Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zhodnocení: O čem to je?

Asus Eee PC s Windows XP zobrazuje www.cdr.cz
Na maličký notebook ASUS Eee PC, který jsme si uprostřed ledna podrobně rozebrali, a to doslova, se dnes podíváme z dalšího úhlu pohledu. Zaměříme se na softwarovou a uživatelskou stránku věci, tedy jak se s takovým notebookem vlastně pracuje a co od něj lze hned po zakoupení očekávat. V době vydání článku jej již v redakci nemáme, takže bychom tím protentokrát uzavřeli povídání o našich vlastních zkušenostech, ale doufáme, že se nám podaří krátce před reálným uvedením na náš trh notebook opět získat, abychom se podívali na lokalizovanou verzi Linuxu, se kterým je prodáván. Faktem totiž je, že dokud tento systém nebude počeštěn, ASUS Eee PC se na našem trhu neobjeví, máme na mysli především oficiální cestou (někteří jej k nám již nyní dovážejí a prodávají, ale prakticky tím obcházejí místní zastoupení Asusteku a takový notebook každopádně nemá českou verzi operačního systému a ani počeštěné označení kláves). My vám tedy dnes vestavěný Linux ukážeme jen velice, opravdu velice zběžně, nebudeme se pouštět do žádných podrobností, spíše se zaměříme na situaci, kdy byste si na Eee dali v současné době nejrozšířenější systém, tedy Windows XP, který znáte pravděpodobně bez výjimky všichni a můžete tak snadno srovnávat s jiným hardwarem. Podíváme se, jak je to s jeho použitelností na tak malém displeji a také si uděláme malý náhled na možnosti hraní her.

O ASUS Eee PC by se daly napsat ještě jistě tuny textu (o používání, o hardwaru, o softwaru, o instalaci jiných OS včetně třeba i MAC OS X, o různých podomácku vytvořených vylepšeních, …), ale to bychom museli takové zařízení vlastnit a opravdu si s ním vyhrát. Ano, „vyhrát“ je to pravé slovo. Dlouho jsem si lámal hlavu, co vlastně chtěl výrobce tímto produktem říci, pro koho je vlastně Eee PC určen a do jaké kategorie jej zařadit. Když jsem však tuhle nakoukl do jednoho českého webshopu, kde už lze Eee PC pořídit (sice stále anglickou verzi, ale pořídit už to lze) za cenu lehce pod 10 tisíc korun vč. DPH, rozjasnilo se mi. Měli jej totiž zařazený do kategorie hraček. A právě o tom ASUS Eee PC je – Easy to learn, Easy to work, ale hlavně Easy to play.

ASUS Eee PC podle našeho názoru opravdu není na práci, ale hlavně na hraní. Jde o skutečnou hračičku jak svým vzhledem a velikostí, tak i dodávaným softwarem. To, že se na tom dá nějaká ta práce při troše dobré vůle udělat, je už spíše bonus pro uživatele vybavené značnou dávkou trpělivosti (to když hodíte za hlavu dva základní neduhy: malý displej s malým rozlišením a malá klávesnice). ASUS Eee PC je ovšem povedená hračka, navíc relativně odolného charakteru, už krátkodobá „známost“ s ní naznačuje, že se hned tak neporouchá. Tomu odpovídá i cena, která je možná vyšší, než bychom čekali (hračky málokdy stojí něco mezi 9 až 10 tisíci korunami), ale i tak se jedná o produkt, který si jistě své zákazníky najde. Cenu však neberte jako oficiální, ta bude známá až v době, kdy místní zastoupení Asusteku řekne, že systém je již zcela počeštěn a produkt je připraven k uvedení. Podle posledních odhadů to nebude dříve jak v dubnu.

Vzhledem k tomu, že jsme usoudili, že jde o hračku, neuvidíte dnes klasickou tabulku kladů a záporů – byla by hodně subjektivní, protože na hračky různého typu jsou různé názory a kompromis se těžko hledá. V mých očích jde o fajn hračku, které k tomu, abych si ji koupil, chybí jen dvě věci: nižší cena a TV výstup (na cesty se to může hodit, v hotelu připojíte k TV a můžete si hrát na „větší obrazovce“, po připojení USB disku plného filmů vám pak ani nemusí vadit, že je venku škaredě).

Dovolte mi, abychom povídání o ASUS Eee PC prozatím uzavřeli známou větou: „Kdo si hraje, nezlobí.“

ASUS Eee PC 4G

Poděkování

Za zapůjčení Eee PC pro účely testování děkujeme firmě:

ASUS logo

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Eee PC ze softwarové a uživatelské stránky

Sobota, 1 Listopad 2008 - 12:02 | Anonym | Ja vidím problém v tom ako tam vôbec ten Windows...
Úterý, 29 Duben 2008 - 09:08 | Mad MaxII | WIFT: Na mne Eee dela dojem "...
Středa, 12 Březen 2008 - 17:22 | Anonym | Dobrý den, poridila jsem si tento mininotebook,...
Pátek, 15 Únor 2008 - 13:17 | Anonym | Tak to je ovšem zlodrsná kočka! :D Vlastně celý...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 20:29 | Anonym | Claudius -  neznam jen Win, Linux mi...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 19:18 | Anonym | uwe, ja idem na xandros bez swapu aj pri 512mb....
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 16:59 | BTJ | Tak videa v normalnich beznych formatech urcite,...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 15:24 | Anonym | A co zkusit jak na tom běží filmy v xvidu nebo...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 15:09 | Anonym | Ano, je to Turrrican:) Konkretne Turrican 2 -...
Čtvrtek, 14 Únor 2008 - 14:59 | Anonym | to vypada ta gamesa jako Turrican ci jak se to...

Zobrazit diskusi