Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD prý s Navi opustí GlobalFoundries, využije 7nm proces TSMC

Před měsícem se začalo proslýchat, že AMD s výpočetním GPU Vega 20 opustí výrobní linky GlobalFoundries a přejde k TSMC. Nyní to vypadá, že stejný krok čeká i generaci Navi.

14nm výrobní proces GlobalFoundries byl ve srovnání s 16nm procesem TSMC optimalizovaný spíše pro mobilní nasazení, vyšší energetickou efektivitu vykazoval spíše při nižších taktech. Naopak vyšší takty mu tak dobře nešly, energetické nároky stoupaly strměji než u procesu TSMC. Křivka závislosti spotřeby na frekvencích je zkrátka v případě procesu GlobalFoundries více prohnutá než u procesu TSMC.

Snad i z toho důvodu se GlobalFoundries rozhodla se 7nm generací více zaměřit na vyšší taktovací frekvence. Svůj proces označuje jako 7LP neboli 7nm Leading Performance. Jak vyplynulo z krátce zveřejněných materiálů, jsou v přípravě dvě varianty procesu, z nichž i ta pomalejší a méně energeticky náročná bude schopná oproti 14nm výrobě zvýšit taktovací frekvence přinejmenším o 40 %, což je zajisté velmi pěkné číslo. GlobalFoundries navíc plánuje zvýšit maximální možnou plochu čipu ze současných 650 mm² na 700 mm².

Nic z toho ovšem AMD neimponuje.

Alespoň podle zdrojů webu DigiTimes, které tvrdí, že (obdobně jako s čipem Vega 20) se 7nm generací Navi nedojde k využití linek GlobalFoundries, ale že se AMD po čase opět vrátí k TSMC. Můžeme spekulovat nad různými teoriemi, proč k tomu došlo, ale je prakticky jisté, že se mezi klíčové důvody bude řadit jeden ze dvou následujících. TSMC má k dispozici vlastní linky pro pouzdření CoWoS, tedy pro kompletaci 2,5D pouzder, což by AMD ušetřilo čas i finance - v současnosti musí vyrobené křemíkové čipy putovat na pouzdření mezi různými zeměmi (a v podstatě i kontinenty), což není zrovna praktické.

Druhý důvod může spočívat ve smlouvách s GlobalFoundries, které garantují určité využití linek ze strany AMD. V době, kdy AMD u GlobalFoundries vyráběla pouze samostatné procesory (Ry)Zen, mohla mít potřebu využít zbývající nasmlouvané linky grafickými čipy Polaris / Vega 10, aby nemusela platit pokutu za nedodržení smlouvy. Nyní ale linky GlobalFoundries využije (krom Zenu) k výrobě APU Raven Ridge a GPU Vega 11 / Vega 12, takže nebude nucena pro Navi (a Vega 20) využívat GlobalFoundries a namísto toho se vrátí k TSMC.

Lze však předpokládat, že 7nm proces GlobalFoundries nezůstane ze strany AMD nevyužitý, pravděpodobně na něj čeká další generace Zenu i na něm postavených APU.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD prý s Navi opustí GlobalFoundries, využije 7nm proces TSMC

Středa, 25 Říjen 2017 - 16:31 | J D | Nemyslím si, že hlavní problém bude s tom, že...
Středa, 25 Říjen 2017 - 15:24 | Peter Fodrek | Az prilis to hra s neoiverenym,i sprtavami (...

Zobrazit diskusi