Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Paměti zdraží, požár Hynixu je vhodná záminka

Hynix in fire
Prvotní informace nebyly přesné a následnou vlnu spekulací lze označit za zavádějící. Přestože nedošlo ke škodám na zboží ani výrobních linkách, dojde ke zdražení a to se bude týkat především DRAM.

David již ve včerejším článku správně uvedl, že dopad na koncové ceny by měl být nulový - neméně přesně ale odhadl, že se jistě najde někdo, kdo se rozhodne situace využít a pokusí se „namastit si kapsy“.

Ale pěkně popořádku. Požár, který továrnu postihl, podle oficiálního vyjádření nezpůsobil škody na skladových zásobách, nezpůsobil škody ani přímo na výrobních linkách a nebyl ani tak ničivý, ani tak rozsáhlý, jak se mohlo z fotografií zdát. Zasáhl jednotky na čištění vzduchu. Není obtížné si domyslet, kolik kouře vyprodukovaly nejrůznější filtry a zároveň jakou měrou tento efekt umocnila vzduchotechnika, která do ohniska požáru vháněla čerstvý vzduch a vzniklý černý dým naopak rozháněla po okolí. Snadno pak situace vypadala mnohem hůř, než jakou ve skutečnosti byla. Od začátku až do uhašení poslední jiskry navíc neuplynulo více než 90 minut.

Tolik k podstatě. Dále je třeba upřesnit, že ač výrobce tlumí podíl DRAM ve prospěch NAND flash, jde (s ohledem na inkriminovanou továrnu) spíše o plány než zrealizovaný záměr - 80 % linek zatím produkuje DRAM, 20 % flash paměti. Pokud by došlo k nějakým výraznějším škodám, měl by být teoreticky více ovlivněn trh s DRAM pamětmi, než segment úložišť.

Hynix však nemusí opravovat víc než jen vyhořelou vzduchotechniku - krom tohoto zdržení nic nepovede ani ke snížení výrobních kapacit, ani k ovlivnění nasmlouvaných dodávek. Problémem je, že obchodní a dodavatelský řetězec zareagoval předčasně (ještě než byl potvrzen skutečný rozsah škod) a především neúměrně.

Požár u Hynixu 2013 - Obrázek 2

Vliv na nás, jakožto koncové zákazníky, budou mít dvě skutečnosti. První z nich je reakce (velko)obchodníků, kteří okamžitě připravili ceník pamětí pro příští týden, který je zhruba o 20 % výše než současný. Zároveň přestali přijímat objednávky na současné ceníky, což by mělo vést ke zvýšení maloobchodních cen. Za druhou polovinou problému stojí HP, která v poslední době odebírala drtivou většinu pamětí právě od Hynixu. Jakmile se o požáru dozvěděla, přesunula většinu objednávek ke konkurenci. HP je velká ryba, a tak není divu, že konkurence - konkrétně Kingston - po příležitosti skočil. Bohužel však na úkor svých ostatních zákazníků, což s největší pravděpodobností krátkodobě zhorší celosvětovou dostupnost pamětí. O kolik, to zatím není jasné, vlastně je to i vedlejší, protože jako záminka ke zdražení to obchodníkům stačí.

Analytici upozorňují, že krom paměťových modulů mohou v důsledku událostí v Číně zdražit i grafické karty, které v současné době staví především na DDR3 a GDDR5 čipech. Jakou měrou se továrna podílela na celosvětové produkci DDR3 a GDDR5, opět není známé - což ovšem možnosti zdražení nijak nebrání.

Víme však že Hynix se zásobováním celosvětového trhu s pamětmi podílí zhruba 30 % (Q2 / 2013). Poškozená továrna pak činí zhruba 40-50 % produkce DRAM celého Hynixu. I kdyby odstávka v důsledku oprav trvala delší dobu, měli by ostatní výrobci být schopni poptávku pokrýt - je dost pravděpodobné, že ještě mají k dispozici výrobní linky, které koncem minulého roku deaktivovali z důsledku přemíry skladových zásob. Právě umělé omezení výroby způsobilo v první polovině letošního roku téměř dvojnásobné zdražení DRAM pamětí.

V tomto okamžiku ale věříme slovům Hynixu, že zásobování trhu požár neovlivní. Ani ostatní výrobci neplánují cokoli měnit (spekulace o zastavení prodejů ze strany Micronu společnost vyvrátila), takže na trh nepůjde o nic méně zboží, než kdyby k požáru nedošlo. Je sice možné čekat zdražení, ale až se situace v distribučním řetězci stabilizuje, měly by se ceny začít vracet na původní úroveň. Pokud však plánujete v nejbližších týdnech nákup paměťových modulů nebo grafické karty, bude asi nejlepší, pokud tak učiníte co nejdříve (než se zdražení promítne do všech maloobchodních ceníků), nebo naopak pár měsíců počkáte.

Diskuse ke článku Paměti zdraží, požár Hynixu je vhodná záminka

Sobota, 7 Září 2013 - 22:56 | Šimon Pánev | Do toho nějak nezapadá fakt, že v r. 2010 jsem...
Sobota, 7 Září 2013 - 22:43 | Šimon Pánev | Oprava je vždy rychlá podle toho, kolik se do...
Sobota, 7 Září 2013 - 22:13 | John Doe | Epic comment :)
Pátek, 6 Září 2013 - 20:21 | Behemot | Otázkou je, kolik ta továrna vyrábí. Pokud hodně...
Pátek, 6 Září 2013 - 20:17 | no-X | Hynix tvrdí, že situace neovlivní dodávky, což...
Pátek, 6 Září 2013 - 19:23 | Noxik | A predpokladat, ze maji pro podobne pripady...
Pátek, 6 Září 2013 - 19:21 | Martin Šulák | Ceny pamětí sledují Moorův zákony naruby. Každé...
Pátek, 6 Září 2013 - 18:35 | Misko Uško | urcite si robili podnikovy teambuilding (taborak...
Pátek, 6 Září 2013 - 15:23 | doomcz | jako bych to tušil :) ještěže jsem se k rozšíření...
Pátek, 6 Září 2013 - 15:22 | Behemot | No rozhodně bez vzduchotechniky nemůže fabrika...

Zobrazit diskusi