Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Základní desky

Superprocesor ;-)
Stalo se to takovým zvykem, že na přelomu let vydáváme stručné ohlédnutí za rokem uplynulým a pokusíme se potrápit naši křišťálovou kouli s cílem „vyšpekulovat“, co nás čeká rok další. Na mě jsou procesory a základní desky, základ každého osobního počítače současnosti.

Kapitoly článků

1.  Procesory
2.  Základní desky

2009 – Co bylo?

Opět začneme zúčtováním loňské věštby. Ta kolem desek se socketem LGA1366 stavěla na celkem stabilních základech, a sice na faktu, že jiný čipset než Intel X58 pro tyto procesory do desktopu není, takže zde není co řešit. A skutečně – nic zvláštního se nestalo. Byla určitá ne příliš ochotná snaha zlevňovat, této iniciativě kraluje firma MSI, která ji také uvedením desky X58 Pro zahájila, její µATX prkno X58M lze na českém internetu koupit s přehledem pod 4 tisíce Kč.

MSI X58M
MSI X58M

Deskám s čipsetem Intel X58 se však přeci jen přihodilo něco, co by možná svého času ne každý čekal, i když je to logickým vyústěním v honbě za obsazení trhu patřičnou technologií: Nvidia svolila k provozu SLI na jakékoli desce, která má tento čipset, i bez toho, že by nesla jakýkoli přídavný čip „zeleného výrobce grafik“ (zde míněn hlavně nForce 200). Exces v podobě tak dlouhé desky s X58, že se ani nevejde do běžné skříně, nepovažujeme za něco převratného, ale jen za produkt, jímž firma nechce říci víc než „mine is bigger than yours“.

Jestli jsme se někde spletli, tak je to následující věta: „Pro Core i7 v patici LGA1156 již budou i další čipsety třeba i od Nvidie“. Není to pravda. Nebudou, dokud Intel nedovolí, ať už sám, nebo z vůle úřadu, který nad ním má moc. Dál tento problém asi netřeba rozebírat, povětšinou víme, jak se věci mají, i když na to existují odlišné pohledy.

Dalším ohledem za tím, co „bylo“, je zmínka o přídavných řadičích. S těmi jsme, upřímně řečeno, moc nepočítali a je fakt, že se to začalo objevovat už v polovině roku. Hovoříme samozřejmě o USB 3.0 a 6Gbitovém SATA, první vlaštovkou měla být deska ASUS P6X58 Premium, nakonec jsme si sami otestovali produkt zmíněné společnosti, jen s jiným socketem (ASUS P7P55D-E PRO) a dokonce jsme si vyzkoušeli i samostatný řadič.

USB3, 6Gbit/s SATA

USB 3.0 a 6Gbitové SATA se zkrátka v roce 2009 stalo na základních deskách realitou. Ne na všech a ne na všech ve zrovna ideálním provedení, ale stalo. Zbývá do toho strkat nějaká ta rychlá SSDčka (a to myslíme do obojího, pro USB 3.0 v podobě nějakých těch svižných USB „flešek“, pro 6Gbitové SATA v podobě ještě svižnějších 2,5" nebo i klidně 3,5" SSDček).

Sluší se připomenout také to, co si ukuchtila na svém písečku společnost VIA. Ta si ještě v prvním čtvrtletí uvedla čipset VX855, takové „vše v jednom“ od grafiky až po jižní můstek a z toho (plus z dřívějších produktů) žila až skoro do konce roku. Mezitím si vymýšlela různé desky okrájené až na nezbytné minimum (mnohdy i pod toto nezbytné minimum), jako je Em-ITX, pro což až v listopadu představila i bezvětrákové šasi (formát Em-ITX přišel těsně před VX855) či Mobile-ITX (velikost 6×6 [cm]), dala jméno notebookům pasujícím mezi klasické notebooky a netbooky (NetNote) a v závěru roku pak uvedla poměrně zajímavý čipset VIA VN1000 s integrovanou grafikou Chrome 520 (vůbec první VIA čipset s podporou DDR3 pamětí) plus jižní můstek VT8261.

Čipset VIA VN1000 + VIA VT8261

2010 – Co bude?

Věc, která nyní přijde na přetřes, by mohla patřit do předchozí části „co bylo“, jenže ono nebylo, přestože měli někteří možnost si to vyzkoušet. Hovoříme o základní desce se „zázračným“ čipem Hydra od LucidLogix. O tom, že ji uvede MSI pod názvem Big Bang, se vědělo minimálně od srpna, v říjnu byla dokonce oficiálně ohlášena, ale na trhu zatím není. Dodnes je na webu MSI k nalezení zpráva o desce, která se celým jménem jmenuje Big Bang Fuzion (těch „Big Bang“ prken je víc, jen nemají Hydru) a píše se u ní „official launch date is October 29th, 2009“. MSI má však jedinou Big Bang Trinergy a Hydra na ní není (má čipset Intel P55 + nForce 200, tři PCIe ×16 sloty provozovatelné jako ×16/×16/×8, vedle SLI prý zvládá i CrossFireX, což je vzhledem k čipu nForce 200 poněkud úsměvné, ale i tak chvályhodné).

MSI Big Bang s GeForce a Radeonem HD

Doufejme tedy, že se alespoň v roce 2010 s Big Bang Fuzion setkáme, a když ne s ní od MSI, tak alespoň s nějakou jinou deskou od jiného výrobce a s Hydrou. Když už ne na kombinovaný výkon grafik dvou rivalů, tak minimálně na různé represe zejména ze strany Nvidie jsme skutečně zvědavi (dvě grafiky GeForce totiž taková deska obslouží i bez licence na SLI, stejně tak dvě grafiky ATI bez licence na CrossFireX).

Nadále můžeme očekávat, že budou přicházet další a další desky s USB 3.0 a 6Gbitovým SATA, prozatím stále v podobě přídavných čipů (NEC a Marvell). USB 3.0 se do čipsetu příští rok pravděpodobně ještě nenastěhuje, i když je možné, že Intel překvapí, ale neočekáváme to, naopak o 6Gbitovém SATA víme, že by se do čipsetu nastěhovat mělo, bude to jižní můstek AMD SB800 (a z něj odvozené), již se ví o desce MSI 890FX-GD70 se šesti 6Gbitovými SATA porty právě z tohoto čipu. Při té příležitosti se opět u AMD setkáme s malou revolucí zatím neodhadnutelného významu, součástí jižních můstků řady SB8xx se totiž stanou i řadiče pro gigabitový ethernet. V někdejších plánech AMD figuroval už pro rok 2010 i jižní můstek SB900, ale s tím bychom to prozatím neviděli moc reálně.

Výstřelky typu „deska s DDR2 i DDR3 sloty“ už neočekáváme, neboť DDR3 moduly se dostaly na cenovou úroveň, při které již není třeba řešit, kdy se bude na DDR3 upgradovat (pokud někdo pro nový počítač o DDR3 uvažuje, koupí DDR3 rovnou, mezistupeň typu „teď DDR2 a později DDR3“ už prakticky vypadl ze hry).

Čistě pro zajímavost zmíníme, že se téměř jistě v roce 2010 nesetkáme s žádnou deskou s PCI Express 3.0 a pokud ano, bude to hodně na konci roku. Přijetí specifikace PCIe 3.0 se totiž očekává až na druhý kvartál 2010 a do reálného nasazení uplyne ještě poměrně hodně vody (nejprve musí vzniknout čipsety, až na jejich základě desky).

Pokud jde o další věci související se základními deskami, jistě se sluší prohodit pár slov o EFI, což je náhrada starého dobrého BIOSu. Přijímání EFI výrobci desek bude pravděpodobně hodně záviset na tom, jak to dopadne na trhu pevných disků a SSD. Jakmile padne bariéra 2 TB, něco se s tím bude muset začít dělat a EFI je již dlouho (i když poměrně těžkopádně) vyšlapávanou cestou, jak z toho ven (sice ne cestou jedinou, ale podle mého odhadu jedinou cestou, která uspěje a prosadí se ve velkém). Už v roce 2009 jsme si vyzkoušeli desku s EFI, a to nikoli jedinou, vedle MSI P45 Platinum dělá desky s EFI již nějaký ten pátek Intel (ten je vlastně takovým „taťkou“ EFI).

ASUS EFI BIOS - ukázka

Kdybychom to měli shrnout, rok 2010 by neměl být na poli základních desek úplně nudným rokem. Doufáme, že si sami co nejvíce chystaných novinek zavčasu osaháme, abychom vám mohli podat svědectví o tom, „jak to šlape“ (tu s integrovanou grafikou v procesoru Intel Core i5 jsme si již osahali, recenze vyjde velice brzy).

Kapitoly článků
1.  Procesory
2.  Základní desky

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ohlédnutí za procesory a základními deskami v roce 2009, výhled na 2010

Čtvrtek, 31 Prosinec 2009 - 00:16 | WIFT | >> KiXs: V tom je to kouzlo těchdle...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 20:24 | Anonym | hustakF: a nemelo by to bej 21.12.2112 ??? To je...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 17:55 | WIFT | To už nebyla koule, to se mi regulérně předbíhají...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 16:29 | hustakF | Křišťálová koule si zaměnila číslice. Není to 12....
Středa, 30 Prosinec 2009 - 10:26 | Mastodont | Základní desky pro AMD nic??? Zvláštní, třeba...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 09:38 | Anonym | Ja bych se kristalove KOULE zeptal jestli se zas...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 00:41 | Anonym | @WIFT: No, zkus to jeste v perexu ;)
Středa, 30 Prosinec 2009 - 00:36 | WIFT | >> multiX: Tak jo teda ... ;) &...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 00:32 | Artthur | Že křišťálové koule :o) A čo hovorí křišťálová...
Středa, 30 Prosinec 2009 - 00:28 | Anonym | Ohled? Snad ohlednuti, ne?

Zobrazit diskusi