Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nejhorší možné hi-end PC (2017)

Čas od času se mě někdo ptá, co koupit za komponenty, jakým značkám se vyhnout jako čert kříži, jaké značky preferovat. Tak se na to pojďme podívat tak trochu inverzně.
blog
Fx 9590 Imgp 0038 Cpu

Tento přehled si sem tak nějak odkládám pro vlastní potřebu. Je jasné, že během pár týdnů zastará minimálně z hlediska procesoru, během pár měsíců zastará i z hlediska grafické karty, nicméně ten zbytek představuje obecný princip.

Princip takový, že se nesnažím poukázat na značky kvalitativně špatné. Spíše na značky, které ve výsledku nakonec nekoupí ti, kdož se mě ptají, protože se v 90 % případů stejně nechají strhnout mainstreamovým proudem, radami někoho jiného a jdou do „osvědčených nejprodávanějších značek“. Můj přehled tedy berte jako částečný žert, neboť sám mnoho výrobků níže uvedených firem používám ke své plné čí téměř plné spokojenosti a v zásadě bych je neměnil.

Základní deska pro 220W AMD

Když máme vybrat ten nejméně vhodný procesor do PC kupovaného dnes, tedy 8.1.2017, je nutno volit v produktech AMD, které za pár (tý)dnů dostanou skokově lepší nástupce. A tomu musíme logicky přizpůsobit i výběr základní desky. Právě v tom se skrývá krása výběru desky, která představuje nejhorší možnou koupi. Kupujeme totiž desku zastaralou, pro zastaralou CPU architekturu a zastaralé DDR3 paměti. A pokud to půjde, potřebujeme se alespoň pro tu legraci vyhnout koupi nejvyššího čipsetu 990FX. Naštěstí existuje firma ASRock, která podporu 220W procesorů AMD dala do vínku desce s nižším čipsetem 970. Takže volba je jasná:

  • ASRock Fatal1ty 970 Performance/3.1 [± 3 200 Kč]

Tahle deska nabízí jak podporu procesoru FX-9590, tak přídavný USB 3.1 řadič s porty typu A i C, slot M.2 a třeba kvalitnější zvukovou část. Celkově moc pěkná deska, jen u ní drhne to, že je prostě pro zastaralou platformu, které už berou míru na rakev.

220W procesor AMD

Procesor je jasný, každý fanoušek Intelu vám řekne, že nic hloupějšího než AMD FX-9590 se koupit nedá. Ano, je to hloupé hned ze dvou důvodů: u Intelu sice máte obdobný výkon za podstatně vyšší cenu, ale to se vám v nadcházejících letech zaplatí na ušetřené elektřině. A za druhé, ta platforma je mrtvá (píšu to už asi popáté, takže se omlouvám). Zkrátka a dobře, je to nejhorší možná volba, snad kromě nejrychlejšího Intel Celeronu s cenovkou někde pod úrovní Core i3.

Fx 9590 Cpuz 01

  • AMD FX-9590 [± 6 100 Kč]
  • a-i-o vodník 120mm / 140mm [± 2 200 Kč]

Ale nic to nemění na faktu, že pokud pomineme absenci PCI Express 3.0 a skutečnost, že tento procesor je opravdu hodně hladový, jde také o velmi, opravdu velmi výkonný procesor za vynikající cenu. Když si pak ručně pohrajete s hledáním nejnižších možných hodnot napětí, se kterými poběží stabilně, není důvod, proč byste jeho spotřebu významně nesrazili dolů. Ano, stále bude baštit výrazně víc než cokoli jiného od Intelu, ale i tak jsem toho názoru, že FX-9590 má něco do sebe. Ostatně jsme jej v říjnu 2014 měli v testu. A nezapomeňte mu koupit nějaký slušnější chladič. Noctua NH-D15 je minimum, lépe nějakého vodníka.

Noname či skoro-noname DDR3

FX devítkové řady zkousne i DDR3-2133, ale rozdíl reálného výkonu oproti např. DDR3-1866 či DDR3-1600 s lepším časováním je minimální až zanedbatelný. Dnes je mainstreamové kupovat značky jako Kingston či Corsair, pročež se jim vyhněme. Správně spartánsky také budou vypadat zejména moduly bez chladících prvků. Na výběr je toho spousta, značky jako ADATA či Transcend mají z nějakého důvodu pověst menší, takže bych se rozhlížel právě tam.

  • Transcend 16GB (2x8GB) DDR3-1600 CL11 [± 3 900 Kč]

Radeon Pro Duo? Ne, pouze Radeon Fury X

S grafickou kartou je to zatím u AMD těžké. Proč AMD, to osvětluje až poslední položka dnešního seznamu, prozatím se spokojte s tím, že generace Fury se stále dá koupit a proto ji tedy dávám na seznam. Ideálně alespoň nejvyšší jednočipový model Fury X, takový ten s přidělaným vodníkem a cenovkou na úrovni po všech stránkách lepší karty jménem GeForce GTX 1080. Ale my jdeme záměrně cestou nejhorší, takže Fury X (případně Fury, případně Fury Nano, podle toho, co ještě seženete).

Taková by byla úvaha, kdybychom hledali jen v omezeném světě jednočipových grafik. Jenže on také existuje Radeon Pro Duo, duální monstrum s cenovkou kolem 45 tisíc Kč. Zní to fakt lákavě. Tak lákavě, že jej pasuji na ideální doplněk k 220W monstru jménem FX-9590. Jenže mi to kazí sama AMD, která tento duální model na Linuxu nepodporuje a nelze předpokládat, že by se to nějak změnilo. Takže se vraťme obloukem zpátky, k Radeonu Fury X.

  • Radeon Fury X 4GB HBM [± 20 000 Kč]

SSD jedině od ADATA

Celkem dvě SSD budeme potřebovat, neboť celkem dva operační systémy budeme provozovat. Značky značkové opět vynecháme, takže bych se osobně doporučil poohlédnout tam, kde je reputace typicky bídnější a rozhodně tam, kde jsou TLC čipy. To konkrétně znamená volbu jednoho M.2 SSD (proč nevyužít slot) a jednoho SATA SSD.

  • ADATA Ultimate SU800 1TB [± 9 000 Kč]
  • ADATA Premier SP550 480GB [± 4 500 Kč]

Periferní zařízení

Tím se pomalu dostáváme z vnitřku počítačové skříně ven. Klávesnici a myš doporučuji volit tam, kde cenovka nedosahuje čtyřmístných cifer (ideálně jen dvojmístných) a kde věci jako Cherry MX či Omron představují sprostá slova. V rámci zachování zdraví ale doporučuji vyhnout se úplnému šmejdu z měkkých smrdících plastů, proto doporučuji alespoň značku Genius. Zvolená deska ASRock má 2×PS/2, takže no problemo.

  • Genius KB-110X - PS/2 [± 150 Kč]
  • Genius DX-150 - 1200 dpi, USB + PS/2 [± 90 Kč]
  • Genius SP-HF1250B - 2×20W, 85dB SNR [± 1 200 Kč]

Na klávesnici KB-110X jsem se toho napsal poměrně hodně a z těch úplně nejlevnějších membránovek se řadí mezi ty lepší. Levná myš Genius vám pak při dobrém zacházení může vydržet dlouhá léta. Z hlediska reproduktorů osobně preferuji levné dřevotřískové 2.0 bedny, ve kterých do roka a do dne začne brumit trafo :-).

Eurocase, jak jinak

Svého času (kdysi dávno v jedné předaleké galaxii) platilo, že skříň se kupovala od Eurocase (protože byla levná) a zdroj buď od Fortronu (protože byl nesrovnatelně kvalitnější než Eurocase), nebo Eurocase (když nebyly prachy na Fortron, protože se místo GeForce 2 MX koupila GeForce 2 Ti). Tak se toho držme i nadále.

  • Eurocase ML 5410 [± 450 Kč]
  • Eurocase ECO+90, 1200W [± 5 300 Kč]

Ano, na trhu jsou ještě „alobalovější“ skříně než produkce Eurocase, ale to nechme plavat. Dokud jdou stále koupit klasické fosilní skříně jako mnou zvolená, máte celkem slušnou šanci, že při vykrádání vašeho obydlí nechá lapka ten starý krám raději být, než aby si strhl záda kvůli pár korunám z bazaru. A stroj s vodním chlazením na CPU i obou GPU tato skříň zvládne bez potíží. Sice bude uvnitř těsno, ale s vhodně umístěnými radiátory nečekejte problém. Jo a kdo bude chtít, dokoupí za několik set Kč tlumící materiál, případně box do 3,4"/5,25" pozice s USB 3.x konektory a případnou další výbavou.

Jelikož živíme hodně hladové CPU a hodně hladovou grafickou kartu, musím e z hlediska zdroje lovit v nejvyšších sférách. To v případě Eurocase znamená 1,2kW model s udávanou účinností až 92 %. Netřeba se toho bát. I když máme 200W CPU a 300W grafiku (no, i kdyby ±550W), tak se stále v loadu nebudeme pohybovat výše než na polovině udávaného výkonu zdroje. Všechny fanoušky Heroes of Might nad Magic II a hraní za Barbary jistě jímá hrůza, ale to už je váš problém. A pokud by se vám nepodařilo ten 1,2kW Eurocase sehnat, zkuste třeba 950W zdroj i-Tec :-).

Monitor s rozlišením 3840×2160

V dnešní době je cokoli pod UltraHD víceméně sockoidní záležitostí, takže se poohlédneme v oblasti rozlišení 3840×2160. Dilema, zdali TN panel, nebo něco lepšího, za nás může rozhodnout úhlopříčka. Dle mého názoru nemá smysl se honit za velkými monitory, 32palcový UltraHD monitor jsem měl na stole v době testování Radeonu R9 295 X2 a nic takového už nikdy do domu nechci. A u úhlopříček menších je TN v pohodě. Stejně ty levnější IPS/PLS/VA modely často šidí na processingu (6bit+FRC) či podsvícení (levná forma PWM regulace), takže je to ve výsledku vlastně jedno. Nicméně cenový rozdíl mezi TN a IPS modely je prakticky zanedbatelný, takže sáhneme po IPS. A jistě si mnozí pamětníci vzpomenou, že v této zemi bylo před takovými 15 lety populární kupovat CRT monitory AOC. Ať již s obrazovkou klasickou, či typu Trinitron/Diamondtron, představovaly slušnou levnou alternativu ke všem těm SyncMasterům a podobným věcem. Později se k tomu připojila i společnost BenQ, případně Acer, to už v době LCD.

  • BenQ BL2420U - 24" 3840×2160, IPS, 7ms, DP, DVI, HDMI [± 8 900 Kč]

Sáhněmež tedy po menším UltraHD monitoru s IPS panelem, který slibuje nízkou spotřebu a současně vedle DisplayPortu disponuje i dalšími vstupy, to pro případ nostalgického připojení třeba počítače s Athlonem XP a Windows 98.

Operační systém(y)

Osazovali jsme dvě SSD, a ne bezdůvodně. Na jednom bude Linux (na běžné použití, darktable apod.), na druhém Windows (na běžné použití, hry atd.). Pokud vám Windowsů či Linuxu netřeba, odečtěte si klidně ze sestavy jedno SSD, Linuxáci pak i cenu Windows.

  • Windows 10 Home - USB flash, přenositelná licence [± 2 950 Kč]
  • Linux [0 Kč]

Mě Windows dávají smysl, pokud nechcete řešit případné problémy, které se při používání výhradně Linuxu prostě sem tam vyskytují. Na Windows jede prakticky vše a co náhodou ne, to typicky zprovozníte na Linuxu. Stejně tak lze Windows 10 používat klidně jen jako spouštěč pro moderní hry, které na Linuxu či skrze Wine nejedou.

Závěrem

A jsme u konce, to byly všechny potřebné komponenty pro moderní dnešní PC. Komponenty záměrně zvolené tak, aby nebyly tak šílené jako předchozí podobný zápisek, naopak aby šlo o PC více než dobře použitelné dnes i za 5 let. Právě to i o něm dovolím tvrdit s vědomím, že ne každá hra pojede na 4GB grafice (bez ohledu na HBM) plynule ve vysokých detailech v 3840×2160 - vždy je zde možnost jít na 1920×1080, protože na 24palcové úhlopříčce to až takovou roli nehraje.

Stejně tak si dovolím tvrdit, že pokud nenarazíte vysloveně na komponentu se skrytou výrobní vadou, tak i paměti či SSD v pohodě dají 5 let běžného provozu. Za zdroj si nedovolím dát ruku do ohně, neb poslední Eurocase jsem měl v ruce kolem roku 2002 (a dodnes možná někde pohání stroj s Duronem). Na druhou stranu on ten 1200W model snad ještě nikdo pořádně neotestoval. Celková pointa tak je, že většina z nás by byla za tohle PC na stole hodně vděčná, protože jakkoli vypadá být hrozné, je rychlejší a efektivnější než to, na čem pracujeme nyní.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Nejhorší možné hi-end PC (2017)

Neděle, 12 Únor 2017 - 09:57 | Mila Pila | To pojede, mám P7P55D Pro, což je ta samá deska,...
Sobota, 11 Únor 2017 - 17:03 | Deiv | Mám P7P55D tak nevím, jestli tam půjde xeon,...
Sobota, 11 Únor 2017 - 15:24 | Jabba | Jestli je máš, zanes je tam, rád si je vyzvednu...
Sobota, 11 Únor 2017 - 15:21 | Jabba | Souhlas, opakuju se - a vím to. Doma mám stále i...
Sobota, 11 Únor 2017 - 15:00 | Jabba | Dovolím si jen poznámku ke zdrojům a svatému...
Sobota, 11 Únor 2017 - 14:40 | mirec10 | Co sa tyka monitora - dobry IPS panel ma sice...
Sobota, 11 Únor 2017 - 14:13 | mirec10 | Mam kombinaciu podobnu tej popisanej v clanku (FX...
Pátek, 10 Únor 2017 - 20:23 | peliculiar | Škoda, buď jsem to nepobral a nebo je to reakce...
Pátek, 10 Únor 2017 - 11:16 | Mila Pila | Kup Xeona X3440/3450/3460/3470/3480 (liší se jen...
Pátek, 10 Únor 2017 - 05:08 | Macro | Vy jste totalni hnup i na trola

Zobrazit diskusi