Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Xbox One už v několika zemích překonal konkurenci - Playstation 4

Sony se s prodeji Playstation 4 daří z dlouhodobého hlediska více, ale Microsoft umí lépe sezónní nabídky a krátkodobé akce. I díky tomu prodal během listopadu v západních zemích více konzolí…

Microsoft měl s Xboxem v rámci USA úspěch již před loňskými Vánoci, kdy přes původní cenu (oproti Playstation 4 vyšší o $100 v důsledku Kinectu) dokázal v prodejích krátkodobě překonat Sony. Poté se ale situace otočila a nejen na západě, ale celosvětově vedl Playstation.

Zabrzdit tento rostoucí náskok konkurence se Microsoftu podařilo v polovině roku tím, že ze základního balení vyhodila Kinect a snížila cenu o $100 - na stejných $399, za které bylo možné pořídit Playstation. K dalším zajímavým zvratům došlo za současné předvánoční sezóny, a kterou Microsoft připravil pro různé země několik akcí se zvýhodněnou cenou.

Nejprve bylo možné Xbox One pořídit za $349, na Černý pátek dokonce za $329. Nabídky zafungovaly, Xbox v prodejích předehnal konkurenci nejdříve ve Velké Británii, následně i v USA. Tam se dokonce stal listopad prvním měsícem, za který se prodalo více Xboxů než Playstationů (loňský rekord se týkal jen kratšího časového úseku).

Mike Nichols, který má marketing Xboxu na starost, si pochvaloval i zájem o hry: „Odezva předvánoční sezóny byla neuvěřitelná, uživatelé Xbox One nakoupili za listopad ve Spojených státech více her než pro ostatní platformy a celosvětově strávili přes 357 milionů hodin herního času.“ Těžko říct, jestli lze poslední údaj považovat za obecný úspěch - nu, minimálně z marketingového hlediska ano.

Dobře se vede i Nintendu. Prodeje meziročně stouply o 10 % v (před)posledním listopadovém týdnu se podařilo prodat rekordní počet Wii U od uvedení roku 2012. Jen v USA se prodalo téměř tři čtvrtě milionu kopií Super Smash Bros pro Wii U. Někteří analytici předpokládají, že zisky Nintenda během předvánoční sezóny vyskočí až na trojnásobek.

Diskuse ke článku Xbox One už v několika zemích překonal konkurenci - Playstation 4

Žádné komentáře.