Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Záplata KB5043145 na Windows 11 působí modré obrazovky, zámrzy a restarty

Zdroj: Shutterstock

Řadová záplata na Windows 11 dočasně odstavila řadu systémů a některým uživatelů způsobila nadstandardní problémy v důsledku spuštění obnovy nástrojem BitLocker…

KB5043145 měl být běžnou a formálně zprvu volitelnou (respektive „preview“) záplatou, která podle popisu slibovala převážně změny kosmetického ražení a uživatelského rozhraní. Je však potřeba dodat, že alespoň podle tvrzení některých uživatelů se tato aktualizace nainstalovala automaticky. Následovaly však poměrně zásadní problémy od zamrzlých systémů přes modré obrazovky, které provázely cyklické restarty.

Těm podle uživatelů následovalo spuštění nástroje Automatic Repair tool, který mohl problémy vyřešit. V horším případě došlo k iniciaci nástroje BitLocker, jenž zahájil obnovu přístupu k pevnému disku. BitLocker je nástroj Microsoftu určený k šifrování disků a diskových svazků. Cílem je zajištění ochrany dat uložených na discích před neoprávněným přístupem. Uživatelsky je však poměrně nepopulární, protože po spuštění může vyžadovat zadání 48místného šifrovacího klíče, o kterém nemá většina uživatelů tušení.

Microsoft si je problému vědom a v současné době by již měla běžet distribuce tzv. KIR (Known Issue Rollback), záplaty, která problémovou aktualizaci KB5043145 na funkčních systémech odstraní.

Problémy poněkud zastínily zahájení distribuce Windows 11 24H2, kterou ocení zejména majitelé procesorů AMD s architekturou Zen 3Zen 5 (Ryzen 5000 až Ryzen 9000). Podle dosavadních testů totiž verze 24H2 dosahuje v některých hrách na těchto procesorech vyššího výkonu než 23H2 po výkonnostní záplatě KB5041587, čímž se blíží výkonu dosahovanému ve Windows 10 (u nových procesorů Intelu je situace opačná, ve Windows 11 obvykle dosahují lepších výsledků než pod Windows 10).

Diskuse ke článku Záplata KB5043145 na Windows 11 působí modré obrazovky, zámrzy a restarty

Čtvrtek, 3 Říjen 2024 - 02:04 | Karáš Svorka | Tak takovou záplatu můj Linux Mint nemá :(
Čtvrtek, 3 Říjen 2024 - 00:13 | melkor | Tak nějak se nedivím lidem, co se jim moc do toho...

Zobrazit diskusi