsal, ale ono to zas tolik nevadí, rozdíly jsou oproti formátu v UDF řádově v sekundách. Poněkud déle (řádově kolem minuty) však trvá formátování DVD-RAM na souborový systém NTFS, což umí jen Windows 2000 a Windows NT (tedy ze systémů Windows). Použitelnost je však ještě horší než u FAT32 a kompatibilita je zajištěna pouze ve zmíněných dvou systémech.

Je celkem jasné, že v paketovém zápisu ve Windows Vista co do svižnosti jednoznačně vítězí 5rychlostní DVD-RAM. A to i přesto, že by mělo vyhrát osmirychlostní DVD+RW s teoretickou rychlostí více než třikrát vyšší (bráno v potaz, že DVD-RAM se ještě musí verifikovat). Ona se totiž ve skutečnosti verifikují všechna média, jenže vyjma formátu DVD-RAM se o to musí starat sám systém a mechaniku k tomu nutit. Přepínání mezi zápisem a čtením je tak velmi zdržujícím faktorem, který nejlépe zvládá samo DVD-RAM, neboť je to jedna z jeho vlastností. FAT32 tomuto typu média příliš nesluší, má relativně velkou režii na pohyb optické hlavy.

Čistě pro zajímavost: 24× CD-RW by mělo dát datový tok 3 600 kB/s, 5× DVD-RAM (při reálném zápisu i s verifikací asi tak 2,4×) by mělo dávat 3 300 kB/s. Jaká je praxe, vidíte sami.

Závěr

Co říci závěrem? Fakt, že Windows Vista přichází s paketovým zápisem na CD-R/RW a DVD±R/RW až nyní, v nás může vzbuzovat rozporuplné pocity. Otázka totiž zní, zda má paketový zápis na cokoli jiného než DVD-RAM vůbec smysl. Z CD-RW si takový formát sebere automaticky nějakých zhruba 100 MB, z DVD±RW dokonce necelých 450 MB. Kapacita DVD-RAM zůstává k dispozici celá. Prakticky se dá říci, že paketový zápis byl vždy jakási berlička, kterou opravdu použitelně vyřešilo až DVD-RAM médium. Proto můžeme vývojářům Windows Vista poděkovat, že podpora zápisu na DVD-RAM už je takřka kompletní. Na ostatní média bude možná lepší použít „Mastered ISO“ zápis. Samozřejmě bereme v potaz, že systém Windows Vista ještě není dokončený, ale paketový zápis obvykle pomalejší bývá. Budiž tedy Vistě připsáno k dobru, že paketový zápis výčet doplňuje a že se tak systém dokáže naoko chovat ke všem těmto médiím stejně.

Kapitoly článků
1.  Úvod
3.  Vypalování ve Windows Vista - paketový zápis

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování ve Windows Vista Beta 2

Sobota, 12 Duben 2008 - 19:10 | Anonym | Ahoj. Pokud mate Linux a chcete take vypalovat...
Úterý, 11 Červenec 2006 - 19:27 | WIFT | >> sdda: Tak jsem si Vistu 5456...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 19:48 | WIFT | >> Bespi: No, tu zmíněnou stránku...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 17:20 | Anonym | to peca: ach ano, design Norton Commandera vydrzi...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 14:52 | Anonym | WIFT: BSOD ve Viste je stejny jako v XP. Vidim ho...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 12:06 | WIFT | >> Yankee106: Velký je jen oříznutý...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 10:24 | Anonym | Radimek: Jestli si myslis, ze FAR je napodobenina...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 09:33 | Anonym | Pokial viem, tak Apple bol prizvany do Xerox PARC...
Pondělí, 10 Červenec 2006 - 08:31 | Anonym | Uz v roce 1979 Xerox do Apple cosi investoval (...
Neděle, 9 Červenec 2006 - 20:01 | Anonym | re DMK: Tomu cos napsal se dá jen smát. Apple to...

Zobrazit diskusi