Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows Phone 7 přichází - parametry, vlastnosti i chystané mobily

Windows Phone 7 logo
Společnost Microsoft konečně po letech trápení s Windows Mobile řady 6 přichází s pokusem dohnat Apple, resp. zamezit dalšímu růstu Androidu. Windows Phone 7 je novým systémem pro mobilní telefony, kterým se firma pokusí nastartovat určitou revoluci na Windows platformě v mobilních telefonech. Podaří se mu napravit pošramocenou pověst?

Než se vrhneme na samotný popis vlastností nové verze Windows Mobile značenou Phone 7, zamysleme se trochu nad tím, k čemu vlastně je.

V dávných dobách, kdy chytré telefony začínaly, byly možnosti hardwaru pochopitelně poměrně omezené. Ale nenechte se zmýlit, to co splňuje výklad pojmu "chytré telefony", zde bylo již v dobách monochromatických LCD a žádného připojení k internetu. Již různé vyšší modely od firem jako Nokia, Ericsson či Siemens uměly v dobách před (téměř) 10 lety pokročilou správu kontaktů, vzájemnou konektivitu s dalšími zařízeními přes infraport (včetně notebooků), či později i dokonce přehrávat MP3 apod.

To pouze marketing vše naladil tak, že dnes považujeme za smartphone pouze věc, která nám umožňuje surfovat, sledovat videa a další věci - výklad pojmu "smartphone" se stále mění.

Compaq iPAQ Palm Treo 750

Microsoft v minulosti s příchodem těchto "současných smartphonů" s velkými (dotykovými) displeji víceméně vzal to co měl (Pocket PC/Windows CE) a "přibastlil" k tomu "telefonní rozšíření". Podobnost GUI různých Compaq iPAQ s Windows Mobile je "čistě náhodná".

Nicméně pokud jen vezmete nějaký stávající produkt a přidáte k němu doplňky namísto toho, abyste si sedli a začali psát pořádný nový zdroják optimalizovaný pro tuto třídu produktů, zaděláváte si na potenciální chyby a značně neoptimalizovaný kód.

Windows Mobile 5

Ne nadarmo se mnohé Windows Mobile telefony minulosti vyznačovaly přímo neskutečnou žravostí v provozu, kdy dokázaly baterii 2 až 3x větší než v běžném malém mobilu s výdrží týden+ vysát i během jediného dne.

Windows Phone 7 jsou snahou poučit se z těchto chyb minulosti, inspirovat se v mnohém u konkurence (to vždy znamená zejména Apple a jeho iOS) a zvrátit stav věcí (byť jako kernel používá něco, co návaznost na minulost nezapře a evokuje již v názvu: Windows CE 6.0 R3).

Trocha souvislostí

Windows Phone 7 má za sebou dlouhý vývoj. Práce na nástupnickém systému po (a to si museli i v MS přiznat: nevyhovujícím) Windows Mobile začaly již v prvních měsících roku 2004 (tedy téměř před 7 lety). To ale nebyly Windows Phone 7, vývoj nástupníka šel velice pomalu a byl po jisté době zastaven (vzpomínáte na velice slibný "Longhorn s WinFS", který měl přijít dříve, než nakonec přišly Windows Vista, pro mnohé poněkud osekané vůči původním plánům?).

V roce 2008 Microsoft reorganizoval pracovní skupinu Windows Mobile a začal vývoj nového OS. Počítal s tím, že nový systém uvede již v roce 2009 jako "Windows Phone", ale několik různých odkladů nakonec vyústilo v to, že se "spíchly" ještě Windows Mobile 6.5, aby byla časová rezerva na doladění nového systému.

Apple iPhone

Do kontextu předchozích dvou odstavců si nyní dosaďme toto: v roce 2004, kdy Microsoft začal prvního nástupce vyvíjet, byl svět smartphonů "pohodička". Byly tu nějaké Palmy, nějaká další zařízení, valná část jich běhala na Windows Mobile a sluníčko svítilo na manažery v Redmondu. Jenže následující roky, kdy se práce na nástupníkovi vlekly, se již v Apple pilně kutilo a bušilo, zkrátka workoholilo o 106.

Na svět tak roku 2007 přichází první iPhone a pak v podstatě s odstupem roku vždy nový model, jak již dnes víte. Rok 2008, kdy se Microsoft vrátil k vývoji budoucích Windows Phone, bylo již dostatečně jasné, že se Apple s uvedením drahého chytrého mobilu našlapaného funkcemi a "eye-candy wow efektem" trefil do černého.

Steve Jobs na WWDC2006

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows Phone 7 přichází - parametry, vlastnosti i chystané mobily

Pondělí, 18 Říjen 2010 - 13:36 | Er Nestor | Silverlight: Ad zminka o narocnosti - puvodne sem...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 15:22 | randomofamber | K tomu lze dodat snad jedině: Windows Phone 7...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 13:54 | Mem | Určitě brečet, a i nad tím slovem "...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 13:12 | Martin Bartoň | WAU! Tak to snad stojí i za napsání newsky! To...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 12:50 | Jakub Ševčík | takže víme, který bod bude další novela zákona...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 12:27 | dxh | Ideální konkurence pro Crapple dumbPhone, nicméně...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 10:56 | tomh | "Povinná výbava FM rádiem nám v redakci na...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 10:09 | rpajik | Az na rozliseni displaye to ma vyrazne vyssi hw...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 10:00 | Máček333 | To je sranda. Když vyšel iPhone - to se všichni...
Čtvrtek, 14 Říjen 2010 - 09:53 | nereus | "Takto na papíře se nám to jeví tak, že se...

Zobrazit diskusi