Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ne zas tak šokující odhalení, aneb Kdo ve skutečnosti stojí za open-source ovladačem pro Nvidia Tegra SoC

Tegra - Tamonten od Avionic Design
Pokud člověk není líný a dá si tu práci, tak se dozví celkem zajímavé věci z pozadí vývoje ovladače pro Nvidia Tegra 2 a 3...

Neboť my jsme přeci jen o něco línější, tak jsme si počkali, až to za nás zjistí kolegové z Phoronixu. Každopádně, když jsme předevčírem psali o novém open-source ovladači pro druhou a třetí generaci Tegry, ještě jsme tohle ani netušili. A teď už k té legraci.

Vězte tedy, že hlavní díl práce na ovladači odvedl/odvádí jistý Thierry Reding. Thierry není zaměstnancem Nvidie, nýbrž jakési německé firmy Avionic Design. říkáte si proč německá fima, která má evidentně podle názvu něco společného s letectvím, sponzoruje vývoj ovladače pro superziskovou Nvidii? Věc se má tak, že Avionic Design je oficiálně partnerem Nvidie v embedded světě a právě tam, v letectví bude hrát Tegra v budoucnu významnější roli (na fotografii můžete vidět evaluační desku Tegra - Tamonten od Avionic Design) a v letectví je jednoduše potřeba, aby vše šlapalo dokonale, bezchybně a provozovatel letounu měl jistotu, že v počítačových programech na palubě není „nějaké svinstvo“. A takovou jistotu pochopitelně velmi zvyšuje, když jsou všechny zdrojáky otevřené.

Avionic Design tedy platí Thierryho, aby tak mohl svým zákazníkům nabízet komplexní Tegra-based řešení. A i sama Nvidia má na tomto samozřejmě zájem, takže zde neplatí politika známá z desktopového světa, kde se Nvidia řídí doktrínou „nebudeme proti nouveau nijak zasahovat, ale sami jej nepodpoříme“. Toto celé nijak nesouvisí s Linusovým pravým prostředníkem, spolupráce Nvidie a Avionic Design má již déle trvající základy.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ne zas tak šokující odhalení, aneb Kdo ve skutečnosti stojí za open-source ovladačem pro Nvidia Tegra SoC

Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 23:55 | danieel | Tech Tegra desek je snad deset.. ale ani jedna...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 20:56 | radax.cz | Tak nejak, staci se poptat lidi z Honeywellu :)
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 17:47 | TyNyT | ad fotka: tohle je, spíše než nějaká "...
Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 16:01 | HKMaly | ... hlavne nikdo v nVidii neni takovy sebevrah...

Zobrazit diskusi