Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak rozchodit Windows To Go na výměnném médiu skoro bez omezení

Windows 8 Boot flash drive
Tématu Windows To Go jsme se věnovali už tolikrát, až je vám jistě známo, že na médiu, které se tváří jako výměnné, to dost dobře nejde. Ukážeme vám jednoduchý trik, pomocí něhož to dost dobře půjde…

Kapitoly článků

1.  Co je k tomu potřeba
2.  Postup
3.  Výsledek

Systém Windows má zvláštní, až nepříjemné omezení, které mu neumožňuje dělat s výměnnými médii totéž co s pevnými disky. A tak i provoz Windows To Go na běžných USB fleškách, které se zpravidla jako výměnné médium hlásí, je všechno, jen ne bezproblémový. Windows mají výměnné médium za médium určené na přenos dat, nikoli na provoz systému samotného. A tak neumí pracovat s více než jedním diskovým oddílem, ani když mu jich víc připraví jiný operační systém (třeba nějaké to linuxové distro). Neumí na výměnném médiu udělat stránkovací soubor a nedělají na výměnném médiu složku System Volume Information, která je pro operační systém Windows poměrně dost důležitá (zdaleka neslouží jen pro vytváření bodů obnovení). Neumí toho zkrátka poměrně hodně, čehož důsledkem je nefunkčnost některých docela užitečných věcí, jako je kompletní komunikace s Windows Update (nejenže si tudy nestáhnete aktualizace, ale ani dodatečně nenainstalujete chybějící komponenty jako .NET Framework 3.5 a další, museli byste to všechno dělat ručně), nefunguje připínání zástupců na panel úloh na ploše, a tak dále.

Windows 8 a připínání zástupců na panel úloh - výměnné médium
Z výměnných médií nelze připínat zástupce na panel úloh na ploše
Windows 8 a Windows Update - výměnné médium
Windows 8 na výměnném médiu s Windows Update nekomunikuje
Windows 8 a Ochrana systému - výměnné médium
Ve Windows 8 na výměnném médiu zlobí Ochrana systému

Dejme tomu, že bez stránkovacího souboru jsme schopni se obejít. Všechny ostatní neduhy lze vyřešit i na výměnném USB médiu, a to opravdu velmi jednoduše. Zkušenému uživateli stačí říci, že je potřeba Windows nainstalovat do virtuálního pevného disku umístěného na flešce, a už nemusí číst dále. Virtuální pevný disk se totiž skutečně jako pevný disk hlásí a v tom je celý trik. Veškerá omezení tak padají, s výjimkou jednoho, a to je právě stránkovací soubor (pagefile), který systém Windows nedovolí udělat do virtuálního disku, ze kterého běží. Tedy abychom byli přesní: systém to dovolí, pokud nebude vědět, že jde o virtuální disk, např. v situaci, kdy běží ve virtuálním prostředí. My však budeme systém instalovat do skutečného hardwarového nevirtualizovaného prostředí, virtuální bude pouze pevný disk.

Co k tomu budeme potřebovat?

Protože půjde o ruční instalaci, budeme znovu potřebovat program imagex.exe. O jeho sehnání pojednává náš starší článek o ručním vytváření Windows To Go prostředí.

Dále budete potřebovat instalační image Windows 8, jmenovitě soubor install.wim (typicky na instalačním médiu ve složce sources). Na tomto místě je nutné říci jednu poměrně důležitou věc: pokud si vybavujete náš článek o nákupu Windows 8 elektronickou cestou za necelých 8, resp. 4 stovky s využitím omezené výhodné nabídky, pak vězte, že pokud systém Windows získáte takto, pak ani v případě, že z něj uděláte instalační DVD, takový soubor na něm nenajdete. Systém distribuovaný touto cestou – elektronickou cestou – dostanete ve formě instalačního balíku install.esd (ESD jako Electronic Software Distribution). A ten je pro nástroj imagex nepoužitelný. Museli byste si objednat fyzické instalační médium od Microsoftu, případně od autorizovaného prodejce, nebo byste si museli soubor z existující instalace vyrobit sami. To je nad rámec tohoto článku a nebudeme to řešit, už jen proto, že Windows To Go je vlastnost enterprise edice a tam předpokládáme, že standardní instalační soubor install.wim máte k dispozici.

Dále potřebujete USB flešku, která má alespoň 16 GB, lépe 32 GB, ale jak jsme zjistili, není to potřeba ani pro 64bitovou edici. Záleží jen na tom, kolik aplikací a jak velkých poté hodláte do takto vyrobeného systému instalovat. My pro naše pokusy použijeme Kingston DataTraveler Ultimate 16GB.

No, a nakonec se bude hodit nějaká existující instalace, ideálně samozřejmě Windows 8, ze které to budete provádět.

Kapitoly článků
1.  Co je k tomu potřeba
2.  Postup
3.  Výsledek

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak rozchodit Windows To Go na výměnném médiu skoro bez omezení

Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 17:31 | lišák | Ty zakazané aktualizace mě šly zapnout...
Sobota, 24 Listopad 2012 - 23:48 | WIFT | Přiležitostně vyzkouším (zatím TrueCrypt podle...
Sobota, 24 Listopad 2012 - 21:25 | MMx | Tento problem som riesil asi pol hodinu, takze ma...
Sobota, 24 Listopad 2012 - 18:59 | PHiLiPZ | Ako sa tvári na bootovacom USB flashku sifrovany...
Sobota, 24 Listopad 2012 - 10:32 | Pety | Nee. Jenom se zvětšují podle potřeby, nezmenšují...
Sobota, 24 Listopad 2012 - 01:14 | Alexandra Stanovska | Skús sa pozrieť aj ďalej ako na domáceho...
Pátek, 23 Listopad 2012 - 20:35 | Trashman | Nějak nechápu, proč by si někdo šmejd Windows 8...
Pátek, 23 Listopad 2012 - 19:11 | demoniac | Smrt windows 8 smičkám poslední hřeb do rakve...
Pátek, 23 Listopad 2012 - 15:32 | peca | Některé SDHC karty waerleveling mají. Stačí...
Pátek, 23 Listopad 2012 - 14:54 | Lukas Hucik | Já mám externi 2.5"HDD s USB3 ktery se tvari...

Zobrazit diskusi