Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Dragon Range = Raphael s FCBGA-FL1 rozhraním

Výkonný mobilní procesor Dragon Range, který AMD avizovala na finanční konferenci, bude skutečně BGA variantou desktopového čipletového procesoru Raphael s jádry Zen 4…

Leaker Yuko Yoshida alias KittyYYuko, o kterém nebylo přes půl roku slyšet, se po zimě probudil a podělil o několik detailů k procesorové generaci Zen 4. Podle jeho informací bude desktopový Raphael (AM5) podporovat v základním režimu (ne-OC, JEDEC) až DDR5-5600, což by bylo více, než s čím počítá společnost Apacer:

Šlo by o stejnou hodnotu, jaká se očekává u procesorů Intel Raptor Lake.

Dále se dozvídáme, že by DDR5-5600 měl podporovat i Raphael-X, tedy varianta vybavená V-cache. O ní se dohromady nic neví, AMD na ni má být technologicky připravená, ale není jasné, zda dojde k jejímu vydání (Zen 5 se očekává do ~14 měsíců po Zen 4). Jisté je jen to, že nevyjde rovnou s uvedením platformy AM5 (srpen-září 2022). Pokud na ni dojde, pak - domnívám se - buďto na jaře 2023, nebo v případě, že by Intel Meteor Lake měl na trh dorazit podstatně dříve než Zen 5.

zdroj: AMD

Dragon Range, který AMD ohlásila během finanční konference na začátek roku 2023 jakožto výkonný notebookový procesor pro segment 55W+, je podle Yoshidy skutečně mobilní varianta čipletového Raphaelu, jak se předpokládalo. Vybavena bude rozhraním FCBGA-FL1.

FCBGA = Flip Chip Ball Grid Array; Flip Chip = v současnosti rozšířená varianta BGA, kdy křemíkové jádro není s pouzdrem propojeno „drátky“ (bonding wires) ale dalším interním BGA. Existují různé implementace - toto BGA může pokrývat celou spodní stranu křemíku, ale také pouze obvod, kdy středová část křemíků zůstává volná a může sloužit např. k odvodu tepla do PCB nebo k navrstvení integrovaných pamětí - což však není nová myšlenka, plánovala ji využít např. již 3Dfx u levných GPU Daytona, která se již nedostala na trh).

FCLK (takt Infinity Fabric) bude podporován až do cca 1600-1800 MHz, takže lze očekávat, že standardně poběží v poměru 4× vůči efektivnímu taktu (přenosové rychlosti) DDR5 pamětí.

Diskuse ke článku AMD Dragon Range = Raphael s FCBGA-FL1 rozhraním

Pátek, 6 Květen 2022 - 10:41 | danieel | FCBGA neni o tom ze je tam interni bga, ale, ze...
Pátek, 6 Květen 2022 - 08:53 | urban | Mozna jde o vyhled do budoucnosti a s Intelem uz...
Pátek, 6 Květen 2022 - 08:46 | Peter Fodrek | Ak by mali farby naznačovať podiel na trhu, tak...
Pátek, 6 Květen 2022 - 08:09 | urban | mozna ty barvy dracka maji neco naznacovat? ;-)
Pátek, 6 Květen 2022 - 06:20 | Anonym | Dětská kresba má špatné vyznění. ... Obrázek a la...

Zobrazit diskusi