Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dva roky na Linuxu: nelituji jediné minuty!

V těchto dnech se uzavírá druhý rok, kdy funguji výhradně na Linuxu. Čtěte dál, pokud vás zajímá, jaké poznatky jsem za to dobu nabyl.
blog

Raná historie a Mandrake

Linux pro mě nebyl vždy jasná volba. V 90. letech to bylo spíše zajímavé zpestření, ale honem zpátky do Windows 9x, hrát hry. V 0. letech tohoto století jsem s Linuxem začal koketovat víc, dokonce jej čas od času používat jako primární platformu. To byly doby MandrakeLinuxu, disketových mechanik (na přenášení dat ze školy) a CRT monitorů.Vzpomínám na to ale rád, tyhle dřevní doby prostě měly něco do sebe a už se nevrátí.

Ubuntu éra

V letech od příchodu Ubuntu jsem používal Linux stále častěji a častěji, zejména v období, kdy jsme opustili původní dřevní redakční systém využívající DHTML a tedy vyžadující používání Internet Exploreru. Cesta k Linuxu se tak plně otevřela (IE6 pod Wine prostě nebyl to pravé ořechové, nemluvě o UTF8 v době před X lety).


Screenshot Ubuntu 10.04 CZ ze srpna 2010.

Přelomovým se mi stal rok 2010, tehdy jsem nasadil Ubuntu 10.04 v podobě CZ edice od Ivana Bíbra a spol.. Po letech strávených ve Windows ale nebyl přechod snadný, dokonce jsem jistou dobu měl systém upraven tak, aby se Windows podobal, včetně připodobnění přehrávače Audacious do podoby Winampu. Naštěstí věci jako VLC či Firefox jsou multiplatformní, takže s tím problém nebyl. V roce 2011 jsem se ale, po asi půlročním používání Ubuntu, vrátil k Windows, na kterých jsem vydržel více než rok.

V červnu 2012, jsa dostatečně zdeprimován z chování a rychlosti Windows XP SP3 na mém tehdy ještě poměrně slušném stroji (btw. je stejný dodnes), jsem přešel na linuxovou distribuci Mageia 2, kterou osobně považuji za morálního následovníka starého dobrého MandrakeLinuxu (pokud je to spíše OpenMandriva, tak se omlouvám, ale s ní jsem ještě tu čest neměl). Zjištění, že 99 % věcí vlastně funguje bez nějakého zkoumání toho, co je potřeba udělat, bylo příjemné.


GNOME Classic v Mageia 2 - rychlé, čisté, neotravující nesmysly.

Takže po krátkém experimentování s různými desktopy (KDE4 → GNOME3 → atd.) jsem zakotvil u GNOME Classic. Následně přišel upgrade na Mageiu 3 a později na Mageiu 4.

Nelituji

Už jsem to řekl v nadpisu, ale upřesním to. Samozřejmě mi rukama prošly všechny verze Windows od těch posledních, které jsem běžně používal. Windows Vista jsem osobně považoval za katastrofu, byla výrazně náročnější a výrazné nepřehlednější než XP. Sedmičky opravily jen něco (hlavně onu (ne)svižnost), ale mnoho věcí se nezměnilo. A to ani s příchodem osmiček, které navíc násilně nutily uživateli prostředí Metro. Sice jsem na něj postupem času názor změnil a vlastně mi ani tak moc nevadí, ale to nic nemění na skutečnosti, že když byly Windows 8 nové, nelíbily se mi. A jako zákazník hlasuji peněženkou.

Není to o tom, že bych chtěl Windows krást, nebo že bych za ně nechtěl platit. Před nějakými 6 lety jsem stál před zajímavým rozhodnutím: měl jsem čerstvě koupen jistý skener Epson, který měl poměrně slušný software pro Windows, ale žádný pro Linux - pro ten ale byly k dispozici ovladače, navíc jistý Ed Hamrick vydělává ohromné peníze na vývoji programu VueScan. Tehdy jsem mohl buď koupit Windows Vista Home Premium (?) za zhruba 2 200 Kč, nebo licenci na VueScan. Za 1 500 Kč s doživotními aktualizacemi. Rozhodl jsem se pro to druhé a nikdy nezalitoval (VueScan je prostě skvělý). Při pozdějším upgradu skeneru na vyšší model (disponující vyšší optickou hustotou a schopný též skenování svitků) jsem ani instalační CD nevybalil, jen se pousmál nad skutečností, že se na něm nachází také jakýsi Photoshop Elements 10.

Trvalo to 9 měsíců

S oblibou říkám, že přejít z Windows na Linux byl porod. Trvalo mi totiž zhruba 9 měsíců, než jsem se z navykání si na nový OS dostal do fáze, kdy jsem se v něm cítil plně doma a naopak si začal připadat divně ve Windows.

Nelituji toho, že už nemám k dispozici báječný Total Commander, který jsem na Windows používal více jak 10 let každý den a bez nějž jsem si nedokázal představit život. Open/Save GTK+ dialogy, souborový správce Thunar či Krusader, to vše mi nahradilo základní funkcionalitu. Ano, musel jsem si navyknout na jiné postupy, tyto postupy si najít, zkrátka projít si cyklem učení se obsluze jinak fungujícího prostředí, ale to je vše.

Nechybí mi Photoshop či Lightroom - ani jeden z těchto programů jsem nepotřeboval ani pod Windows, už 9 let jsem spokojen s - jakkoli omezenou - funkcionalitou GIMPu, který používám na fotografie a z nějž si již jen občas odskakuji do RAWTherapee, když je daná fotka expozičně mimo a potřebuje doladit nad RAW daty.

Nechybí mi Winamp. Ostatně už v podstatě skončil, poslední roky se ani moc nevyvíjel. Plně si vystačím s Audacious, v průběhu prvních měsíců jsem i nahradil Winampovský vzhled za nativní GTK+, který mi vyhovuje více. Nechybí mi ani MPC-HC, plně si vystačím s VLC a MPlayerem, kde na Nvidia GPU funguje bez potíží hardwarová akcelerace skrze rozhraní VDPAU. Nechybí mi ani Miranda-IM, Pidgin se ukázal jako skvělá alternativa již ve Windows dobách.

Hlavní je, že nic neřeším. Nečekám při každém druhém vypnutí na otravné aktualizace systému, tatáž věc mě nezdržuje při zapnutí. Když je nová verze nějaké aplikace, aktualizace sama přiteče skrze repozitáře do systému - o tom si dodnes mohou uživatelé Windows nechat jen zdát, univerzálně to tam nefunguje. Neotravují mě superotravné aktualizace Avastu, nijak neřeším spybotové a podobné věci. Netrápí mě díry v tom či onom, jelikož nejenže na Linux se ve většině případů nevztahují, pro konzervativní Mageiu to platí dvojnásob (kupříkladu díky tomu, že se drží ESR vydání Firefoxu - věc, která mi před 2 lety vadila, mi dnes vyhovuje).

Je mi jedno, kam se vyvíjí majoritní desktopy. Nikdo mi nic jako Metro necpe. Když nechci používat KDE 4.xx s jejich Plasma Aktivitami a podobnými chujovinami, když nechci používat GNOME s jeho neustále měněným GUI a překopávanými výchozími aplikacemi, je to staré dobré konzervativní Xfce, případně Mate (pokračovatel GNOME 2), nebo cokoli ještě stabilnějšího jako LXDE či IceWM. Alehlavně jsem to já, kdo se rozhodne, co mu vyhovuje. Změna je okamžitá, nemusím čekat, až se Microsoft chytí za nos a skrze sekvenci Windows 8 → Windows 8.1 → Windows 8.1 Update 1 → Windows 9 možná za rok či dva konečně vrátí klasickou „nabídku start“.

Neřeším fragmentaci disku, jelikož systém je na samostatných partišnách a linuxové „Documents and Settings“, tedy adresář /home na své oddělené partišně. Neřeším verzi DirectX či grafických ovladačů kvůli hrám, jelikož na Linuxu moc her není. A když už, tak jsou to návykovky jako OpenTTD, FreeCiv, Nethack, či třeba Skyrim: Legendary Edition skrze Wine. Vždyť už i System Shock 2 lze na GoG/Steamu koupit ve verzi pro Linux (bez ohledu na to, jak je to spácháno) a vzniká spousta nativních portací velkých her, stejně jako remaků klasik jako openXcom či Widelands.

Jediné, co řeším, je zjištění podpory před nákupem nového hardwaru. Třeba proto bude moje příští tiskárna od HP, a třeba proto nikdy nepůjdu do základní desky, na které je zvukovka od Creative Labs.

Ano, linuxový svět má svá omezení, ale pokud vám daná omezení nevadí, není nutné je brát v potaz. Ty dva roky na Linuxu mi daly hodně. Daly mi i poznání, že Canonical se ubírá cestou, která se s tou mou rozchází. Daly mi také poznání, že Linux má budoucnost na desktopech, jak ukazují třeba snahy Valve.

Riziko mainstreamovosti

Všechno to ale znamená pro Linux určité riziko. Jak se platforma dostává stále mezi více a více lidí, tak se postupně otupuje její výjimečnost. Krásně je to vidět na Ubuntu, které přiohýbá tu báječnou blbuvzdornou linuxovou distribuci, kterou bylo někde kolem verzí 6.068.04, do podoby více a více … jak to říci … Androidí / „Masoxové“. Člověk, pokud chce nadále používat něco tak obskurního, jak byl Linux před 5 až 10 lety, aby sáhl snad rovnou po OpenBSD :-).

Microsoft nám situaci usnadnil. Windows 8 jsou na první pohled natolik odlišná, že nemalé procento lidí se už nebrání přechodu z Windows XP na Linux, ba naopak. Mnohdy jde o lidi se zkušeností s Windows 7 Starter na pomalém netbooku, kteří když na stejném hardwaru vidí běžet Lubuntu, nechtějí už s Windows mít nic společného, zejména když jsou ujištěni, že jim internetové bankovnictví, facebook, tiskárna či cokoli dalšího, co vyžadují na Linuxu také půjde. Nezapomeňte však, že spolu s převedením dané osoby na Linux se vystavujete riziku doživotního servisování…

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Dva roky na Linuxu: nelituji jediné minuty!

Pátek, 20 Červen 2014 - 09:29 | corwin78 | Tak od včerejška už zbývá jen ta Mafia 2, XCOM,...
Středa, 18 Červen 2014 - 12:26 | David Toman | Tak já nevím ale v titulku vidím 2 roky na Linuxu...
Středa, 18 Červen 2014 - 00:39 | Gath G | "Celej koncept CUPS je tragédie." To...
Středa, 18 Červen 2014 - 00:30 | Behemot | S těmi manuály je to ještě dobrá varianta,...
Středa, 18 Červen 2014 - 00:27 | Behemot | Jo, to jsem říkal taky, ale už jsem z toho...
Středa, 18 Červen 2014 - 00:24 | Behemot | No jo, ten ovladač nenajdu taky třeba nikdy, tak...
Středa, 18 Červen 2014 - 00:17 | Behemot | Tak snad notepad a IE5 nebo co to v tom je, ale...
Úterý, 17 Červen 2014 - 17:34 | logout | Pak žijeme každý v jiném světě. Výměny procesorů...
Úterý, 17 Červen 2014 - 17:25 | David Ježek | to bych musel kupovat i zbrusu nový drahý počítač...
Úterý, 17 Červen 2014 - 16:51 | Martynet | Po precteni clanku si rikam, proc autor misto na...

Zobrazit diskusi