Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

2000 dní se Socka PC

Letí to, letí. Je tomu již téměř 6 let od chvíle, kdy jsem z 2,93GHz dvoujádra Intel povýšil na 2,8GHz dvoujádro Intel. Tuhle platformu provozuji dodnes.
blog

Zdejší pamětníci, lišejníkem obrostlí kmeti, amatérští archeologové i sebemrskačští čtenáři si možná vybaví moji nepravidelnou sérii blogpostů na téma upgradu PC komponent, kterými jsem diskové plotny RAID pole serveru diit.cz oblažoval od roku 2015. Je nejvyšší čas po dvou tisícovkách dní s tímto strojem, ajťácky řečeno po téměř 211 dnech, zrekapitulovat, jaké to je koupit low-end komponenty.

PS úvodem: tohle je osobní blogpost, který nemusí nutně souznít se členy redakce tohoto webu. Nekamenujte za případné rozhořčení z něj ni mé bývalé kolegy z redakce, ni nové členy, ale jen a pouze mě :-).

Celeron G1840 oproti 2,93GHz Pentiu E6500 (schopnému na mé desce běžet na 3,81GHz s běžným chladičem, případně 4,21GHz s velkou Noctuou a zvedlým napětím, ani jedno jsem ale nepoužíval trvale) přidal SSE 4.1/4.2 instrukce, takže ve výsledku nebyl horší. Jel jsem s ním až do léta 2018, poté přešel na Core i7-4790 (bylo výhodné) a o 2 roky později fallbacknul na Core i5-4590 (4790 byl zbytečný overkill). Dnes tedy jedu na čtyřjádru, které umí navíc AVX2 a nic zásadního mi nechybí. Vše uvedené chladil a dodnes chladí spolehlivý Arctic Freezer 7 Pro, pořízený před 10 lety za 350 Kč, dodes tichý, spolehlivý a výkonem dostačující.

Totálně low-endová deska ASRock H81M-GL, které mnozí před téměř 6 lety prorokovali úmrtí chvíli po dvouleté záruce dodnes šlape na 100%. Jednou jsem aktualizoval BIOS (protože vyšel nový), jinak není co říci. Čtveřice SATA konektorů (SSD s Linuxem, SSD aktuálně s W10, HDD s daty a DVD±RW/RAM) mi tak akorát postačuje, PCIe ×16 slot momentálně nevyužit, PCI občas pro starou Envy24 zvukovku od M-Audio (latence jsem neměřil/neřešil). DDR3 RAM jsem někdy v roce 2016 povýšil ze 4GB na 8GB, i když jsem to nijak zásadně nepotřeboval (rozhodně ne po přechodu na SSD v témže roce). Jen výjimečně se stane, že nárazově potřebuji připojit o jedno SATA zařízení víc, například když někomu zachraňuji ze stařičkého IDE disku. To pak holt na chvíli odpojím jeden svůj disk (samozřejmě za běhu, BIOS desky to podporuje nastavením), data přeleju a vrátím své původní úložiště a je to.

Do jara 2017 jsem využíval GeForce GTX 750 Ti, na které mi běžel Skyrim v 2560×1440 s maximálními detaily a fps s přehledem nad 60. Pak se Skyrim poněkud omrzel a já přešel na integrované grafiky Intel (nejprve HD GT1 v Celeronu s 80 EU, později s Core už HD 4600 se 160 EU). Tu využívám dodnes, a to přes jediný grafický výstup desky … VGA.

21,5" VA Acer s rozlišením 1920×1080 je držák. Občas mě napadne, zdali zase nedokoupit nějakou plnotučnou grafickou kartu o a k tomu 4k monitor, nicméně asi to fakt nepotřebuju, zatím mi to přijde jako vyhozené peníze (a hry beztak de facto nehraju). Když jsem ten monitor kupoval, zrazovali mě všichni - od kolegů a kamarádů na jabberu až po samotného prodavače v obchodu (ten hlavně kvůli agresivnímu overdrive - což měl pravdu, v temných scénách Skyrimu je to trochu vidět - ale nijak zásadně mi to nikdy nevadilo a nechtělo se mi tehdy připlácet ~700 Kč/~30 % navíc). Možná jsem měl kliku na kus, ale můj úsudek zde byl správný. LCD dodnes funguje stejně spolehlivě jako před 6,5 lety (kupováno ještě pro Pentium E6500), obraz perfektní, žádné vadné pixely. Monitor stál v doprodeji 2 490 Kč a oproti předchzímu 27" monstru s CCFL podsvícením šetří cca 100 W/hod na spotřebě. To je bratru už nějakých 2500 až 3000 kWh, což při ceně - plácnu - 4,50 Kč/kWh dává úsporu ±12 tisíc Kč. Čili investici do sebe sama už Acer dávno zaplatil a nyní mám na bankovním účtu o zhruba 10 tisíc Kč víc, než kdybych jel celé ty roky na - ano - podstatně kvalitnějším 27" WUXGA IPS CCFL LCD.

HDD/SSD: 1TB 7200→60GB MLC SSD→240GB TLC SSD: od ledna 2012 do jasného signálu o blížící se smrti v únoru 2016 jsem používal jako primární HDD pro OS 1TB Barracudu. Pak přišlo 60GB MLC SSD Patriot, které jsem před 2,5 lety posunul dál v rodině při upgradu jednoho stroje a přešel na 240GB TLC SSD Transcend čtyřnásobné kapacity. Musím konstatovati, že ač kapacitně větší, tak nejspíš kvůli TLC ve chvílích zápisu většího množství dat výrazně línější. SLC cache mého konkrétního modelu má zjevně hodnotu maximálně 4 GB (při malém zbytkovém místu kolem 15 GB se zmenší třeba i jen na 1 GB) a jakékoli operace zápisu na jeden zátah nad touto hodnotou znamenají, že zápis a s ním i celková svižnost systému VELMI BRUTÁLNĚ vyhnije a trvá relativně dlouhou dobu (jednotky minut), než si to SSD přechroustá a systém se opět stane svižným (během té doby jakákoli operace sahající na data na SSD je líná jako Doom 2 na 386, silný kuřák při Badwater 135 nebo 0,9l Dacia Logan s pětičlennou rodinou při stoupání na tibetskou náhorní plošinu). Na tenhle problém narážím tak jednou za čtvrt roku, ale vadí to. Ani nechci domýšlet, jak se chovají současná QLC SSD. Žít se s tím samozřejmě dá, když člověk ví o limitu, nicméně tohle je věc, kterou jednoho dne budu nějak řešit.

Jako zdroj opět a nadále (dokud neumře) používám svůj 400W Seasonic OEM, na kterém jsem tu před lety úspěšně provozoval třeba i Radeon HD 7950. Zdroj to tehdy dával, dnes napájí zcela spolehlivě současnou sestavu a nějak nevidím důvod, proč jej měnit, byť už má odslouženo opravdu hodně (možná 10 let, už to ani nejsem schopen dohledat). Nejlépe investovaných 700 Kč do zdroje v mém životě. Jako skříň pak používám necelé tři roky Eurocase MC X201 (mATX), což je taková obyčejná levná (opravdu levná) plechařina, která nezabírá mnoho místa a přitom pojme vše. Vlastně jsem ji nějak zásadně nepotřeboval, ale oproti standardnímu Middletoweru Eurocase ML5431 má tu výhodu, že na ní může stát stmívatelná lampička, rychlovarná konvice i moka konvička. a nic z toho nebourá do výše se nacházející poličky.

Zbylá veteš je veskrze nudná šeď: na klávesnici není co měnit, takže Cherry MX Red s červeným podsvícením mi slouží už skoro 7 let. Napsal jsem na ní obrovské množství textu, některé kloboučky už snadněji sklouzávají ze spínačů (nic tragického), všechny kloboučky do jednoho jsou ohlazené, levý Ctrl má dokonce zčásti sloupnutý černý lak, ale jinak musím tuto svou klávesnici hodnotit jako dosud nejlepší, co jsem kdy měl. Stále funguje bezchybně (přestože jsem ji již dvakrát demontoval až na tu úroveň, že jsem vypájel ven pár spínačů, kompletně je rozebral a vyčistil od „kolalokovy limonády“). Až jednoho dne třeba umře, mám v záloze běžnou membránovou HP.

S myší už také neexperimentuji, před pár lety jsem se prostě vrátil ke své někdejší lásce, levné myšce A4tech 620, z její nové edice vypreparoval dementní tlačítko dělající dvojklik, vzniknuvší otvor se naučil ignorovat a jsem naprosto spokojen.

Stejně tak jsem spokojen s levnými 2.0 dřevotřískovými reproduktory Evolveo, které jsem koupil před téměř 8 lety své tehdy budoucí ženě. Jak je u této low-end třídy zvykem, potenciometr hlasitosti už trochu chrupká, trafoplechy brumí, ale zatím nic, co by vadilo. Řešit už to nebudu, neb do budoucna (až se k tomu dostanu - ETA <1 rok) plánuju beztak návrat k někdejšímu rodinnému kombu, gramofonu Tesla NC 470, zesilovači Tesla AZS 223 a CD přehrávači Tesla MC 911 :-). K tomu pak dokoupím uzavřená sluchátka od AKG, neb AKG měl táta už za komoušů a kruh se tímto uzavře, samozřejmě skrze M-Audio Audiophile 2496 v PCI slotu (redukci z DINu na 6,3mm jack už mám spájenou v šuplíku 10+ let :-)).

Letos v březnu mi mimochodem po šesti letech odešel 2TB externí 7200rpm disk Seagate. Dal o sobě jako správně vychovaný harddisk vědět dostatečně dopředu (stejně jako všichni jeho předchůdci), takže data jsem přechroustal jinam / do jiné podoby a o nic nepřišel. Vypálil jsem celkem ~50 ks DVD+R médiíí s daty, tedy bratru ~220 GB videí (zčásti jsou to pomocí youtube-dl zavčas vysosané zálohy YT kanálů, které postupně YT zařezává na základě debilních požadavků nějakých debilních korporátů). Zbytek putoval na druhý 2TB disk. Ta správná sranda nastala před pár týdny, kdy se po 4,5 letech začal loučit i tento druhý 2TB disk, 5700rpm Toshiba, což bolí trochu víc, protože volné kapacity pro přesun dat jsem v tu chvíli měl zhruba v řádu 700 GB, ale aspoň to byla příležitost pro další datovou čistku.

Nějaké to X-terabajtové odkladiště samozřejmě potřebuji a potřebovat budu i nadále, a tak jsem reálně řešil, jakou kapacitu. 1TB je málo a např. 2TB SSD s cenou přes 5k je nepřijatelné. A beztak s ohledem na chování Transcendu mi TLC ani QLC už na velká data, co se nezřídka inovují, nesmí do baráku. Ostatně z hlediska sysytémového disku škoda, že WD před lety skončila s Velociraptory na hranici 1TB kapacity - tohle bych rád dnes otestoval / provozoval. A také škoda, že se před ~20+ lety nechytil koncept 5,25" disků Quantum BigFoot - to se mi strašně líbilo a dnes bych klidně nějakého levného BigFoota na zejména videa bral.

Každopádně jsem se rozhodl „rozšoupnout“ a koupit 4TB disk, konkrétně WD Blue za bratru 2 437,21 Kč, protože není SMR (4TB Seagate Barracuda je SMR). To by mělo být dosti prostoru na data, která jsou z části jen dočasná (4k videa z telefonu čekající na re-encoding do x265+opus/mkv v 1080p) či trvalejšího charakteru (hudba, filmy, seriály, … - kde zase ale nevadí, když to odejde).

Ale jinak jsou vlastně tyhle roky nudná šeď. Klidně mi vynadejte v diskusi, ale mě zkrátka a prostě připadá nabídka AMD od Ryzenů 2. generace nezajímavá. AMD obměňuje příliš rychle, takže například nevidím jediný důvod kupovat Ryzen 7 5800X či starší Ryzen 7 2700 prostě proto, že stejně za ±1 rok přijde nástupce a za 2 roky je to zastaralý model. Podívejte se dnes na Ryzen 1700 - ano, vynikající CPU, ale kdo sleduje co umí třetí generace, musí být zákonitě naštván, jak rychlý morální sešup přišel.

To se mi jeví opravdu jako zajímavější Intel. Ne ty nejvýkonnější modely co mají TDP 125W a reálnou spotřebu i dvojnásobnou. Spíše modely nižší jako 65W Core i7-10700. Anebo naopak stále zlevňující 10980XE (či z druhé ruky 9980XE / 7980XE a starší deska). Na modely s Gen12/Xe nemá smysl čekat, než Intel vyladí ovladače, přijdou produkty s podporou komprese do AV1.

Už jsem to tuhle v žertu psal logoutovi, ale kdybych se dnes měl rozšoupnout, co bych vyhledal? Nejspíš něco jako: repas Fujitsu Celsius R930 se dvěma 12core Xeony Ivy Bridge EP (tedy 48 vlákny), Quadrem a další odpovídající výbavou v ceně kolem 30 tisíc Kč. AVX to má (byť jen jedničku), zbytek urve počet jader (24×CPU, resp. 48×HT) a spotřeba (TDP 2×130W) až tolik s ohledem na obvyklé (ne)vytížení PC nevadí. Jo, logout možná dal dvojnásobek za POWER9, já jsem holt x86 konzerva (nikdy jsem nic jiného než x86 neměl), jejíž hypotetický rozlet se spokojí s bezpečnými vodami majoritní platformy, na kterou následně nacpe tučňáka. Ale &hellip; jak to říci … je to jen sen, ne realita. Ta je totiž taková, že nepotřebuju nic měnit, stávající PC just works fine. Anebo kdybych si chtěl zase hrát na socku, tak mezi repasy najdete i pravé Xeonové fosílie jako např. nějaký Dell se dvěma Xeony E5520 (což je 12 let starý 45nm Nehalem-EP), přijatelně velkou RAM, nějakými SAS disky atd. To vše s cenou někde kolem 8 tisíc Kč. Parády to s 8×CPU/16×HT stále odvede dostatek a zase bych mohl na pár let být za totálního magora. Ale to odbočuji od hlavní pointy.

Řadu let jedu na low-end desce, low-end monitoru, low-end zdroji atd. Vše přitom funguje zcela bezchybně (u SSD bych vynechal slovo „zcela“), dávno po záruce. Přiznám se, že jsem tím fascinován, jak dlouho dnes vydrží věci fungovat. Věci vyrobené v Číně pomocí bezolovnaté pájky a s tlakem na co nejnižší výrobní náklady. Jsem fascinován natolik, že momentálně doma experimentujeme i s televizorem, kdy k letos koupenému DVB-T2 set-top boxu jsme připojili snad víc než 15 let starou původní rodinnou FullHD LCD TV Orava s úhlopříčkou směšných 66cm, starým CCFL podsvícením (jehož rovnoměrnost už není, co bývala, ale stále dobré). Ale hlavně s obrazem, o jehož barevném podání si běžící nová 130cm 4k Smart TV LG může nechat jen zdát. K dokonalosti chybí už jen jediné: za cca 300 Kč dokoupit HDMI přepínač, neb TV má jen jeden vstup a je potřeba ji krmit nejen z DVB-T2 krabičky, ale občas také z Blu-ray přehrávače.

Už jsem to tu možná v minulosti psal a nejspíš to napíšu i někdy v budoucnu, ale: tohle je „sport“, co mě poslední roky baví. Používat věci až za hranici běžné použitelnosti, prostě tak dlouho, dokud jakž-takž fungují, byť třeba jen omezeně. Ano, i já jsem zjevně někdy před 15+ lety naprosto normálně kapitalisticky zblbnul a utrácel za kraviny, které jsem nepotřeboval, jen jsem si myslel, že je potřebuju (hlavně ve foto technice). Dovolím si říci, že jsem už dávno vyléčen a moje „Socka PC“ je toho doufám důkazem. I kdyby zítra kompletně umřelo a musel jsem koupit nový stroj, tak po ±6-7 letech provozu už bude mít nárok. Ale není kam spěchat. Ukažte mi hru, která by stála za to, která by měla atmosféru poprvé projítého System Shocku, Unrealu, Jedi Knightu, System Shocku 2, Diabla 2+LOD, Bioshocku, Falloutu 1 + 2 + 3 GOTY, Areny + Daggerfallu + Morrowindu + Oblivion + Skyrimu GOTY. Dana Vávru prosím nevytahujte, já mám rád hry, simulátory středověku jakkoli famózní nikoli. Ukažte mi jedinou hru, která stojí za investici 15 000 Kč do CPU a 15 000 Kč do GPU. Bojím se, že není. Poslední, která mě nadchla, zkrátka vyšla 11.11.11 a stačí na ní dvoujádrový procesor a low-end grafika. Ale to je vlastně jedno. A teď mě suďte.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu 2000 dní se Socka PC

Čtvrtek, 10 Prosinec 2020 - 00:27 | Puf a Muf | 4700 za i5-10400 mi přijde moc. To už by my bylo...
Čtvrtek, 10 Prosinec 2020 - 00:03 | Puf a Muf | AVX2 u i5-4590 přidá nejspíš míň (nebo stejně,...
Středa, 9 Prosinec 2020 - 23:43 | Puf a Muf | "Btw. loni mi skoro rok stál (jel jsem na...
Pátek, 27 Listopad 2020 - 12:42 | Zivan | Mozna te to prekvapi, ale uplne na kazdem srotu...
Pátek, 27 Listopad 2020 - 11:49 | Palomino | „i hry pres Geforce Now funguji" Tak to je...
Čtvrtek, 26 Listopad 2020 - 17:27 | Kazaxx | Tak já bych omladil rád, ale jak mám pc i jako...
Čtvrtek, 26 Listopad 2020 - 08:36 | David Ježek | Já samozřejmě vím že W/h je blbost ale už mě...
Čtvrtek, 26 Listopad 2020 - 02:58 | DDR0 | tak je to úrovní technologie - já v létě objevil...
Středa, 25 Listopad 2020 - 21:20 | Wladows | Nemůžu si pomoct reagovat na velmi častou věcnou...
Středa, 25 Listopad 2020 - 14:09 | David Ježek | Mohl bys to rozepsat podrobněji? V jakém smyslu...

Zobrazit diskusi