Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výrobci se blíží k 70% výtěžnosti 40nm technologie

Křemíková deska s 40nm technologií

Podle serveru DigiTimes se výrobci počítačových čipů, včetně Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), přiblížili k výtěžnosti 70 % ze 40nm výrobního procesu a chtějí se dostat přes ni. Což je dobrá zpráva především pro výrobce grafických karet AMD a Nvidia, ale také pro výrobce FPGA (Field-Programmable Gate Array) čipů Altera. TSMC na poslední konferenci s investory slibovala zlepšení situace do konce roku 2009.

40nm proces se rozjíždí také v UMC (United Microelectronics Corporation), ale jeden z jejích předních odběratelů, výrobce FPGA obvodů Xilinx, zatím vyhodnotil situaci tak, že nebude riskovat zpoždění díky neúplným dodávkám a část své produkce raději svěřil do rukou společnosti Samsung.

Takže houšť a větší kapky, ať už se prodejci nevymlouvají na nedostatečný přísun karet od výrobců. Sluší se při té příležitosti také zmínit slova šéfa Nvidie Jen-Hsun Huanga, který minulý týden na CES slavnostně vytruboval do světa, že grafické čipy označované jako GF100 (architektura Fermi) se již vyrábějí ve velkém (vyrábí je pochopitelně TSMC na 40nm procesu).

Diskuse ke článku Výrobci se blíží k 70% výtěžnosti 40nm technologie

Čtvrtek, 14 Leden 2010 - 07:33 | KOCHREN | A je velmi zvláštní, že se jim ten proces daří až...

Zobrazit diskusi